Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4263
Mărime: 32.47KB (arhivat)
Publicat de: Ionelia Istrate
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA RELAŢII INTERNAŢIONALE, ŞTIINŢE POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE Catedra Ştiinţe Administrative

Cuprins

  1. Incursiune în istoria finanţelor publice.1
  2. Conceptul de finanţe publice.1
  3. Problemele dezvoltării şi gestiunii finanţelor publice şi propuneri de soluţionare a acestora.3
  4. Concluzii.9
  5. Bibliografie.10

Extras din referat

1. Incursiune în istoria finanţelor publice

Ţara ce a întrebuinţat pentru prima dată în secolul 15 cuv. „Finanţe" este Franţa. Finanţele au apărut ca urmare a accentuării diviziunii sociale a muncii si a condus la creşterea productivităţii muncii. La creşterea producţiei şi a dezvoltării pînă la un nivel a relaţiei marfă-bani. În aceste condiţii s-a ivit necesitatea creării unor instanţe ce să apere proprietatea privată, să protejeze interesele celor avuţi etc. Ştiinţa financiară este o apariţie recentă. De abia în a II-a jumătate a secolului XVIII se poate vorbi de o ştiinţă financiară în adevăratul sens al cuvîntului. La scriitori cei mai vechi găsim atinse şi cercetate unele probleme financiare însă izolat sau în legătură cu problemele de altă natură fără să alcătuiască un sistem de ştiinţe financiare. Din cercetările istoriei financiare se poate vedea că în veacul de mijloc veniturile ordinare ale monarhilor le alcătuiau domeniile şi drepturile regaliene. Aşa se explică faptul că lucrările din acea perioadă nu sunt nici măcar încercări de sistematizări financiare. De abia în sec XVI începe ştiinţa financiară să formeze obiectul unor preocupări mai active. De la aceasta dată se poate împărţi istoria ideilor financiare în mai multe perioade şi anume:

1. Perioada scriiturilor politici din sec. XVI – XVIII;

2. Perioada cameraliştilor germane;

3. Perioada contemporana. Ştiinţa finanatelor are legaturi cu mai multe discipline ca dreptul, contabilitatea,economia, politica financiară.

2. Conceptul de finanţe publice

Nevoile şi interesele publice se realizează de către stat, în principal (şi uneori exclusiv) prin bani. Într-adevăr, cheltuielile pe care le are de efectuat statul nu se pot efectua decât în bani. Fără bani nu există nici finanţe publice.Această caracteristică explică şi preocuparea pentru etimologia cuvântului finanţe. După câte se pare, noţiunea de finanţe provine de la cuvintele latineşti fiare sau finis, care se traduc prin a termina, a încheia un diferend, o acţiune judiciară în legatură cu plata unei sume de bani. De la aceste cuvinte s-a format financia sau financia pecuniaria, adică plata în bani. Se crede că din aceste cuvinte latineşti s-a născut noţiunea finance folosită în Franţa în secolele XV-XVI, care avea mai multe înţelesuri şi anume: sume de bani, resurse băneşti, venit al statului, iar les finances echivala cu gospodaria publică, patrimoniul statului. Finanţele publice reprezintă forma băneasca a relaţiilor economice, în procesul repartiţiei produsului social şi venitului naţional în cadrul îndeplinirii funcţiilor statului. Conţinutul social, economic şi în special juridic al relaţiilor financiare, funcţiile şi importanţa lor sunt câteva din problemele fundamentale ale ştiinţei dreptului financiar.

