Lawrence Kohlberg

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3116
Mărime: 44.50KB (arhivat)
Publicat de: Iolanda Anghel
Puncte necesare: 6
Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei
Universitatea Ovidius, Constanta
Specializare: Psihopedagogie Specială
Materie: Fundamentele Psihologiei

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 3
  2. 2. CONTEXTUL 3
  3. 2.1. Cadrul istoric 3
  4. 2.2. Familia de proveniență 3
  5. 2.3. Studii și traseu profesional 3
  6. 3. DEZVOLTAREA MORALĂ UMANĂ 4
  7. 3.1. Etapele dezvoltării morale 6
  8. 3.1.1. Nivelul I: moralitate preconvențională 6
  9. 3.1.2. Nivelul II: Moralitate convențională 7
  10. 3.1.3. Nivelul III: Moralitate postconvențională sau principială 7
  11. 3.2. Metode de educație morală 9
  12. 4. CONCLUZII 9
  13. 5. BIBLIOGRAFIE 11

Extras din referat

1. INTRODUCERE

Lawrence Kohlberg s-a născut pe 25 Octombrie 1927 în Bronxville, New York, U.S. și s-a stins din viață la data de 17 Ianuarie 1987 în Boston, Massachusetts, fiind cel mai mic dintre cei 4 copii ai familiei Kohlberg.

2. CONTEXTUL

2.1. Cadrul istoric

Kohlberg și alți teoreticieni ai educației din secolul al XX-lea au elaborat noțiuni de dezvoltare morală într-un context social întunecat (tulburări și perturbări sociale) și anume, pierderea unui cadru universal agreat pentru a obține răspunsuri la întrebările etice adresate la acel moment. Deși dizolvarea a ceea ce fusese consensul moral occidental a fost suficient de vizibilă pentru a deranja unii observatori încă din secolul al XVIII-lea, procesul s-a accelerat rapid în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Mișcarea pentru drepturile civile, războiul din Vietnam și scandalul politic al audierilor Watergate au adus problemele morale în prim-planul atenției publice. Aceste conflicte au trasat o nouă conotație educației morale în școli.

2.2. Familia de proveniență

Alfred Kohlberg, tatăl renumitului psiholog, a fost un comerciant de succes, de origine evreiască, iar mama, Charlotte Albrecht Kohlberg, a fost un chimist amator priceput, de origine protestantă. La divorțul părinților (după 11 ani de căsnicie), cei doi copii mai mici și-au ales tatăl, iar cei mari au ales-o pe mamă.

2.3. Studii și traseu profesional

Kohlberg a absolvit Academia Phillips din Andover, Massachusetts, în 1945. După ce a activat în marina comercială din SUA, a lucrat pe o navă aparținând Haganah, organizația militară sionistă, ce introducea ilegal, în Palestina, refugiați evrei de război. Nava a fost însă interceptată, iar Kohlberg a fost închis într-un lagăr britanic din Cipru. Întors în S.U.A. în 1948, s-a înscris la Universitatea din Chicago, unde a obținut, într-un singur an, un B.A. în psihologie și un doctorat în psihologie în 1958.

Kohlberg a avut norocul să studieze sub unii dintre cei mai remarcabili psihologi americani ai anilor 1950, inclusiv cercetători apreciați precum Bruno Bettelheim (1903- 1990), Robert Havighurst (1900- 1991), Carl Rogers ( 1902- 1987) și Anselm Strauss (1916- 1996).

În perioada 1958-1968, Kohlberg a ocupat funcții didactice la diferite instituții, printre care și Universitatea din Chicago. Începând cu 1968 devine profesor titular de educație și psihologie socială la Harvard's Graduate School of Education, unde a rămas până la moartea sa, în 1987.

După sosirea la Harvard, Kohlberg a fondat Centrul pentru Dezvoltare Morală și Educație, cu orientare principală pe psihologie în relație cu educația. În plus, a publicat câteva dintre articolele sale cele mai frecvent citate în primii ani la Harvard, în special „Stage and Sequence: The Cognitive Developmental Approach to Education”, care a apărut în 1969, și „Development as the Aim of Education”, care a fost publicat în 1972.

