Extras din referat
Statistica.
Statistica este o știință care, folosind calculul probabilităților, studiază fenomenele și procesele de tip colectiv din punct de vedere cantitativ în scopul descrierii acestora și al descoperirii legilor care guvernează manifestarea lor.
Aşadar, statistica reprezintă ştiinţa colectării datelor, a prezentării lor într-o formă sistematică, a analizării acestora şi a interpretării informaţiilor numerice obţinute.
Etimologia cuvântului “statistică” este de origine latină, de la termenul “status”, ce desemnează o stare, o situaţie, un fapt. Astăzi, statistica reprezintă un ansamblu de principii şi metode cu ajutorul cărora putem obţine informaţii utile despre un set de date.
Statistica oferă suport pentru fizică, biologie, psihologie, economie, sociologie etc.
Subdivizarea statisticii se face in doua mari cateogorii
- statistică descriptivă poate fi definita prin colectarea, organizarea,sintetizare si prezentarea si descrierea datelor numerice si nenumerice intr-o forma convenabila
- statistică inferențială poate fi definita prin tehnicile folosite in interpretarea rezultatelor obtinute prin metodele statisticii descriptive,tehnici utilizate apoi la luarea deciziilor.
In Romania statistica este reglementata prin legea nr. 226/2009 privind organizarea şi funcţionarea statisticii oficiale în România.
Manipularea.
Manipularea este actiunea de a determina un actor social -persoana, grup, colectivitate sa gandeasca si sa actioneze intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand insa impresia libertatii de gandire si de decizie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Utilizarea statisticii ca element de manipulare si control social.docx