Laish - Dan Vechiul Testament

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2130
Mărime: 23.58KB (arhivat)
Publicat de: Gabi Admtr
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pr. Catalin Vatamanu

Extras din referat

Introducere

Dan este un oraș menționat în Biblia ebraică , descris ca fiind cel mai nordic oraș al Regatului Israel și aparținând tribului lui Dan. Orașul este identificat cu un tell situat în nordul Israelului cunoscut sub numele de Tel Dan (“Mound of Dan“- „Movila lui Dan”) în ebraică sau Tell el-Qadi (“Mound of the Judge“-„Movila judecătorului”) în arabă.

Scurt istoric

Biblia ebraică afirmă că înainte de cucerirea ei de către tribul lui Dan, site-ul a fost cunoscut sub numele de Laiș cu variante ortografice în cadrul cărților lui Iosua , Judecători și Isaia . În Iosua (19:47) se numește Leshem , care înseamnă „bijuterie”. Isaia (10:30) are numele alternativ Laishah în mai multe traduceri. Tel Dan este un nume israelian modern pentru site.

Dan este situat în zona cunoscută sub numele de Galilee Panhandle . La vest se află partea de sud a Muntelui Liban ; la est și nord se află munții Hermon. Topirea zăpezii din munții Hermon furnizează majoritatea apei râului Iordan și trece prin Dan, făcând zona imediată foarte fertilă. Vegetația luxuriantă care rezultă face ca zona din jurul Dan să pară oarecum deplasată în regiunea altfel aridă din jurul ei. Datorită amplasării sale aproape de granița cu Siria și Libanul, în nordul îndepărtat al teritoriului care a intrat sub mandatul britanic al Palestinei, situl are o istorie modernă lungă și deseori puternic contestată, cel mai recent în timpul războiului de șase zile din 1967.

Conform Bibliei ebraice, după finalizarea cuceririi Canaanului de către triburile lui Israel, după 1200 î.H., Iosua a împărțit teritoriul între cele 12 triburi. Lui Dan i-a fost dată regiunea cea mai nordică, la Nord de Galileea și Vest de Iordan, care se întindea până la Leșem, principalul oraș al lui Dan - după cucerire Leșem-ului a fost redenumit Dan și așa a fost cunoscut - Iosua (19:40-48).

Numele Dan tradus literal din ebraică înseamnă „a judeca” sau „judecător”. În biblicul recensământ din Cartea Numerilor, seminția lui Dan este descrisă ca fiind al doilea cel mai mare trib al lui Israel (62 700 personae), după tribul lui Iuda (Num. 1:27,39). Dan este unul dintre cei doi copii ai Bilhăi, roaba Rahelei și una dintre soțiile lui Iacov, celălalt copil al Bilhăi fiind Neftali. Cercetătorii au interpretat acest lucru indicând faptul că autorii i-au văzut pe Dan și Neftali ca nefiind în întregime de origine israelită, ei fiind copiii unei roabe și nu ai unei neveste principale.

Tot potrivit Bibliei, tribul a încercat să se stabilească în partea centrală a coastei Canaanului, dar din cauza adversității cu filistenii, care erau deja stabiliți acolo, au fost doar în măsură să campeze pe colina țării cu vedere la Valea Sorec (menționată în Jud. 16:4), locul de campare devenind cunoscut sub numele de Mahaneh Dan (Tabăra lui Dan). Regiunea în care au încercat să se așeze se întindea în partea cea mai nordică până la Jaffa și în cea sudică până la câmpia din regiunea Timna (menționată în Jud.14). Drept urmare, modernul stat Israel, precum și unii sioniști, numesc această regiune Gush Dan (Zona lui Dan). Din cauza presiunii filistenilor, tribul a abandonat speranța așezării în zona centrală a coastei și a migrat către nordul țării, iar după cucerirea Laiș-ului, acesta a devenit capital lui Dan. (Jud. 18:29)

Bibliografie

- Biblia

- Google Images, Google Maps

- https://acum.tv/articol/9203/

- https://www.youtube.com/watch?v=Ck_3PLpkhqw&ab_channel=%D7%A8%D7%A9%D7%95%D7%AA%D7%94%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%94%D7%92%D7%A0%D7%99%D7%9D

- https://ro.qaz.wiki/wiki/Dan_(ancient_city)

- https://www.bibleodyssey.org/en/people/related-articles/tel-dan-inscription

- https://madainproject.com/tel_dan_stele

- https://madainproject.com/cultic_altar_(tel_dan)

- https://www.thattheworldmayknow.com/the-high-place-and-altar-at-dan

Preview document

Laish - Dan Vechiul Testament - Pagina 1
Laish - Dan Vechiul Testament - Pagina 2
Laish - Dan Vechiul Testament - Pagina 3
Laish - Dan Vechiul Testament - Pagina 4
Laish - Dan Vechiul Testament - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Laish - Dan Vechiul Testament.docx

Ai nevoie de altceva?