Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2832
Mărime: 14.71KB (arhivat)
Publicat de: Matei Prodan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andreea Udrea

Extras din referat

1. Funcţia publică la nivel comunitar

Sub aspect conceptual, funcţia publică la nivel comunitar reprezintă o noţiune complexă care cuprinde: administrarea Comunităţilor europene, statutul agenţilor comunitari şi aspecte privitoare la atribuţiile acestora.

Funcţia publică la nivel comunitar este deseori criticată pe mo¬tive ce ţin de birocraţie şi tehnocraţie, prin conceptul numit eurocraţie. Aceste aspecte pornesc de la faptul că funcţionarii comunitari deţin un rol important în cadrul instituţiilor comunitare. În prezent, aceştia numără peste 36.500 - cifră ce este considerată rezonabilă în comparaţie cu administraţiile marilor metropole ale lumii. Din acest total, cea mai mare parte a funcţionarilor îşi desf㬺oară activitatea în cadrul Comisiei europene - peste 21.500, urmând în ordine descrescătoare Parlamentul european, Consiliul de miniştri, Curtea de conturi, Curtea de justiţie şi Tribunalul de primă instanţă.

2 Definirea conceptului de funcţionar public comunitar şi clasificarea funcţionarilor comunitari

Este funcţionar al Comunităţilor Europene orice persoană care a fost numită în condiţiile prevăzute de Statut într-o funcţie permanentă într-una din instituţiile Comunităţilor printr-un act al autorităţii investită cu puterea de numire din această instituţie.

Orice numire sau promovare a funcţionarilor nu poate avea ca obiect decât ocuparea unui post vacant în condiţiile prevăzute de Statut.

Orice apariţie a unui post liber într-o instituţie este adusă la cunoştinţa personalului din această instituţie de îndată ce autoritatea investită cu putere de numire a decis că este cazul să se ocupe acest post liber. Dacă nu este posibilă ocuparea acestui post prin mutare, promovare sau concurs intern, postul vacant va fi adus la cunoştinţa personalului celor trei Comunităţi Europene.

Posturile cuprinse în acest Statut sunt clasate, după natura şi nivelul funcţiilor cărora le corespund, în patru categorii desemnate în ordine ierarhică descrescătoare, prin literele A, B, C şi D.

Categoria A cuprinde opt grade grupate în [cariere] funcţii ce cuprind în general două gradaţii şi care corespund funcţiilor de conducere, de concepţie şi de studiu, necesitând cunoştinţe de nivel universitar sau o experienţă profesională de un nivel echivalent.

Categoria B cuprinde cinci grade grupate în [cariere] funcţii ce cuprind în general două gradaţii şi care corespund funcţiilor practice şi de încadrare necesitând cunoştinţe de nivel de învăţământ secundar sau o experienţă profesională de un nivel echivalent.

Categoria C cuprinde cinci grade grupate în [cariere] funcţii ce cuprind în general două gradaţii şi care corespund funcţiilor de execuţie necesitând cunoştinţe de nivel de învăţământ mediu sau o experienţă profesională de un nivel echivalent.

Categoria D cuprinde patru grupate în [cariere] funcţii ce cuprind în general două gradaţii corespunzând funcţiilor manuale sau de [servicii] întreţinere cunoştinţe de nivel de învăţământ primar sau o experienţă profesională de un nivel echivalent.

3. Locul si rolul funcţionarilor in viata comunităţii

În literatura occidentală contemporană, mai ales în cea comuni¬tară, se pun, în legătură cu funcţionarii publici europeni, două probleme: mai întâi, care este locul şi rolul lor în viaţa Comunităţii- În corelaţie cu primul aspect, în ce mod se implică ei în realizarea politicii europene- Pentru că problemele puse în discuţie se află într-o vădită dependenţă, două variante de răspuns se pot lua în consideraţie.

O primă variantă de răspuns ar fi în a le recunoaşte funcţionarilor comunitari doar un rol executiv, ei neavând decât calitatea de realizatori efectivi ai deciziilor care au fost trasate de către autorităţile politice comunitare.

O a doua variantă de răspuns ar viza recunoaşterea unui rol efectiv în a influenţa politica Uniunii. Din această perspectivă, funcţionarul european nu se limitează doar să execute deciziile, el se implică efectiv şi în elaborarea acestora.

4. Regimul juridic al funcţionarilor comunitari

Funcţionarii comunitari sunt supuşi următoarelor categorii de reglementări:

- reglementări având caracter general, ce conţin dispoziţii aplicabile exclusiv funcţionarilor;

- reglementări specifice anumitor categorii de funcţionari comu¬nitari, şi anume: cadrele ştiinţifice şi tehnice şi funcţionarii care aparţin unor ţări terţe;

- alte reglementări care privesc funcţionarii comunitari (în afară de cele cu caracter general);

- reglementări aplicabile agenţilor Comunităţilor europene;

- reglementări ce privesc atât funcţionarii, cât şi agenţii comu¬nitari şi care sunt cuprinse în diferite acte ce emană de la Consiliu sau de la Comisie;

- reglementări ce sunt luate de comun acord de instituţiile Comunităţilor europene şi aplicabile atât funcţionarilor, cât şi agenţilor Comunităţilor.

CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND RĂSPUNDEREA JURIDICĂ A FUNCŢIONARILOR COMUNITARI

1. Răspunderea juridică, formă specifică a răspunderii sociale

Răspunderea juridică, în mod tradiţional, este analizată ca o instituţie fundamentală a dreptului, instituţie care tinde să ocupe centrul dreptului în totalitatea sa, reflectând stadiul de evoluţie a întregii societăţi, nivelul conştiinţei şi responsabilităţii sociale.

Preview document

Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 1
Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 2
Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 3
Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 4
Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 5
Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 6
Noi Responsabilități ale Funcționarilor Publici în Aplicarea Legislației Comunitare - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Noi Responsabilitati ale Functionarilor Publici in Aplicarea Legislatiei Comunitare.doc

Te-ar putea interesa și

Reforma Funcției Publice

CAPITOLUL 1 RELATIA DINTRE ADMINISTRATIA PUBLICA, FUNCTIA PUBLICA SI FUNCTIONARUL PUBLIC 1.1. Natura juridica a raportului dintre administratia...

Cum funcționează UE

CUM FUNCŢIONEAZĂ UNIUNEA EUROPEANĂ Uniunea Europeană (UE) este unică. Ea nu este un stat federal sau organizaţie interguvernamentală,deoarece...

Economia Uniunii Europene

Tema Nr. 1. - Abordări conceptuale Accepţiuni ale integrării economice: - Integrarea poate fi înţeleasă ca un proces sau ca o stare de fapt; -...

Structuri Instituționale și Procesul Decizional în Cadrul Uniunii Europene

U.E. este un subiect atipic de drept international public pentru ca: Îi lipseste un precedent istoric. Desi este un proces progresiv si...

Economia UE

Abordari Conceptuale OBIECTIVE In mitologia greaca, Europa era o printesa, fiica regelui fenician Agenor. Zeus s-a preschimbat în taur si s-a...

Economia UE

Mentinerea unui mediu concurential functional este o cerinta fundamentala a economiei de piata; Concurenta reprezinta-preocuparea pentru...

Economia Uniunii Europene

Economia Integrarii In acceptiunii ale integrarii economiei regionale ca un proces sau o stare de fapt. Ca proces acceptiunea poate fi:...

Economia Uniunii Europene - abordări conceptuale

Obiectivele cursului - Cunoaşterea determinanţilor proceselor de integrare economică regională; - Familiarizarea cu categoriile economice...

Ai nevoie de altceva?