Munca lui Kohlberg s-a deteriorat după anul 1971 ca urmare a unei boli parazitare (giardioza cronică) pe care a contractat-o în timpul unei călătorii de cercetare în Belize, America Centrală. Timp de 16 ani a trecut prin episoade intermitente de diaree, greață și oboseală. Acestei afecțiuni s-au alăturat, în timp, depresia și eșecurile profesionale. În ultimii ani de viață, Kohlberg a experimentat, din disperare, o varietate de tratamente alternative sperând ca va reuși să se vindece. La începutul lui ianuarie 1987 a avut un episod depresiv major, în timpul căruia a încercat să se sinucidă și a fost dus la Spitalul Mount Auburn din Cambridge. Pe 17 Ianuarie a obținut un permis de zi de la secția de psihiatrie a spitalului. Apoi și-a condus mașina până la Winthrop, a parcat pe o stradă și s-a aruncat în ocean. Cadavrul său a fost descoperit abia pe 6 Aprilie, când a ajuns pe malul portului Boston, lângă aeroportul Logan.

Bibliografie

Kohlberg, Lawrence. "Cognitive-Developmental Theory and the Practice of Collective Moral Education." In M. Wolins and M. Gottesman, eds., Group Care: The Education Path of Youth Aliyah. New York: Gordon and Breach, 1971.

Kohlberg, Lawrence. "Continuities and Discontinuities in Childhood and Adult Moral Development Revisited." In Paul B. Baltes and K. Warner Schaie, eds., Life-Span Developmental Psychology: Personality and Socialization. New York: Academic Press, 1973.

Kohlberg, Lawrence. "Educating for a Just Society: An Updated and Revised Statement." In Brenda Munsey, ed., Moral Development, Moral Education, and Kohlberg. Birmingham, AL: Religious Education Press, 1980.

Kohlberg, Lawrence. "Education for Justice: A Modern Statement of the Platonic View." In Theodore R. Sizer, James M. Gustafson, and Nancy F. Sizer, eds., Moral Education. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1970.

Kohlberg, Lawrence. "Moral and Religious Education and the Public Schools: A Developmental View." In Theodore R. Sizer, ed., Religion and Public Education. Boston: Houghton Mifflin, 1967.

Kohlberg, Lawrence. "Moral Education." In David L. Sills, ed., International Encyclopedia of the Social Sciences. Vol. 10. New York: Macmillan, 1968.

Piaget, Jean. The Moral Judgment of the Child. Translated by Marjorie Gabain. New York: Simon and Schuster, 1997.

Blatt, Moshe, and Lawrence Kohlberg. "The Effects of Classroom Moral Discussion on Children's Level of Moral Judgment." In Lawrence Kohlberg and Elliott Turiel, eds., Recent Research in Moral Development. New York: Holt, Rinehart and Winston, 1973.

Preview document

Lawrence Kohlberg - Pagina 1
Lawrence Kohlberg - Pagina 2
Lawrence Kohlberg - Pagina 3
Lawrence Kohlberg - Pagina 4
Lawrence Kohlberg - Pagina 5
Lawrence Kohlberg - Pagina 6
Lawrence Kohlberg - Pagina 7
Lawrence Kohlberg - Pagina 8
Lawrence Kohlberg - Pagina 9
Lawrence Kohlberg - Pagina 10
Lawrence Kohlberg - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Lawrence Kohlberg.docx

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea morală la adolescenți

1. ARGUMENT Aşa cum toate corpurile fizice sunt guvernate de legea gravitaţiei şi după cum toate organismele se supun unor legi biologice, tot aşa...

Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților

INTRODUCERE Cercetările de durată denotă faptul că educaţia morală are impact asupra nivelului de dezvoltare cognitivă a indivizilor. În timp ce...

Speță practică în care principiile deontologice ale profesionistului contabil sunt încălcate

INTRODUCERE Deontologia contabilă exprimă ansamblul regulilor și uzanțelor care reglementează raporturile dintre profesionistul contabil,...

Gândirea

Conceptul de dezvoltare Dezvoltarea psihică constă în ansamblul schimbărilor succesive şi coerente, al transformărilor cantitativ-calitative...

Etica

Obiect şi problematică 1.1. Precizări terminologice: etica şi morala Termenul de etică provine din grecescul ethos1, care înseamnă caracter sau...

Psihologia vârstelor

CONCEPTUL DE DEZVOLTARE Psihologia dezvoltării a apărut recent ca o ramură separată a psihologiei generale. La fel ca şi despre psihologia însăşi,...

Pedagogia Preșcolară și a Școlarității Mici

CAPITOLUL I OBIECTUL PEDAGOGIEI PRESCOLARE SI A SCOLARITATII MICI Obiectivele capitolului I: Pe parcursul acestui capitol, se va urmarii la...

Psihologie Socială II

1. Grupul: definire si caracteristici 1.1. Raporturile interpersonale si specificul grupului Orice fel de abordare în domeniul psihologiei...

Ai nevoie de altceva?