Extras din referat
În opinia mea, “fenomenul” de iarnă demografică , numit și declinul familiei, este mult mai evident în zilele noastre decât în trecut. Dupa parerea mea, acest lucru se întamplă din mai multe cauze cum ar fi : instabilitate economică, instabilitate politică, noile legi, mortalitate, migrație etc. Aceste cauze duc la nesiguranța populației privind viitorul și tot odată la scăderea natalității.
Pentru soluționarea acestei probleme, ar fi necesar creșterea numarului de copii per femeie. Studiile arată că declinul fertilitătii în ultimii 50 de ani este de 50%, fapt care a dus la îmbătranirea populației. Urmarile acestui fenomen sunt reprezentate de faptul că cei apți pentru muncă își vor încetini cresterea activității, ceea ce înseamnă că sunt insuficienți tineri care să muncească și să poată întreține bătranii ( asigurarea pensiilor ) . Fiind tot mai puțini tineri în comparație cu numărul de bătrâni, taxele vor fii tot mai mari pt. cei aflați pe piața muncii iar nivelul de trai va scadea drastic.
Se pare că, scăderea populției este cauzată în principal de femei. Spre deosebire de secolul trecut , în perioada contemporană a apărut emanciparea femeii. Observ că, în zilele noastre pentru multe femeii este mult mai importantă cariera profesională de cât viața de familie și conceperea unui copil. Pentru că doresc să se afirme într-o lume care a fost cândva doar a barbațiilor, femeile pun accentul pe educație alegand astfel să urmeze mai multe cicluri de învățământ pt. a inainta profesional și lasă în planul doi întemeierea unei familii.
Pe de altă parte, o altă problemă este schimbarea vizunii asupra relatiilor sexuale. Inainte, femeile se căsătoreau mult mai repede, în jurul vârstei de 20 de ani, fără a avea contact sexual inainte de căsătorie. În prezent, scopul relațiilor sexuale s-a diminuat, fiind doar un mod de a simți placere și nu de a procea specia umana, afectand astfel decizia conceperii unui copil.
Deasemena, noile legi adoptate după picarea regimului comunist au “încurajat” acest fenomen. Legalizarea avorturilor a dus la scădea natalității și totodata a fertilității, cunoscandu-se posibilitatea afectării sistemului reproducător.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Iarna demografica.docx