Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1919
Mărime: 14.45KB (arhivat)
Publicat de: Jean Andrei
Puncte necesare: 7
Universitatea “Babes Bolyai” Cluj-Napoca Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei Sectia Psihologie An II, zi

Extras din referat

Invatatorii de la Scoala Generala nr.3 din Cluj-Napoca au observat la elevii din clasele I-IV o serie de comportamente ingrijoratoare : nu mai socializeaza in recreatii, prezinta comportamente agresive in timpul jocului, folosesc limbajul specific unor programme de internet. Conducerea scolii a considerat de cuviinta luarea unor masuri pentru a preveni manifestari ale acestor comportamente. Astfel, s-a solicitat interventia psihologului scolii care a decis implementarea unui program de preventie in scoala.

Acest program este unul de preventie secundara, care urmareste identificarea situatiilor de risc siui actioneaza asupra lor in scopul reducerii riscului de aparitie a dependentei.

1.MOTIVATIE – De ce este important proiectul ?

Faptul ca elevii petrec din ce in ce mai mult timp in fata calculatorului are o serie consecinte negative : dificultati de relationare directa, de exprimare,alexitimie (analfabestism emotional) ingradirea creativitatii si a imaginatiei in conditiile in care li se ofera direct »produsul finit »,asupra stimei de sine(in conditiile in care accesarea unor anumite programme de internet ii determina sa adere la parerea majoritatii,ducand la conformism social).

Ca sa realizam amploarea acestui fenomen, ajunge sa spunem ca la nivelul anului 2004, in Romania au fost inregistrate nu mai putin de 5 milioane de persoane care folosesc regulat Internetul, prognoza pentru 2005 fiind ca acest numar sa creasca la 5,5 milioane. Un fenomen de masa are, asadar, loc in jurul nostru, un fenomen care are atat implicatii pozitive, cat si negative, ce nu pot fi neglijate)Referindu-ne strict la copii,se observa din ce in ce mai des ca in randul acestora isi formeaza mai repede deprinderea de a tasta cu mult inainte de a invata sa scrie. 84% dintre copii folosesc zilnic calculatorul. 71% dintre ei il folosesc pentru muzica, jocuri si filme. Iata numai dintre rezultatele importante obtinute in urma unui stiudiu despte alfabetizarea IT realizat de ECDL Romania in scoli. La chestionar au raspuns peste 500 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani din mai multe scoli bucurestene. Studiul s-a desfasurat in perioada mai- iunie 2005.

Printre factorii determinanti ai faptului ca copii petrec multe ore in fata calculatorului,existand riscul de a deveni dependenti,se numara :programul incarcat si lipsa timpului liber ale parintilor,precum si modelul propriu pe care acestia il ofera (de exemplu se joaca impreuna cu micutii pe calculator si chiar ii invata pe acestia sa acceseze anumite site-uri),promovarea de catre mass-media a acestor tipuri de divertisment. Cand achizitioneaza un calculator parintii sunt bucurosi ca au gasit o preocupare interesanta pentru copil si pot sa faca greseala de a-l lasa pe acesta complet abandonat acestei activitati. Dupa un timp se pot trezi ca odrasla lor nu mai poate iesi de sub vraja computerului, avand reala probleme reale de comportament sau de adaptare la viata cotidiana.

Intr-un studiu realizat anterior, psihologi de la Universitatea din Rochester, in colaborare cu o companie care se ocupa cu masurarea calitatii experientelor virtuale ale utilizatorilor, Immersyve, au chestionat 1.000 de fani ai jocurilor video cu privire la motivatia pe care o au pentru a se juca. Rezultatele l-au facut pe conducatorul studiului, psihologul motivational Richard M. Ryan, sa fie de parere ca exista o teorie mai profunda in acest domeniu decat simpla placere de a juca. Subiectii au raspuns ca se simt cel mai bine atunci cand jocul produce experiente pozitive si provocari care utilizeaza conexiuni cu lumea reala. Cheia atractivitatii jocurilor sta, sustin specialistii, in capacitatea acestora de a oferi utilizatorului sentimentul autonomiei, al competentei si al relationarii cu mediul. Voluntarii implicati in studiu au trebuit sa raspunda unor serii de intrebari inainte si dupa experienta virtuala. Chestionarele au fost structurate pe baza unei elaborate teorii a determinarii de sine.

EXPERIMENT.

Impartiti in patru grupuri, subiectii au experimentat tipuri diferite de jocuri, inclusiv unul de tipul "massively multiplayer online" (MMO). Acest gen este cel mai dinamic sector din industria de profil, jocurile din gama MMO putand fi jucate de mii de utilizatori simultan, dovedind-o titluri precum Half-Life, Battlefield, World of Warcraft. Cel mai popular pare a fi Second Life, o lume virtuala in care s-au "integrat" peste 2.300.000 de jucatori. Sentimentul de interactiune oferit de acest gen de experienta intretine placerea jocului si intentia de a-l relua in viitor.

Barbatii se joaca mai mult, pentru ca majoritatea jocurilor are teme care ii atrag in mai mare masura decat pe femei, considera psihologul Sonya Brady, de la Universitatea din San Francisco, California. Brady considera ca nu atat numarul de ore pe care un individ le petrece jucand un joc video este argumentul care ar trebui sa fie alarmant, ci efectele acestei activitati asupra vietii cotidiane. Veniturile din industria jocurilor depasesc castigurile generate de filmele de la Hollywood anual, si asta inca dinainte de lansarea ultimelor sisteme Wii, PlayStation 3 si Xbox.

Tinnd cont de faptul ca posibila dependenta de internet la copii este o chestiune relativ noua, sunt putine studiile referitoare la aceasta, iar programele de preventie care s-au realizat la nivel particular nu au luat amploare la un nivel mai larg.

Acest comportament de risc poate fi trecut prin filtrul mai multor teorii. Cea care sta la baza programului nostru de preventie este teoria invatarii sociale ( copiii observa, imita si invata atat de la colegii lor cat si de la parinti). De aceea programul nostru se focalizeaza asupra muncii cu parintiii, care are puterea de influenta si schimba activitatile proprilor copii.

2. OBIECTIVE-Ce ne propunem sa realizam ?

Obiectivul general : promovarea in randul parintilor a unor metode de prevenire a dependentei de internet prin oferirea de activitati altenative copiilor.

Preview document

Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 1
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 2
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 3
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 4
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 5
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 6
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 7
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 8
Prevenția dependenței de internet în rândul copiilor - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Preventia Dependentei de Internet in Randul Copiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect aplicativ de prevenție a fumatului

1.Motivatie: am optat pentru acest proiect aplicativ de preventie a fumatului datorita faptului ca numarul adolescentilor fumatori este in crestere...

Interese și Atitudini Față de Folosirea Calculatorului de Către Adolescenți

INTERESE SI ATITUDINI FATA DE FOLOSIREA CALCULATORULUI DE CATRE ADOLESCENTI INTRODUCERE Traim într-o lume în care lipsa comunicarii este...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?