Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2738
Mărime: 11.62KB (arhivat)
Publicat de: Andre S.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Teodosie Petrescu

Extras din referat

Cheia înţelegerii Apocalipsei nu este o cheie misterioasă sau inexistentă, deorece, o carte scrisă de teologhisitorul Logosului dumnezeiesc nu ar fi putut fi fără înţeles, nefiind atunci de nici un folos duhovnicesc pentru creştinii cărora le-a fost adresată. Chiar dacă acceptăm şi idea că s-ar fi constituit iniţial, şi numai sub forma unui manifest de protest, cu caracter incitator la revolta împotriva autorităţilor imperiale, şi tot trebuie să admitem solvabilitatea şi accesibilitatea destul de lejeră a materialului. Dar, încă o dată, misterul cărţii rezidă în principal, în stil, limbă, condiţii specifice istorico-geoclimatice şi politico-sociale, şi mai mult decât orice în continuitatea ei neîntreruptă în familia cărţilor profetico-apocaliptice din vechiul testament şi nu numai (ne referim şi la cele apocrife, neacceptate în Canonul Noului Testament, sau cele scrise de partide şi secte religioase deschise spiritului epocii. Vezi capitolul nostru dedicate esenienilor.) Încă o dată, această cheie a dezlegării scrierii cu pricina nu mai trebuie căutată în fantezia exegeţilor, ci în caracterul literar al cărţii, în condiţiile speciale sau care au determinat compunerea ei şi mai ales în tezaurul profetic al revelaţiei biblice, din care Apocalipsa face parte integrantă. Însă studiul nostru nu are ca obiect o asemenea exegeză, noi considerând că acest deziderat nu ar putea fi propriu la momentul actual nivelului atins de capacitatea noastră analitică asupra unui aşa de important text al Sfintei Scripturi.

Factorul esenţial care determină uitarea înţelesului original al oricărei srieri vechi este, într-adevăr, schimbarea şi apoi uitarea condiţiilor specifice care stau la originea oricărei scrieri şi mai ales a scrieirlor biblice. În istoria oricărei literaturi, vine un moment în care textile vechi îşi pierd înţelesul pentru cititorii necunoscători ai trecutului. În acel moment, textul unei scrieri nu mai poate fi pus în mâna oricui, ci trebuie interpretat pentru public numai de către cunoscătorii istoriei respective. Acesta este de fapt motivul principal pentru care interpretarea Sfintei Scripturi nu se poate face fără o prealabilă pregătire introductivă, adică fără aprofundarea cunoştinţelor filologice, arheologice, culturale, morale, religioase şi sociale, legate de istoricul fiecărei cărţi. În cunoaşterea acestor condiţii stă aşadar primul pas către cheia tâlcuirii Apocalipsei

,,Un om care nu cunoaşte în mod critic legile fundamentale ale gândirii umane şi care n-a studiat temeinic diferitele procedeuri de exprimare a ideilor, nu va găsi niciodată drumul care să-l conducă la înţelegerea Sfintei Scripturi şi cu atât mai puţin a Apocalipsei. Un astfel de om nu va putea afla niciodată cheia Apocalipsei şi nu se va putea elibera niciodată de cătuşele literelor şi ale cuvintelor neînsufleţite, spre a prinde zborul ideilor care dau viaţa şi înţelepciune” Acesta este motivul pentru care înţelegerea şi cu atât mai mult interpretarea Apocalipsei nu este accesibilă oricui.

Ştiind că Sfântul Ioan foloseşte ca procedeau de compunere a relatării sale, repetarea faptelor şi acţiunilor ca într-un cerc, şi trecerea acestora de pe un tărâm pe altul, exclude aşadar, orice posibilitate de a prezice istoria omenirii cu ajutorul simbolismului profetic şi eshatologic al acestei scrieri apostolice. Cel ce ignoră acest adevăr elementar şi face diferite profeţii, bazându-se pe interpretarea Apocalipsei, va fi deci totdeauna dezminţit de fapte, iar teoriile sale se vor prăbuşi ca şi casa zidită pe nisip din parabola Mântuitorului. Aşa s-au prăbuşit într-adevăar, atât interpretările ereticilor montanişti, care anunţau apropiata venire a Domnului, în veacul al doilea, aşa s-au spulberat, în primele veacuri creştine, toate interpretările milenariste ale Apocalipsei. Istoria interpretării Apocalipsei nu s-a încheiat însş, cum era de aşteptat, cu aceste prime eşecuri. Ea a continuat să se avânte pe cărări atât de subiective şi de întortochiate, încât s-a putut spune, din acest punct de vedere, că istoria interpretării Apocalipsei formează un capitol considerabil în istoria rătăcirilor umane

Vom prezenta în continuare o sinteză preluată dintr-un studiu al Arhimandritului Innocent Ploeşteanu, publicat în revista “Biserica Ortodoxă Română” cu mai bine de un secol în urmă, asupra principiilor şi regulilor de interpretare a cărţii Apocalipsei lui Ioan Teologul.

Preview document

Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii - Pagina 1
Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii - Pagina 2
Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii - Pagina 3
Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii - Pagina 4
Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii - Pagina 5
Criterii de interpretare istorică a Cărții Apocalipsei - reguli și principii - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Criterii de Interpretare Istorica a Cartii Apocalipsei - Reguli si Principii.doc

Ai nevoie de altceva?