Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2655
Mărime: 13.75KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Ardeleanu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corina Cace

Extras din referat

Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a fost înfiinţata prin Ordinul MS nr. 989/ 22.12.1998 şi funcţionează după Statutul propriu începând cu data de 01.01.1999.

CAS Neamţ este instituţie publică, cu personalitate juridică, buget propriu, în subordinea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi funcţionează în prezent în temeiul Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sănătăţii – Titlul VIII- „Asigurările sociale de sănătate”, modificată şi completată.

Organele de conducere ale Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ sunt Consiliul de Administraţie şi Preşedintele - director general.

Personalul Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ este constituit din funcţionari publici şi personal contractual în condiţiile legii.

Obiectul de activitate al CAS Neamţ constă, în principal în :

- decontarea serviciilor medicale prestate de furnizorii cu care se află în relaţie contractuală (activitate reglementată de HG nr. 706/ 2006 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate si pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiază asiguraţii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fără contribuţie personala, pe baza de prescripţie medicala şi de Ordinul MS/ CNAS nr. 681/ 243/ 2006 de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate);

- recuperarea sumelor pe care debitorii persoane fizice le datorează la fondul de asigurări sociale de sănătate şi executarea silită a celor care înregistrează debite la fondul de asigurări sociale de sănătate;

- încasarea contribuţiei destinata suportării indemnizaţiei pentru concedii medicale, a indemnizaţiilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor si recuperarea capacitaţii de munca, pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, de risc maternal, pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, indemnizaţii de risc maternal (aşa cum sunt acestea reglementate de prevederile OuG nr. 158/ 2005);

- verificarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, conform actelor normative specifice sistemului de asigurări sociale de sănătate, de către serviciul medical al CAS Neamţ şi Corpul de control al Preşedintelui CAS Neamţ.

Structura organizatorică a Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ

Începând cu 01.01.1999 CAS Neamţ funcţionează în baza structurii organizatorice aprobate de Preşedintele Consiliului de Administraţie al CNAS, activitatea fiind organizată pe direcţii, servicii, birouri, compartimente.

Prima structură organizatorică a fost alcătuită din 18 salariaţi, preluaţi la data de 01.01.1999, prin protocol, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, iar până la finele anului au fost ocupate, prin concurs sau transfer în interesului serviciului, 22 posturi.

Structura organizatorică a fost modificată la data de 15.07.2001, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 188/1999, salariaţii din cadrul direcţiilor, serviciilor, birourilor, compartimentelor, cu excepţia Serviciului administrativ şi dotări, fiind numiţi în funcţii publice. În conformitate cu prevederile Legii 161/ 2003, începând cu 15.07.2003, funcţionarii publici de conducere şi de execuţie sunt reîncadraţi în funcţii publice, iar structura organizatorică este redimensionată, astfel încât toate departamentele să fie funcţionale.

Începând cu anul 2006 structura organizatorică a Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ a fost modificată, conform noii organigrame aprobate de Preşedintele CNAS, în conformitate cu prevederile temeiul Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sănătăţii – Titlul VIII- „Asigurările sociale de sănătate”,cu modificările şi completată rile ulterioare.

Astfel, daca la 31.12.205 numărul de posturi aprobate (funcţionari publici si personal contractual) a fost de 58, din care ocupate la aceeaşi data erau 54 (93%), la 30.11.2006 din total posturi aprobate in număr de 60 erau ocupate 57 (95%). Putem aprecia ca înregistram un deficit de personal de specialitate la nivelul instituţiei, gradul de încărcare a celor angajaţi fiind mare.

Este funcţionar public, persoana numita intr-o funcţie publica in condiţiile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările si completările ulterioare; iar expresia de funcţie publica reprezintă ansamblul atribuţiilor si responsabilităţilor stabilite de autoritatea sau instituţia publica, in temeiul legii, in scopul realizării competentelor sale.

Conform art. 3 din Legea 188/1999, principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice sunt: legalitate, imparţialitate si obiectivitate; transparenta; eficienta si eficacitate; responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale; orientare câtre cetăţean; stabilitate in exercitarea funcţiei publice; subordonare ierarhica.

Preview document

Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 1
Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 2
Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 3
Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 4
Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 5
Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 6
Locul și rolul funcționarului public în cadrul CAS Neamț - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Locul si Rolul Functionarului Public in Cadrul CAS Neamt.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Marketingul Serviciilor în Administrația Publică

CAPITOLUL I CONCEPTUL DE MARKETING ÎN ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ Încă de la 20 august 1789, când a fost promulgată Declaraţia Drepturilor Omului şi...

Ai nevoie de altceva?