Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1721
Mărime: 593.22KB (arhivat)
Publicat de: Nico Goga
Puncte necesare: 4
Facultatea de Psihologie
Universitatea Tibiscus, Timisoara

Cuprins

  1. I.Introducere: . ..3pg.
  2. II .Despre Motivatie: . . .3pg.
  3. A.Motivația intrinsecă: 4pg.
  4. B.Motivația extrinsecă: ..5pg.
  5. III. Teoria autodeterminarii: ...6pg.
  6. IV. Concluzia: .. ..7pg.
  7. V. Bibliografie: ...8pg.

Extras din referat

I. Introducere:

- În sens larg, motivația reprezintă „ansamblul factorilor dinamici care determină conduita unui individ.” (Sillamy, 1996)

- În sens restrâns prin motivație „înțelegem totalitatea mobilurilor interne ale conduitei, fie că sunt înnăscute sau dobândite, conștientizate sau neconștientizate,simple trebuințe fiziologice sau idealuri abstracte”. (Al. Roșca, 1943)

- Motivația este dimensiunea personalității care determină organismul să acționeze și să urmărească anumite scopuri, prin ceea ce numim motive. Prin motiv se înțelege acel mobil care stă la baza unui comportament sau al unei acțiuni concrete.Motivația are rolul de activare și de mobilizare energetică, de orientare, de direcționare a conduitei într-un anumit sens, de aceea este considerată „motorul”Personalității. (Juvonen J. & Knifsend C., 2016)

In ansamblul factori care motiveaza o persoana pot fii extrem de diferiti si pot varia in functie de experientele si personalitatea acesteia.

Motivatia este o forta care determina oamenii sa se comporte in mod particular. Ceea ce este de precizat este faptul ca oameni au motive diferite, deci inainte de a actiona in baza motivatiei trebuie sa se cunoasca caracteristicile personaleale fortelor lor motivationale.

II .Despre Motivatie:

-Motivația în contextul școlar este esențială pentru succesul academic al elevilor. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor școlare, a implicării în învățare și a dezvoltării personale a elevilor.

-Motivația în context școlar poate fi clasificată în două tipuri: intrinsecă și extrinsecă.

-Motivația intrinsecă este atunci când un elev este motivat să învețe sau să participe la o activitate pentru că o consideră plăcută sau satisfăcătoare.

-Motivația extrinsecă, pe de altă parte, este atunci când un elev este motivat să învețe sau să participe la o activitate din cauza unor factori externi, cum ar fi recompense sau pedepse.

A.Motivația intrinsecă:

-Aceasta este motivația care provine din interiorul individului. Elevii care sunt intrinsec motivați sunt dornici să învețe și să se implice în activități școlare din plăcere personală, curiozitate și interes.

-Ei găsesc satisfacție în învățare pentru învățare în sine, nu doar pentru a obține recompense externe.

-Motivația intrinsecă este asociată cu un nivel mai ridicat de angajament, reziliență și creativitate în procesul de învățare (Cameron J. and Pierce W. D., 1994)

Efectele motivatiei intriseci sunt:

1.Curiozitate și interes: Elevii cu motivație intrinsecă sunt adesea motivați de curiozitate și interesul pentru subiectele pe care le studiază. Ei pot găsi bucurie în explorarea și înțelegerea unor concepte noi.

2.Autonomie: Motivația intrinsecă este strâns legată de sentimentul de autonomie. Elevii care au posibilitatea de a-și alege subiectele de studiu sau de a-și stabili propriile obiective școlare tind să fie mai motivați intrinsec. Acest lucru le oferă un sentiment de control asupra propriei învățări.

3.Realizarea personală: Elevii motivați intrinsec își stabilesc adesea obiective personale și se simt împliniți atunci când reușesc să atingă aceste obiective. Ei caută să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile pentru satisfacția personală.

4.Relevanța personală: Elevii pot avea motivație intrinsecă crescută atunci când văd cum ceea ce învață se aplică în viața lor de zi cu zi sau în viitorul lor. Legarea conținutului școlar de experiențele personale și interesele lor poate crește motivația intrinsecă.

5.Autodepășire: Elevii motivați intrinsec sunt adesea orientați spre autodepășire. Ei caută să-și depășească limitele, să învețe lucruri noi și să-și dezvolte abilitățile pentru a-și atinge potențialul maxim.

6.Bucuria în procesul de învățare: Elevii cu motivație intrinsecă se bucură de procesul de învățare în sine. Ei nu văd doar învățarea ca un mijloc de a obține recompense sau note bune, ci ca o experiență valoroasă.

7.Reziliență: Motivația intrinsecă îi ajută pe elevi să fie mai rezistenți la obstacolele sau eșecurile temporare. Ei pot avea o atitudine pozitivă față de eșecuri, văzându-le ca o oportunitate de învățare.

Bibliografie

- Ames, C.A., Motivația: Ce trebuie să știe profesorii, University of Illinois at Urbana Champaign, (2022);

- Bandura, A., Autoeficacitatea: către o teorie unificatoare a schimbării comportamentale, W. H.Freeman, (1997);

- Cameron, J. and Pierce, W.D., Consolidarea, recompensa și motivația intrinsecă: o meta-analiză, (1994);

- Cohen, E.G. et al., Proiectarea activității de grup: Strategii pentru clasa eterogenă, 2nd edn. TEACHERS COLLEGE Press, (2014);

- Deci, E.L., Efectele recompenselor mediate din exterior asupra motivației intrinseci, Journal of Personality and Social Psychology, 18(1), pp. 105- 115, (1971);

- Juvonen, J. & Knifsend, C. , School-based peer relationships and achivement motivation, Handbook of motivation at school 2nd ed., p. 231-250, New York: Routledge, 2016;

- Seifert, K. and Sutton, R., Psihologia Educației, 2nd edn. Orange Grove Texts Plus, (1983).

Preview document

Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 1
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 2
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 3
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 4
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 5
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 6
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 7
Motivația intrisecă și extrinsecă în contextul școlar - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Motivatia intriseca si extrinseca in contextul scolar.docx

Alții au mai descărcat și

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Clasificarea tulburări de limbaj

II.TULBURARILE DE LIMBAJ 2.l. LIMBAJUL 2.l.l. DEFINITII Limbajul este definit cel mai adesea ca fiind activitatea psihica de comunicare intre...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?