Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2629
Mărime: 28.79KB (arhivat)
Publicat de: Achim Alexa
Puncte necesare: 6

Extras din referat

• Human-Computer Interaction (HCI) - studierea si ameliorarea factorilor care influenteaza utilizarea efectiva si eficienta a calculatoarelor:

o human (persoana care incearca sa indeplineasca un scop),

o computer (ruleaza programe de aplicatii, deseori la distanta),

o interaction (dialog intre om si calculator, de forma intrebare-raspuns).

Proiectarea interfetelor utilizator

• Domeniile care se ocupa de interactiunea om-masina:

o computer science

o psihologie

o sociologie

o inginerie

o lingvistica

• Se au in vedere:

o ergonomia

o factorii umani ("entire person")

Interfata cu utilizatorul reprezinta o parte a aplicatiei software care permite utilizatorilor sa-si exprime intentiile de operare asupra calculatorului si sa interpreteze rezultatele actiunilor efectuate de masina.

Acest termen isi are originile din anii 1970 si provine din inginerie. Interfata este locul de intilnire al utilizatorului si computerului. In aceasta interactiune, utilizatorul poate decide daca interfata folosita ii este cu adevarat utila, iar componentele hardware si software pentru el sint doar unelte cu ajutorul carora interfata e construita.

• Interfata nu este perceputa doar ca parte vizuala a software-ului, ci pentru majoritatea utilizatorilor reprezinta intregul sistem de calcul. Orice interfata trebuie sa fie:

o utila (useful)

o utilizabila (usable)

o utilizata (used)

• Proiectarea interfetelor cu utilizatorul este suma activitatilor de:

o intelegere a nevoilor utilizatorilor (cunoasterea profilului utilizatorului)

o proiectare (design)

o prototipizare

o evaluare/testare

o implementare finala

o mentinere

• De ce studiem proiectarea interfetelor cu utilizatorul?

Pentru ca majoritatea interfetelor sunt incorporate in programe reale, multe aplicatii sunt percepute de utilizatorii finale doar prin intermediul interfetelor acestora, interfetele concepute prost sunt numeroase (aceasta duce la pierderi de bani si chiar vieti) si, in plus, interfetele sunt greu de realizat (activitatile si factorii umani sunt complexi).

Traditional, cercetarile in domeniul interactiunii om-calculator (Human-Computer Interaction HCI) au pornit de la teoria informatiei si de la cea a cunoasterii. Principalul scop al acestor cercetari era intelegerea si reprezentarea interactiunii om-calclator din perspectiva transferului de informatie si cunoastere. Baza teoretica a acestor cercetari este psihologia cognitiva, in care omul acumuleaza cunoastere procesand informatie acumultata in timpul unei activitati (task). Interactiunea om-calculator poate fi modelata astfel ca o bucla intre doua unitati procesatoare de informatie: om si calculator. Aceasta perspectiva a fost utila in identificarea si analiza unor aspecte ale interactiunii, insa exista limitari, mai ales in privinta interpretarilor diferite ale aceleasi informatii (de Oliveira & Barnauskas, 1998). Semiotica ofera o noua perspectiva asupra interactiunii om-calculator, una in care calculatorul devine un mijloc (media) pentru transmiterea de informatii.

Mihai Nadin, unul dintre cercetatorii care sustine rolul esential pe care trebuie sa-l joace semiotica in proiectarea interfetelor om-calculator, spunea in 1985 ca daca exista o stiinta a interfetei (de calculator sau orice alt tip), aceasta stiinta este semiotica. El continua argumentand ca, luand in considerare faptul ca un calculator este o masina semiotica, cercetatorii care studiaza interactiunea om-masina sunt automat semioticieni. (Nadin, 2000). A aparut astfel o noua ramura a semioticii, care studiaza semnele generate, manipulate si prezentate de calculator, si care implica studiul tuturor activitatilor care duc la productia de semne sa le spunem “informatice”: modelare, programare, proiectarea interfetei cu utilizatorul.

Preview document

Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 1
Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 2
Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 3
Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 4
Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 5
Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 6
Semiotica interfeței în interacțiunea om-calculator - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Semiotica Interfetei in Interactiunea Om-Calculator.doc

Alții au mai descărcat și

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Clasificarea tulburări de limbaj

II.TULBURARILE DE LIMBAJ 2.l. LIMBAJUL 2.l.l. DEFINITII Limbajul este definit cel mai adesea ca fiind activitatea psihica de comunicare intre...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?