Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3363
Mărime: 20.29KB (arhivat)
Publicat de: Rada Codreanu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere .3
  2. 2. Date generale.3
  3. 3. Importanţa educaţiei preşcolare.4
  4. 4. Situaţia învăţământul preşcolar din Bucuresti.5
  5. 5. Criza grădiniţelor.6
  6. 6. Calitatea învăţământului preşcolar în Bucureşti.7
  7. 7. Grădiniţă de stat sau grădiniţă particulară.8
  8. 8. Program guvernamental: Cornul, laptele şi mierea.8
  9. 9. Concluzii .9

Extras din referat

1. Introducere

Calm sau neliniştit, timid sau îndrăzneţ, înalt sau scund, rotofei sau firav, orice copil ajunge într-o bună zi la grădiniţă . Şi atunci , ascuns după fusta mamei , trăgând-o pe aceasta cu disperare de mână pentru a fi sigur că nu va fi abandonat sau păşind singur şi cu multă siguranţă , el va intra în sala de grupă întrebându-se cum va arăta oare educatoarea , ce este grădiniţa şi cum îşi va petrece ziua aici .

Copilul vine la grădiniţă după ce a parcurs deja câteva etape de formare.

Aici însă el va trebui să-şi dezvolte competenţe în sensul manifestării interesului şi curiozităţii pentru lucruri noi ; al înţelegerii informaţiei primite ; al muncii independente şi al experimentării , pe măsura posibilităţilor proprii , al aspectelor care-l interesează în mod deosebit ; al analizării datelor primite în vederea formulării predicţiilor ; precum şi al experimentării libere de opinii şi stări sufleteşti şi al motivării acestora . Şi dacă în grădiniţă există respect pentru capacităţile sale , el va învăţa şi se va dezvolta .

De aceea acest prim pas în educarea copilului mi s-a părut foarte important şi am încercat să analizez elemente de calitate ale serviciului public de învăţământ, respectiv învăţământul preşcolar.

2. Date generale

În România, învăţământul preşcolar face parte din sistemul naţional de învăţământ şi este integrat în structura învăţământului preuniversitar. Învăţământul preşcolar este coordonat de Ministerul Educatiei NaţionaleAcesta se organizează şi funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 84/1995 şi a completărilor ulterioare. Învăţământul preşcolar se realizează în baza principiilor democratice, a drepturilor copiilor la educaţie şi la protecţie, indiferent de condiţia socială, materială, de sex, rasă, naţionalitate, apartenenţa politică sau religioasă a părinţilor. În România învăţământul preşcolar de stat este gratuit. Unitatea de învăţământ preşcolar este grădiniţa de copii care poate avea personalitate juridică, în conformitate cu prevederile în vigoare.

Învăţământul preşcolar asigură dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a personalităţii copilului potrivit ritmului propriu şi trebuinţelor sale, sprijinind formarea autonomă şi creativă a acestuia.

Educaţia preşcolară se adresează tuturor copiilor, inclusiv celor cu cerinţe speciale care au nevoie de recuperare/reabilitare şi de integrare. Pentru copiii cu cerinţe educative speciale, integraţi în învăţământul preşcolar, se respectă în totalitate legislaţia în vigoare, precum şi principiile care fundamentează protecţia şi educaţia acestei categorii de copii.

Principiile generale care stau la baza organizării şi funcţionării învăţământului preşcolar sunt:

• principiul educaţiei globale şi individualizate;

• principiul asigurării integrale a drepturilor copilului;

• principiul asigurării serviciilor sociale pentru copiii aflaţi în situaţii speciale;

• principiul cooperării cu familia şi cu comunitatea locală;

• principiul asigurării respectului faţă de copil.

Principiul educaţiei globale şi individualizate se referă la valorificarea întregului potenţial al copiilor, a tuturor dimensiunilor personalităţii acestora.

Principiul asigurării integrale a drepturilor copilului oferă şanse egale tuturor fără a se face interpretări conexe.

Principiul asigurării serviciilor sociale pentru copiii aflaţi în situaţii speciale se referă la asigurarea serviciilor sociale în gradiniţele cu program prelungit şi/sau săptămânal pentru copiii proveniţi din medii defavorizate, din familii monoparentale, dezmembrate sau din familii în care părinţii sau susţinătorii legali au probleme de sănătate etc.

Principiul cooperarii cu familia şi cu comunitatea locală, ca parteneri egali în educaţia copilului, se referă la asigurarea unui sprijin real pentru dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Principiul asigurării respectului faţă de copil: ca fiinţă umană care are nevoie de ocrotire, de instrucţie şi de educaţie, de supraveghere, de dragoste şi de sensibilitate din partea adulţilor defineşte un drept al acestuia.

Învăţământul preşcolar cuprinde instituţii de stat şi particulare de profil.

Învăţământul preşcolar cuprinde preşcolari cu vârste între 3 şi 6/7 ani. Grădiniţele de copii sunt înfiinţate de inspectoratele şcolare judeţene. Agenţii economici, persoanele juridice, precum şi persoanele fizice pot înfiinţa grădiniţe în condiţiile prevăzute de lege, cu acordul inspectoratelor şcolare. Ca urmare a solicitării părinţilor, a agenţilor economici, a persoanelor fizice sau juridice, se pot înfiinţa grădiniţe de copii cu efective minime de preşcolari, cu respectarea prevederilor legale. Desfiinţarea grădiniţelor de copii se face de către inspectoratele şcolare.

Învăţământul preşcolar se organizează, de regulă, pe grupe constituite dupa criteriul de vârsta al copiilor sau după nivelul de dezvoltare globală al acestora.

Pentru asigurarea continuităţii între învăţământul preşcolar şi cel primar, se organizează şi se generalizează treptat grupa pregătitoare pentru şcoală. În situaţii specifice, se pot organiza grupe combinate cuprinzând copii de niveluri diferite de vârsta şi de dezvoltare.

În grădiniţele de copii se pot organiza şi grupe sau secţii integrate cuprinzând copii cu cerinţe educative speciale. Acestea funcţioneaza în baza prevederilor în vigoare, iar modul de organizare este stabilit de prevederile Regulamentului învăţământului special.

În grădiniţe se pot înfiinţa grupe cu profil artistic, sportiv, limbi moderne etc.

Preview document

Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 1
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 2
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 3
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 4
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 5
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 6
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 7
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 8
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 9
Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Analiza a Calitatii Serviciului Public de Invatamant Prescolar in Bucuresti.doc

Alții au mai descărcat și

Grădinița particulară versus grădinița de stat

Introducere “ Copiii sunt creativi in mod natural si doar asteapta atmosfera propice pentru a-si manifesta creativitatea” I.G.Gowan In conceptul...

Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății

Capitolul I Introducere „Managementul este procesul în care managerul operează cu trei elemente fundamentale - idei, lucruri și oameni -...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Metode activ-participative în activitatea educative a copiilor cu cerințe speciale

Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale Prin aceste metode: se stimuleaza interesul pentru cunoastere,...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri Grădinița Piticot

Cap. I Viziune si Descrierea afacerii 1.1. Viziune Ne-am gandit la acest proiect in urma unui reportaj TV cu privire la situatia gradinitelor...

Plan de afacere - Grădinița Strumfulic

1. Sinteza planului de afacere - Scopul planului de afacere este: • Dobândirea unei imagini pertinente a pietei pe care vom evolua, a...

Ai nevoie de altceva?