Terapii de familie de tip comunicațional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1830
Mărime: 11.91KB (arhivat)
Publicat de: Basarab Fodor
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iolanda Mitrofan

Extras din referat

DESCRIERE GENERALA

Abordarea comunicationala a fost prima forma de terapie de familie care nu are origini in vreo forma de terapie individuala. Curentul comunicational devine foarte cunoscut o data cu cercetarile Scolii de la Palo Alto, in special ale lui Gregory Bateson (1952-1962).

Ideea “dublei legaturi” sau a mesajului dublu, formulata de Bateson (1950), a influentat multi terapeuti care au inceput sa gandeasca relatiile umane din perspectiva teoriei patogene. Aceasta teorie sugereaza ca schimbul de mesaje intre persoane defineste relatiile stabilite prin procese homeostatice traduse prin actiunile membrilor familiei.

Terapia comunicationala se aplica atat la diada (minimum necesar pentru schimbarea comunicarii intre emitator si receptor), cat si la grupul familial. Aceasta teorie accentueaza schimbarea in sistemul familial prin comunicarea diferita unora cu altii reflectata in modificari comportamentale.

Accentuarea trecutului este abandonata pentru ca se are in vedere modul in care persoanele comunica acum (centrare pe prezent).

Cele doua tipuri de comunicare familiala clasificate de Bateson sunt:

- Comunicarea digitala

- Comunicarea analogica

In comunicarea digitala, fiecare mesaj are doar un referent, apartine doar unui tip logic si consta in semne arbitrare (Bateson si Jackson, 1968). De exemplu, cuvantul “masa” nu desemneaza nimic altceva decat o piesa de mobilier. Din punctul de vedere al comunicarii digitale, o durere de cap este o durere de cap si nimic altceva.

In comunicarea analogica, mesajul are mai mult decat un referent, putand exprima diferite grade. De exemplu, strangerea unui pumn este in acelasi timp un semn pentru un anumit tip de comportament (ex. amenintare, opozitie, frustrare, agresivitate), dar, totodata, este si o parte a acestui comportament. Un mesaj analogic poate fi decodificat doar prin luarea in considerare a altor mesaje. Asa de pilda, o durere de stomac nu este doar o durere de stomac, ci, concomitent, exprimarea dezgustului, un mod de a te sustrage de la a face o treaba, sau o cerere de afectiune. “Durerea de stomac” comunicata cuiva ca mesaj analogic va depinde de situatia si de contextul in care mesajul analogic a fost emis (Madanes).

De exemplu, o sotie frustrata de lipsa de atentie a sotului sau preocupat de alte probleme ii poate comunica brusc o durere de stomac, in timpul cinei. Mesajul are mai multe semnificatii. El poate insemna intentia de a-l deturna pe sot de la problemele lui, nevoia de a-I capta atentia si afectiunea si, totodata, o stare fizica logica de disconfort epigastric.

Terapia comunicationala de familie utilizeaza dominant gandirea analogica, intelegand simptomele si comportamentele ca pe comunicari despre viata persoanei, incluzand inframesaje sau, etamesaje, fiind in consecinta referiri simbolice la altceva.

Primele modele terapeutice de familie considerau ca schimbarea e adusa de constientizarea semnificatiei comunicarilor si, de aceea, era folosita interpretarea, pentru ca nu se dezvoltasera alte tehnici bazate pe noi moduri de gandire.

Dupa ce in fazale de inceput ale terapiei fusese incurajata accentuarea ierarhiei in structura familiala, ulterior terapeutii comunicarii au sprijinit comunicarea de la egal la egal intre mambrii familiei.

SCOPURILE TERAPIEI COMUNICARII DE FAMILIE

Obiectivele terapiei comunicarii in grupul familial sunt asemanatoare tratarii grupului format din persoane straine:

- Promovarea individualitatii membrilor familiei

- Optimizarea relatiilor interpersonale

Cresetrea individuala are loc atunci cand nevoile nesatisfacute ale membrilor familiei sunt verbalizate si intelese, si cand rolurile delimitate ale acestora sunt explorate si extinse.

Terapeutii comunicarii au plecat de la premisa ca, atunci cand membrii familiei vor fi eliberati de propriile inhibitii, ei isi vor

Preview document

Terapii de familie de tip comunicațional - Pagina 1
Terapii de familie de tip comunicațional - Pagina 2
Terapii de familie de tip comunicațional - Pagina 3
Terapii de familie de tip comunicațional - Pagina 4
Terapii de familie de tip comunicațional - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Terapii de Familie de Tip Comunicational.doc

Alții au mai descărcat și

Terapia de Familie - Terapia lui Bowen

1. Terapia de familie Terapia de familie reprezintă ansamblul structurat al tehnicilor psihoterapeutice care se aplică unei familii aflate într-un...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Terapia Structurală de Familie

Viata devine din ce în ce mai complexa si interdependenta membrilor societatii este din ce în ce mai accentuata. Independenta individuala aproape...

Consiliere familială și de cuplu

I . SCURT ISTORIC Ramura experentiala a terapiei de familie se dezvolta in baza psihologiei umaniste a anilor 1960, preluand din terapiile...

Ai nevoie de altceva?