Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea

Referat
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 929
Mărime: 15.41KB (arhivat)
Publicat de: Cantemir Bodea
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI CIBERNETICA, STATISTICA SI INFORMATICA

Extras din referat

Dezvoltarea psihica este conditionata de o multitudine de actiuni si influente care intervin la nivelul contactelor extrem de variate pe care le are omul cu mediul social inconjurator. Aceste actiuni si influente care sustin dezvoltarea psihica pot fi considerate nelimitate pe parcursul existentei umane, concentrarea lor fiind maxima in cadrul etapelor de evolutie scolara si prescolara, integrate la nivelul procesului de invatamant.

Dinamica dezvoltarii psihice este determinata de interactiunea a trei factori: ereditatea, mediul si educatia. Aceasta interactiune confera dezvoltarii psihice un caracter complex si pluriconditionat, determinat in ultima instanta de calitatea activitatii de educatie si instruire.

Ereditatea reprezinta o insusire biologica generala a oraganismelor vii, exprimata printr-un ansamblude gene care concentreaza numeroase informatii transmiseprin mecanisme genetice, fiziologice, anatomice, de la inaintasi la urmasi, de la parinti la copii. Ansamblul acestor geneeste definit in literatura de specialitate prin conceptul de genotip. Din punctul de vedere al psihologiei educatiei reiese ca genotipul nu se manifesta in stare pura, ci se exprima prin fenotip care asigura modelarea genotipului prin influentele si actiunile mediului cultural. Fenotipul reprezinta conceptul care defineste caracteristicile specifice fiecarui individ. Comportamentul, atitudinile, trasaturile aptitudinale si caracteriale confera unicitate fiecarei personalitati. Ereditatea este structurata la doua niveluri de referinta:

-Ereditatea generala este data de caracteristicile care fac posibila adaptarea la mediul extern inca de la nastere.

-Ereditatea particulara- particularitatile sistemului nervos si ale analizatorilor, trasaturile tipologice, anumite predispozitii care intra in structura aptitudinilor.

-Ereditatea individuala-traduce ereditatea particulara la scara fiecarei persoane prin combinare si recombinarea unic, irepetabila a elementelor evocate anterior.

Ereditatea trebuie valorificatala nivel pedagogic in calitate de premisa naturala cu actiune probabilista realizabila la nivelul structurii personalitatiiprin intermediul conditiilor de mediu si al educatiei continue si sistematice.

Mediul reprezinta ansamblul factorilor naturali si sociali, materiali si spirituali, care conditioneaza in mod organizat sau spontan psiho-sociala a personalitatii umane. Din punctul de vedere al continutului, in actiunile si influentele mediului se pot distinge mai multe planuri:

1. Mediul natural, geografic (relieful, clima)

2. Mediul social (familia, scoala)

Mediul are rol de factor modelator care stimuleaza, dezvolta, perfectioaneaza, amplifica dispozitiile geneticeprin actiuni organizate sau influente spontane. In mod neorganizat, mediul natural si socialintervine printr-o multitudine de influente , pozitive sau negative, care conditioneaza evolutia personalitatii elevului.

In cadrul dezvoltarii umane, nu este atat de importanta prezenta sau absenta unor factori de mediuci modul si intensitatea cu care acestia interactioneazaintre ei si in raport cu personalitatea umana, in plan longitudinal si transversal , in functie de calitatea actiunilor educationale implicate.

Preview document

Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea - Pagina 1
Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea - Pagina 2
Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea - Pagina 3
Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea - Pagina 4
Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Recenzie Carte - Psihologia Educatiei de Gabriela Cristea.docx

Alții au mai descărcat și

Portofoliu de Evaluare Finală

I. Psihologia educaţiei I.1. Stilurile de invatare I.2. Identificarea stilurilor de invatare al fiecarui elev din cls. XI A I. 1. STILURILE DE...

Autoevaluarea Activității de Pregătire Pedagogică

AUTOEVALUAREA ACTIVITĂŢII DE PREGĂTIRE PEDAGOGICĂ Una dintre cele mai importante etape în formarea mea ca professor, în trecerea de la statutul de...

Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman

Inteligenta emotionala include autocontrolul, zelul, perseverenta si capacitatea de automotivare. Toate aceste aptitudini le pot fi insuflate...

Recenzie - psihologie școlară

Cartea, “ Psihologie scolara” de Filimon Turcu este o analiza a unor probleme si aspecte psihologice fundamentale ale invatamantului, precum si...

Consiliere

I.1. DELIMITĂRI CONCEPTUALE În demersul ei de atingere a idealului educaţional (dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?