Friedridh Engels

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3229
Mărime: 32.34KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pacesila Mihaela
Facultatea de Management Specializarea Administratie Publica

Cuprins

  1. 1. Friedrich Engels (fisa bibliografica) 3
  2. 2. Dezvoltarea socialismului de la stiinta la utopie (recenzie) 5
  3. 3. Concluzii 10
  4. 4. Bibliografie 11
  5. Friedrich Engels
  6. (Fisa bibliografica)

Extras din referat

Friedrich Engels (28 noiembrie 1820 – 5 august 1895) a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Engels s-a nascut in Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal), primul fiu al unui industrias german din domeniul textilelor. Tatal si-a trimis fiul incă tanar în Anglia sa ajute la conducerea fabricii de bumbac a familiei din Manchester. Socat de saracia larg raspandita si de exploatarea nemiloasa a muncitorilor englezi, el a început sa scrie un raport care a fost publicat în 1845 sub numele de Conditia clasei muncitoare in Anglia in 1844

In acelasi an, Engels a anceput sa contribuie la jurnalele numite Analele Franco-Germane, care au fost editate si publicate de Karl Marx in Paris. Dupa ce s-au intalnit pentru prima oara, au descoperit ca au o viziune similara asupra capitalismului si au decis sa conlucreze mai strans. Dupa ce Marx a fost deportat din Franta in ianuarie 1845, cei doi au decis sa se mute in Belgia, unde exista o mai mare libertate de expresie decat in alte tari din Europa.

In iulie 1845, Engels l-a luat pe Marx in Anglia. Aici a intalnit o muncitoare irlandeza numita Mary Burns, cu care a trait pana ce aceasta a murit; dupa aceea a trait cu sora ei, Lizzie. Aceasta femeie l-a introdus, se pare, in miscarea chartista, ai carei lideri i-a intalnit, inclusiv pe George Harney. Engels si Marx s-au reintors la Bruxelles in ianuarie 1846, unde au pus bazele Comitetului de Corespondenta Comunista. Planul lor era sa-i uneasca pe liderii socialisti din toata Europa. Socialistii din Anglia, influentati de ideile lui Marx, au tinut o conferinta in Londra unde au format o noua organizatie numita Liga Comunista. Engels a participat la conferinta in calitate de delegat si a avut o mare influenta asupra dezvoltarii strategiei de actiune.

In 1847, Engels si Marx au inceput sa scrie impreuna o broşură. Era bazat pe lucrarea lui Engels Principiile Comunismului. Brosura de 12.000 de cuvinte a fost scrisa in sase saptamani si era astfel conceputa incat sa faca teoria comunismului accesibila unui public cat mai larg. A fost numit Manifestul Comunist si a fost publicat in februarie 1848. In martie, atat Marx cat si Engels au fost expulzati din Belgia. S-au mutat in Köln, unde au inceput sa publice un ziar radical, Noua Gazeta Renana.

Engels a fost un participant activ la Revolutia din 1848, luand parte la revolta din Elberfeld. Engels a luptat în campania Baden impotriva prusacilor (iunie – iulie 1849) ca adjutant al lui August Willich, care era conducatorul Corpurilor Libere in revolta din Baden-Palatinate.

După 1849, atat Engels cat si Marx au fost siliti sa paraseasca tara si sa se mute la Londra. Autoritatile Prusiei au facut presiuni asupra guvernului britanic pentru ai expulza pe cei doi, dar Prim-ministrul de atunci, John Russell, nu a fost de acord cu cererea prusaca.

Numai cu banii pe care ii putea castiga Engels, familia Marx a trait in mare saracie. Pentru a-l ajuta pe Marx cu ceva bani, Engels s-a reintors la munca in fabrica tatalui sau din Manchester, inainte de a se muta in Londra in 1870. Dupa moartea lui Marx din 1883, Engels si-a dedicat restul vietii traducerii si editarii scrierilor lui Marx. Totodata, a fundamentat teoria socialismului stiintific, sub denumirea de materialism dialectic, prin cea mai relevanta dintre scrierile sale, Dezvoltarea socialismului de la utopie la stiintă 1880, o brosură rezumativa a lucrarii sale de mai mari dimensiuni Domnul Eugen Duhring revolutioneaza stiinta, cunoscuta si ca Anti-Duhring 1878 A murit in 1895 la Londra.

Alte lucrari:

- Anti-Dühring;

- Dialectica naturii;

- Ludwig Feuerbach si sfarsitul filozofiei clasice germane;

- Originile familiei, proprietatii private si statului;

- Revolutie si contrarevolutie in Germania;

- Ideologia germana (impreuna cu Marx);

- Sfanta familie (impreuna cu Marx);

- Razboiul taranesc in Germania.

Preview document

Friedridh Engels - Pagina 1
Friedridh Engels - Pagina 2
Friedridh Engels - Pagina 3
Friedridh Engels - Pagina 4
Friedridh Engels - Pagina 5
Friedridh Engels - Pagina 6
Friedridh Engels - Pagina 7
Friedridh Engels - Pagina 8
Friedridh Engels - Pagina 9
Friedridh Engels - Pagina 10
Friedridh Engels - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Friedrich Engels - Fisa Bibliografica si Recenzia unei Lucrari.docx

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?