Extras din referat
Recenzia pregătită este asupra cărţii cu numele „BIOLOGIE ŞI VÂRSTĂ”, sub redacţia profesorului O. FODOR la Editura Dacia, Cluj, 1971.
Această carte cuprinde pentru început un cuvânt înainte scris de profesorul Fodor, care încearcă să ne introducă în sfera medicinii. Apoi urmează douazeci de teme redactate de diverşi colaboratori, aceştia fiind profesori, conferenţiari, cercetători.
De fapt această carte este o culegere constituită din câteva expuneri făcute la Institutul Medico-Farmaceutic din Cluj în cursul anului universitar 1969-1970.
Titlul culegerii redă conciziunea, însă problematica are o importanţă biologic-medicală şi implicaţie socială. Este vorba de vârstă, în care sănătatea şi boala işi modifică cursul faţă de vârsta adultului. Toate perioadele vieţii îşi au implicaţiile lor specifice medico-sociale.
Prima expunere a acestei culegeri este numită ASPECTE MORFOLOGICE
ÎN DECURSUL ONTOGENEZEI OMULUI, scrisa de Ion Albu, continuă expunerile cu
nume precum MEZECHINUL ŞI VÂRSTA; ASPECTE DE BIOLOGIE MOLECULARĂ ÎN PROCESELE DE DIFERENŢIERE ŞI SENESCENŢĂ; MODIFICĂRI DE METABOLISM LEGATE DE VÂRSTA ORGANISMULUI; REGLĂRI VEGETATIVE ÎN RAPORT CU VÂRSTA; PROCESUL DE CREŞTER; PUBERTATEA, ETAPĂ DE TRANSFORMĂRI NEURO-ENDOCRINE; ADOLESCENŢA.ASPECTUL EI BIO-PSIHO-SOCIAL ŞI CULTURAL; CREATIVITATE ŞI VÂRSTĂ; STĂRI LIMITROFE ALE NORMALUILUI CU PATOLOGICUL ÎN COPILĂRIE ŞI ADOLESCENŢĂ; PARTICULARITĂŢILE TOXICOMANIEI LA TINERI; REACŢIA POSAGRESIVĂ A ORGANISMULUI ŞI VĂRSTA; NECESITATEA OBSERVĂRII DE CĂTRE OBSTETRICIAN A PERIOADEI DE ADOLESCENŢĂ; CLIMATERIUL MASCULIN-IPOTEZĂ SAU REALITATE? PEREŢII VASCULARI ŞI VÂRSTA; ASPECTE DE PATOLOGIE CARDIOVASCULARĂ LA VÂSTNICI; VÂRSTA ŞI PATOLOGIA DIGESTIVĂ; PARTICULARITĂŢILE CLINICE ALE BOLILOR DIGESTIVE LA VÂSTNICI; VÂRSTA ŞI CANCERUL.
Apariţia acestei culegeri se doreşte a fi un început pentru a interveni in problemele vârstei în spiritul medicinei moderne prin îmbinarea masurilor profilactice şi curative. Culegerea este cea de-a doua lucrare din seria Medicina Modernă a Institutului de Medicină şi Farmacie din Cluj.
În cele ce urmează doresc sa prezint pe scurt conţinutul acestei culegeri.
După cum am menţionat mai sus prima temă este redactata de profesorul Ion Albu care ne prezintă ontogeneza omului.
Ontogenia sau anatomia devoltării, cuprinde studiul dezvoltării individului de la formarea oului, până la dispariţia sa prin moartea naturală, la împlinirea vârstei senescenţei sau a bătrâneţii avansate.
Morfologia clasică înfăţişează forma şi structura corpului uman adult. În cadrul învăţământului de Embriologie, se studiază etapa de dezvoltare intrauterină; etapele prin care trece omul până la stadiul de adult şi celor care urmează după acesta – li se dă o atenţie mult prea mică.
Omul nu este numai o fiinţă biologică, ci în măsură extrem de mare şi o fiinţă socială. Dacă înainte, cu nu prea mulţi ani, medicina apărea ca o ramură a biologiei aplicată – astăzi atenţia se îndreaptă cu tot mai mult intres asupra urmăririi, descifrării şi înţelegerii „dialecticii biologicului şi a socialului” în multiplele, varitele şi particularele aspecte pe care le întâlneşte medicul. Aproape fiecare temă de cercetare sau acivitate practică medicală de astăzi, include neaparat şi aspecte sociologice – după cum în cadrul problematicii de sociologie dobândeşte un loc tot mai larg cercetarea medicală.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Recenzie - Biologie si Varsta.doc