Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2678
Mărime: 12.35KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.Univ.Dr. Aurelia Coasan

Extras din referat

Din punctul de vedere al cercetarii, alcoolismul ramâne unul dintre cele mai pasionante subiecte. Desi are o istorie atât de lunga si desi este studiat sistematic de aproape 200 de ani, continua sa ofere noi fatete de interes pentru specialisti si nu numai. Subiectul este cu atât mai tentant cu cât la noi în tara a fost putin abordat din punct de vedere stiintific.

În ciuda faptului ca, clinicienii s-au adaptat cerintelor impuse de ultimele descoperiri în domeniu, studiile autohtone propriu-zise ramân putine si mai degraba la nivelul observatiei clinice. La aceasta situatie contribuie mai multi factori, printre care, limitarea mijloacelor materiale alocate cercetarii, lipsa unor servicii specializate destinate tratamentului si recuperarii alcoolicilor si, probabil întelegerea, înca incompleta la nivelul structurilor superioare de sanatate, a impactului distructiv pe care îl poate avea alcoolismul din punctul de vedere al costurilor sociale globale si umane, individuale.

Abia în ultimul timp, dupa 1990, au aparut la noi, desi sporadic, manifestarile unui interes crescut fata de alcoolism, adresat alcoolicilor prin constituirea câtorva grupuri ale Alcoolicilor Anonimi, sau prin realizarea unor unituri de tratament în cadrul structurilor spitalicesti. Aceste încercari sunt cu atât mai benefice cu cât începe sa se prefigureze tot mai mult o problematica noua, aceea a consumului de narcotice. Specialistii, respectiv psihiatrii si psihologii clinicieni, au început tot mai mult sa defineasca alcoolismul ca adictie la alcool si, pe baza cunostintelor acumulate despre alcoolism, sa se pregateasca pentru atacul acestui nou flagel.

În aceste conditii, apare ca evidenta necesitatea unor studii stiintifice locale, care sa întareasca cunoasterea oferita în acest moment de studiile realizate în alte parti si, în acelasi timp, sa o completeze cu o imagine realista a stilurilor de a consuma alcool, caracteristice populatiei românesti.

Atractia fata de alcool s-a manifestat din timpuri imemorabile datorita usurintei cu care, prin tehnici diferite, s-a putut obtine o mare varietate de bauturi alcoolice dintr-o mare varietate de fructe. Acest lucru, bun în sine, a dus adesea la excese si lipsa de sobrietate, declansându-se astfel lupta societatii împotriva alcoolului.

Societatile primitive au identificat intoxicatia cu alcool cu fervoarea religioasa. În timpul intoxicatiei alcoolice omul primitiv îsi extindea limitele realitatii, câstigând un sentiment de crestere a puterii, obtinând senzatii extatice si reusind sa dialogheze cu zeii. Dar, chiar daca alcoolul îl elibera de limitele proprii si de cele ale realitatii exterioare, starea transcedentala a intoxicatiei îi provoca si o descrestere a capacitatii de lupta si o crestere a vulnerabilitatii fata de atacuri. De aceea, în timp, a fost necesara introducerea de legi si limite.

De când utilizarea alcoolului a trebuit controlata? Poate chiar din adâncurile ascentralitatii noastre. Primele atitudini morale în favoarea sau împotriva alcoolului au aparut, reflectând problemele legate de alcool si alcoolism.

Confuzia generata de atitudinile morale si de efectele lor asupra definitiilor alcoolismului, a încurcat mereu observatorii interesati, si chiar si astazi împiedica întelegerea completa a alcoolismului.

1.1. Definitii curente ale alcoolismului

Definirea cât mai precisa cu putinta a fenomenului complex reprezentat de alcoolism, este piatra de temelie a eforturilor stiintifice. În studiul problemelor legate de alcool si a alcoolismului, nu exista înca un consens în întelegerea si utilizarea termenilor definitiilor date alcoolismului, între membrii diverselor discipline interesate.

Nomenclatura standardizata a Asociatiei Americane de Psihiatrie include alcoolismul între tulburarile de personalitate, în categoria adictiilor. Unii au utilizat termenul de adictie de alcool, altii îl prefera pe cel de alcoolism cronic,baut anormal, lipsa de sobrietate, baut problemat,alcoolism, alcoolism patologic, sau probleme legate de alcool.

Preview document

Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 1
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 2
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 3
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 4
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 5
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 6
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 7
Aspecte teoretice clasificări și definiții ale alcoolismului - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Teoretice Clasificari si Definitii ale Alcoolismului.doc

Ai nevoie de altceva?