Noţiunea clasică de finanţe publice. Această concepţie este legată de liberalismul politic, fiind specifică perioadei de dezvoltare economico-socială de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Conform acestei concepţii, statul liberal este preocupat mai puţin de activităţile private, limitându-şi intervenţia la funcţiile sale tradiţionale, şi anume: apărarea naţională, diplomaţie, ordine publică şi justiţie. Au existat două motive pentru care statul nu a intervenit în activitatea agenţilor economici. În primul rând, activitatea economică se afla încă sub influenţa muncii manuale, industria era predominant manufacturieră, schimbul de mărfuri fiind restrâns ca valoare. În al doilea rând, intervenţia statului în activitatea economică necesita resurse financiare, neputându-se limita această intervenţie numai la planificări, dispoziţii date agenţilor economici, etc.

Viaţa economică se desfăşura în conformitate cu principiul laisser faire, laisser passer. Cheltuielile publice trebuiau reduse la minim. Concepţia guvernului ieftin îşi găseşte suportul în teza potrivit căreia progresul social-economic reclama utilizarea venitului naţional pentru dezvoltarea industriei şi comerţului, în loc să fie irosit pentru activităţi neproductive. Rolul finanţelor publice constă în asigurarea resurselor necesare funcţionării instituţiilor publice. În perioada de după primul razboi mondial, locul statului neintervenţionist a fost luat de statul intervenţionist. Finanţele publice devin un mijloc de intervenţie în activitatea social-economică, de exercitare a unei influenţe pozitive pentru organizarea întregii activităţi.

Maurice Duverger, referindu-se la statul modern din secolul nostru, scrie că acesta nu se mărgineşte la sarcinile militare şi tradiţionale. El intervine în viaţa socială pentru a stimula producţia în perioada de criză, pentru a împiedica creşterea preţurilor şi a menţine puterea de cumpărare a monedei în perioada inflaţiei, pentru a asigura o cât mai bună utilizare a bogăţiilor ţării şi repartizare a venitului naţional.

Pierre Lalumiere subliniază creşterea rolului intervenţionist al statului în economie după criza mondială din anii 1929-1933. Pentru îndeplinirea acestui rol au fost folosite pe o scară tot mai largă cheltuielile publice, impozitele şi alte instrumente financiare. Finanţele publice sunt definite ca ştiinţa care studiază activitatea statului, în calitatea sa de utilizator al unor tehnici speciale, aşa-numite financiare: cheltuieli, taxe, impozite, împrumuturi, bugete, procedee monetare etc.

Bibliografie

1. Hotărîre privind aprobarea strategiei de dezvoltare a managementului finanţelor publice 2013-2020 nr. 573 din 06.08.2013;

2. Biroul Naţional de Statistică, Educaţia în Republica Moldova 2009/2010. Publicaţie statistică, 2010. Disponibil la:

http://www.statistica.md/pageview.php?l=ro&id=2819&idc=350;

3. Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică, Viitorul economic al Republicii Moldova:

Provocări şi Soluţii, 2011. Disponibil la: http://iefs.md/ro/activitatea-iefs/publicacii/47-

viitorul-economic-al-republicii-moldova-provocri-i-soluii.html;

4. Moldova. Note de politici. 2009. Disponibil la:

http://www.gov.md/doc.php?l=ro&id=2769&idc=447;

5. Bozu, V., Caragia, D., Gotisan, I., Final Analysis of Constraints to Economic Growth, 2007. Disponibil la:

http://www.hks.harvard.edu/fs/drodrik/Growth%20diagnostics%20papers/Moldova%20CA_Bozu,Caragia&Gotisan.pdf.

Preview document

Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 1
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 2
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 3
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 4
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 5
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 6
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 7
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 8
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 9
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 10
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 11
Problemele Dezvoltării și Gestiunii Finanțelor Publice și Factorii Generatori - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Problemele Dezvoltarii si Gestiunii Finantelor Publice si Factorii Generatori.doc

Te-ar putea interesa și

Sfera de Cuprindere a Finanțelor și Raporturile dintre Finanțele Private și Cele Publice

Capitolul 1: Conținutul economic al finanțelor și sfera de cuprindere a acestora 1.1 Conținutul economic al finanțelor și trăsăturile definitorii...

Ai nevoie de altceva?