Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2507
Mărime: 13.77KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Manzat
referatul a fost prezentat in cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi

Extras din referat

Intr-unul dintre capitolele pe care Stanislav Grof le abordeaza in cartea lui, si anume, “Evolutia constiintei si supravietuirea speciei umane:perspective transpersonala asupra crizei globale”, discuta despre felul in care experientele si observatiile din cercetarile contiintei ne pot ajuta sa intelegm natura si radacinile crizei globale cu care ne confruntam. De asemenea, abordeaza si noile strategii pentru a face fata acestei situatii critice . Acesta acorda o atentie deosebita radacinilor psihospirituale a doua forte primare care conduc istoria umana din timpuri imemoriale, inclinatia spre violenta si lacomia insatiabila, iar in final, analizeaza rolul jucat de perspectiva materialist-monista a stiintei occidentale in progresul tehnologic si in pierderea valorilor spirituale.

De-a lungul intregului capitol, Grof puncteaza o serie de aspecte care conduc la criza globala, incepand cu “Violenta si lacomia in istoria omenirii”.

In acest prim subcapitol, autorul pune in evidenta numarul si amploarea atrocitatilor comise de-a lungul timpului in diferite tari ale lumii, multe dintre ele in numele Domnului, care sunt cu adevarat inimaginabile si indescriptibile, cum ar fi: inca de pe timpul Romei Antice cand nenumarati crestini au fost sacrificati in arene pentru a oferi maselor un spectacol foarte cautat, continuand cu cruciadele crestine. In secolul XX s-au pierdut treizeci de milioane de soldati si civili in Primul Razboi Mondial, iar in Al Doilea Razboi Mondial s-au pierdut aproximativ de doua ori mai multe vieti, finalizandu-se cu razboiul din Vietnam si macelurile din Iugoslavia si Rwanda.

Daca la inceput lacomia era exprimata prin pierderea a multor vieti nevinovate, acum, lacomia a prins forme noi, mai putin violente, care pun accent pe exploatarea nechibzuita a resurselor naturale epuizabile, consumul ostentativ si “imbatranirea planificata”. Mai mult, o mare parte a acestei politici economice a irosirii, care are consecinte ecologice dezastruoase, a fost orientata catre productia de arme cu o putere distructiva din ce in ce mai mare.

Urmatorul subcapitol ”Scenarii prevestitoare ale sfarsitului lumii ce ameninta viata pe planeta”, observam ca desi, in trecut, au existat o serie de evenimente care au dus la conflicte nimicitoare, care au amenintat insasi evolutia intregii specii umane, natura a reusit sa “se redreseze” si sa isi revina complet in cateva decenii. Insa, in secolul XX, datele ecuatiei s-au schimbat radical prin cresterea productiei industriale, explozia demografica, dar mai ales, descoperirea energiei atomice. Din pacate, aceste susccese intelectuale au dus omenirea moderna in pragul catastrofei grobale, deoarece nu au fost insotite de o dezvoltare emotionala si o maturizare morala comparabile. Lacomia insatiabila impinge oamenii la gandul de a face cat mai multi bani si la achizitia de cat mai multe proprietati personale, dincolo de orice limite. S-a ajuns la o situatie in care omenirea este amenintata de alti factori care poate nu sunt atat de spectaculosi, dar care sunt mai vizibili. Printre acesti factori se afla si poluarea industriala, amenintarea acumularii de deseuri, accidentele nucleare, distrugerea stratului de ozon, efectul de sera, posibila pierdere a oxigenului planetar, precum si pericolul aditivilor toxici din hrana si bauturi. La toate acestea se pot adauga si vagabondajul si infometarea unui procent semnificativ din populatia lumii, deteriorizarea familiei, disparitia valorilor spirituale, absenta sperantei si a perspectivei pozitive.

“Radacinile psihospirituale ale crizei globale”, este capitolul in care constientizam ca, criza globala actuala este de fapt o criza psihospirituala, ea reflectand insusi nivelul contiintei speciei umane. Ne confruntam cu necesitatea de a promova valori etice profunde, sensibilitate fata de nevoile altora, acceptarea voluntara a simplitatii si a constiintei acute a imperativelor ecologice. S-a ajuns la concluzia ca abordarile practice si conceptele teoretice dezvoltate de psihologia transpersonala, o disciplina care incearca sa integreze spiritualitatea in noua paradigma a stiintei occidentale, poate ajuta la reducerea crizei globale.

Maestrii spirituali din toate timpurile considera ca numai urmarirea obiectivelor materiale nu poate sa aduca implinire, fericire si pace interioara. In literatura mistica pare sa existe un acord general ca remediul pentru raul existential de care sufera omenirea este intoarcerea catre interior, cautarea raspunsurilor in propriul nostru psihic si parcurgerea unei profunde transformari psihospirituale. Cercetari mai recente au evidentiat importanta inteligentei emotionale, capacitatea de a reactiona adecvat la mediul urban si de a gestiona cu abilitate relatiile interpersonale. Grof prezinta celebra pictura murala tibetana( thangka) care arata cercul viatii, moartea si reincarnarea. In cadrul picturii apar trei aminale: porcul care simbolizeaza ignorarea, sarpele care reprezinta furia si agresivitatea, iar cocosul, dorinta si pofta care duc la dependenta de lucruri. Aceste animale dau si titlul acestui capitol, si anume, “Cele trei otravuri ale budismului Tibetan”.

Preview document

Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 1
Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 2
Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 3
Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 4
Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 5
Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 6
Evoluția conștiinței și supraviețuirea speciei umane - perspectivă transpersonală asupra crizei globale - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Constiintei si Supravietuirea Speciei Umane - Perspectiva Transpersonala asupra Crizei Globale.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Puterea tămăduitoare a minții

Exista o lege bine definita a tamaduirii mentale si aceasta lege poate fi aplicata oricui, indiferent de puterea mentala sau de puterea vointei;...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?