Etapa de Vârstă 9-12 ani

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2826
Mărime: 16.09KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Scarlat
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jude Ioan
Referat prezentat in cadrul Portofoliului, la Facultatea de Stiinte Economice, George Baritiu Brasov

Extras din referat

Este etapa care “beneficiază” de cele mai interesante modificări atât comportamentale cât şi biologice, este stadiul în care se accentuează dimorfismul sexual cu o largă gamă de rezonanţe în dezvoltarea psihică şi de dezvoltarea mare a sociabilităţii.

Este o perioadă tumultuoasă cu manifestă excentrice, compartamente contradictorii, şocante uneori, dominate de un oarecare spirit negativist, si plin de teribilism.

Această etapă prezintă următoarele încadrări:

- Stadiul dezvoltării psihosociale: hărnicie versus inferioritate. Ca urmare apare necesitatea din partea educatorului de a limita comparaţiile între cei buni şi cei mai slabi la învăţătură, adoptând activităţi constructive pentru ambele categorii, care să le de-a încredere celor mai slabi şi care să le confirme încrederea în stima de sine celor buni.

- Stadiul dezvoltării cognitive: operaţii concrete ale gândirii şi începutul operaţiilor formale. În unele clase copii au capacitatea de a lucra cu lucruri abstracte pe când o altă categorie au nevoie de generalizări, pornind de la experienţe concrete.

- Stadiul dezvoltării morale: tranziţie de la moralitatea constrângerii la moralitatea cooperării, de la preconvenţional la convenţional. Acum are loc perceperea regulilor drept înţelegeri mutuale, dar, pe de altă parte, supunerea la regulile „oficiale” se face din respect faţă de autorităţi sau pentru impresionarea celorlalţi.

- Factori generali în atenţie: entuziasmul iniţial pentru învăţătură s-ar putea să pălească pe măsură ce caracterul de noutate se pierde, iar perfecţionarea abilităţilor pretinde eforturi tot mai mari. Diferenţele de cunoştinţe între cei ce învaţă repede şi cei ce învaţă mai încet sunt vizibile. Respectul „automat” faţă de profesor tinde să scadă. Creşterea şi pubertatea tind să amplifice conştiinţa rolurilor sexuale.

Caracteristici socio-morale.

În această perioadă copii încep să devină mult mai selectiv în alegerile prietenilor. Încep să aibă „cel mai bun prieten”, însă tot în această perioadă îşi pot fixa un INAMIC semistabil.Profesorul trebuie să aibă în vedere că tot în această perioadă se creează aşa numitele găşti sau grupuri de rivalităţi, mai ales între fete şi băieţi. Dacă educatorul nu i-a măsuri această separare se va transforma pe parcurs, iar întâlnirile în clasă dintre cele două grupări poate lua forme ca, sală de judecată. Trebuie să descurajăm din start o astfel de posibilitate, dar trebuie să fim şi imparţiali şi să le explicăm că nu vrem să îi vedem divizaţi.

Daca ei vor ţine cont de ceea ce noi spunem ca şi profesori, înseamnă că au ajuns să ne respecte şi părerile noastre contează în faţa lor.

Încă mai agrează studiul prin joc, mai ales în grupuri mici, dar există riscul ca centrarea pe sarcină să cadă pe locul secund.

La această categorie de vârstă activează moralitatea constrângerii: copiilor le vine greu să înţeleagă de ce şi cum trebuie adaptate regulile la diferite situaţii. Dacă clasa se împarte în echipe, o să avem supriza să observăm cum se dezvoltă aproape instantaneu o stare de rivalitate.

Ca o soluţie putem să le reamintim, prin atitudinea noastră, că nu sunt în arena gladiatorilor şi putem schimba frecvent componenţa echipelor.

Certuri ocazionale oricum vor apărea, dar noi trebuie să intervenim doar dacă această ceartă începe să devină de durată. În acest caz vom utiliza tehnica armistiţiului, care ne poate ajuta să găsim cauza conflictului.

Spre finalul etapei de vârstă, grupul de elevi devine puternic şi începe să îi înlocuiască pe adulţi ca sursă majoră de standarde comportamentale şi de recunoaştere a performanţelor.

Dacă în primii ani de şcoală profesorii şi părinţii sunt cei care stabilesc standardele de conduită, iar cei mai mulţi copii încearcă să le respecte, la sfârşitul ciclului elementar însă, copii pot fi mai doritori să îşi impresioneze prietenii decât să asculte sau să-l mulţumească pe educator sau părinte.

În ceea ce priveşte problema degenerării unor conflicte minore, în conflicte de durată, care pot chiar să se extindă şi pe parcursul orelor de curs, noi, ca şi profesori, trebuie să încercăm să dezamorsăm aceste conflicte. Acest lucru se poate face prin adoptarea unor activităţi care să necesite cooperarea între elevii din clasă, şi chiar dacă în primele zile pare să nu de-a roade, pe termen lung cu siguranţă comportamentele lor se vor schimba.

Preview document

Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 1
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 2
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 3
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 4
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 5
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 6
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 7
Etapa de Vârstă 9-12 ani - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Etapa de Varsta 9-12 ani.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul activităților integrate în realizarea educației morale la vârsta preșcolară

INTRODUCERE Rolul educaţiei este acela de a mijloci deschiderea spre lumea valorilor, de a forma atitudini de receptare şi preţuirea lor....

Relațiile socio-afective din Perspectiva psiho-sociala

Introducere Chiar din primele zile ale existentei sale, omul este inconjurat de semenii sai, este inclus in diverse relatii sociale, prin...

Recenzie - etapele educației

“Etapele educatiei” a aparut la Paris, in 1952. Autorul, Maurice Debesse, a conceput aceasta carte bazandu-de pe faptul ca educatia trebuie facuta...

Îmbătrânirea Activă

Îmbătrânirea activă Multă vreme bătrâneţea a fost considerată o boală şi nu o etapă firească în programul vieţii. Începând cu anul 1988,...

Dezvoltarea Proceselor de Reflectare

I. STADIILE DEZVOLTARII PSIHICE, DEFINIRE SI CLASIFICARE Dezvoltarea ontogenetica generala se realizeaza prin crestere si maturizare – doua...

Creșterea și Dezvoltarea Copilului de la 1 la 3 Ani

1. Caracterizare generală Spre deosebire de perioada anterioară, copilul dezvoltă un început de independenţă dezvoltând mersul, vorbirea,...

Inovare

Etapa 1. Măsurile pregătitoare 1.1 Stabilirea temei Obiectul ales pentru studiu sunt papucii de casă din şlapi. Aceşti şlapi pot fi intrebuinţaţi...

Econometrie

PREZENTARE GENERALA Proiectul de fata prezinta analiza influentei pe care variabilele explicative x1, x2, x3, x4, x5, x6, x7 o exercita asupra...

Ai nevoie de altceva?