Extras din referat
Multa vreme, in cursul evolutiei sale, specia umana nu a cunoscut efectele alcoolului. Aceasta perioada reprezinat aproximativ 99% din durata de existenta a speciei. Descoperirea alcoolului a avut loc tarziu si spontan, nu a fost nevoie de interventia omuluipentru a se produce fermentatia.
Prima bautura alcoolica a aparut cu mare probabilitate in epoca de piatra, hidromel, vin de miere, a carei fabricatie era secreta si dificila. A fost necesara descoperirea ceramicei (cu 40.000 de ani inainte i.H) pentru a usura stocarea si producerea.
La origine, folosirea alcoolului era legata exclusiv de practicile religioase, de-a lungul timpului consumul sau fiind extins la festivitatile tribale si familiale si la ritualele de initiere. Toate popoarele au produs o forma sau alta de bautura alcoolica, din aproape toate materialele vegetale ce contin zaharuri, ce sunt transformate de enzime.
Alcoolul etilic, principala componenta din care se obtine alcoolul de consum, este un drog psihotrop (orice substanta care produce o modificare in functionalitatea normala a sistemului nervos central) un anestezic, un tranchilizant si un anxiolitic. Sangele transporta alcoolul in creier unde are loc un efect de sedare. Transmiterea impulsurilor nervoase este redusa si de aceea, lumea, viata, oricat de stresante ar fi, par mai blande, destinse si in roz.
Euforia, aceasta modificare a bunei dispozitii provocata de alcool este o stare artificiala de binecare insala individul asupra capacitatilor sale. Consumatorul de alcool este mai mult sau mai putin handicapat din punct de vedere psihic, la fel ca dupa absorbtia de medicamente tranchilizante sau somnifere. Cu facultatile diminuate el minimalizeaza riscurile si dificultatile pe care le intampina in anumite munci sau activitati cum ar fi conducerea unui vehicul. Euforia este urmata de tulburari de vedere si ale reflexelor.
Alcoolul in forma pura este un lichid incolor cu efect astringent asupra papilelor gustative. Pentru ca alcoolul de consum sa aiba un gust placut, el trebuie diluat si aromat. Impuritatile derivate din procesul de fabricare a berii sau de fermentare, sau produse in timpul distilarii bauturilor spirtoase, sunt cele care ii dau aroma specifica. Procesul de diluare si impuritatile transforma o substanta chimica cu o toxicitate intrinseca intr-o bere fina, un vin de colectie, un coniac sau un wiskey ce le produc cunoscatorilor oftaturi de satisfactie. Vodca este forma de alcool de consum cea mai apropiata de alcoolul pur. Berea are in general o concentratie de alcool pur de 4%, vinul de 12%, iar bauturile spirtoase de 40%.
Indiferent de eticheta de pe sticla, din perspectiva organismului, alcoolul este alcool. Nici un tip de bautura nu este mai periculoasa sau mai benefica in mod intrinsec decat o alta.
Odata absorbit prin tubul digestiv, el se raspandeste cu rapiditate prin tesuturile organismului. Atunci cand alcoolul ajunge la creier, nu exista vreun receptor specific pentru moleculele de alcool. Aceasta substanat isi exercita efectele prin manipularea sistemelor transmitatoare naturale ale creierului. Alcoolul interactioneaza cu un numar mare de neurotransmitatori chimici printre care serotonina, dopamina si acidul gama-aminobutiric.
El poate inhiba sau incetini multe functii ale creierului, actionand asemenea unui sedativ. In mod paradoxal el poate actiona, cel putin temporar ca un stimulent. Poate afecta judecata, poate induce o detasare de reactia obisnuita asteptata de cei din jur in privinta comportamanetului bautorului si un anumit grad de dezinhibare. Indiferent de combinatia efectelor produse de alcool asupra functionarii cerebrale, este foarte probabil ca rezultatul sa fie interpretat in mod subiectivde catre bautor drept placuta, cel putin pana in momentul impleticirii, al starii de voma si al supradozei.
Oamenii apartinand diferitelor culturi pot reactiona foarte diferit la consumul de alcool. Unele populatii sud americane vor continua sa zambeasca si sa se complimenteze reciproc pana in momentul in care lesina de pe urma betiei, in timp ce intr-o alta cultura consumul de alcool la evenimente speciale va duce adesea la scoaterea cutitelor si la violente soldate inclusiv cu omoruri.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Alcoolismul.doc