Extras din referat
Programa scolara pentru clasa a X a la Liceul Teoretic Nr. 2, Ion Heliade Radulescu, la profil real, specializarea matematica informatica.
Fizica, stiinta integratoare în aria stiintelor naturii, devine cunoscuta si accesibila elevilor cu sprijinul profesorului de fizica, prin creativitatea, rigurozitatea si competenta cu care acesta îsi construieste demersul didactic. Pentru realizarea acestui rol, profesorul de fizica are nevoie sa demonstreze o serie de abilitati si competente pe plan profesional (al specialitatii), pe plan didactic si social.
Fizica predata în scoala nu este atât un depozit de cunostinte, cât un mod de cunoastere si o cale pentru a învata. Predarea fizicii va fi eficienta atunci când elevii însisi vor vedea cum se desfasoara procesul, învatând cum sa învete, sa conduca învatarea cautând raspunsuri la întrebarile proprii. Elevii sunt stimulati sa dezbata si sa testeze ipoteze legate de probleme autentice, cum ar fi: dintre o folie de aluminiu, un prosop de bumbac, un ziar, care ar fi mai potrivite sa pastreze alimentele calde într-o caserola?
Planificare ore:
Desfasurarea cursului se va realiza pe un an (doua semestre): vor fi 105 ore din care 7 alocate lucrarilor de laborator, 2 tezei de pe primul semestru, 2 tezei de pe al doilea semestru. Pentru lectii 94 ore.
Evaluarea:
Planul de învatamânt prevede pentru aceasta disciplina evaluarea prin teza. Acesta este sub forma de proba scrisa. La teza se dau 5 subiecte alese în asa fel încât sa atinga notiunile de baza din toata materia si sa ilustreze modul în care elevul si-a însusit corect materia. Pentru o departajare corecta, 2 dintre cele 5 chestiuni au un grad de dificultate mai ridicat, pentru a permite celor cu o pregatire deosebita sa-si demonstreze capacitatea creatoare. Vor fi 3 subiecte de teorie si 2 probleme. Nota finala reflecta activitatea din întregul semestru:
- participarea la ore;
- participarea la lucrarile de laborator.
Elevii vor fi evaluati si pe parcursul întregului semestru.. Evaluarea curenta va fi facuta pe baza testelor de verificare.
Lucrarile de laborator sunt obligatorii pentru toti elevii clase. Acestia vor fi grupati si vor încerca sa realizeze lucrarile.
Aceste lucrari sunt:
- Studiul amestecului a doua lichide cu temperaturi diferite.
- Studiul fierberii apei.
- Determinarea caldurii specifice a unui corp
- Determinarea rezistentei electrice a unei portiuni de circuit utilizând voltmetrul si ampermetrul în circuite de curent continuu
- Determinarea puterii unui bec electric
- Trasarea caracteristicii voltamperice a unui element de circuit în curent alternativ
- Studiul transformatorului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Programa Scolara - Fizica.doc