Marea Britanie și ONU

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6614
Mărime: 57.82KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constanic Vasile Toca

Extras din referat

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial ia nastere Organizatia Natiunilor Unite ( ONU ) , organizatie cu caracter permanent , general si cu vocatie universala reala , care are in present 192 state membre .

Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei ONU. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional. Sediul central al organizației este situat la New York .

ONU reprezinta o forma avansata de institutionalizare a politicii pacii si de creare a unui sistem de securitate colectiva prin incredintarea responsabilitatii primare pentru pacea si securitatea omenirii Consiliului de Securitate format din 5 membri permanenti : SUA , Rusia , China . Franta si Anglia si 10 state membre nepermanente alese la anumite intervale de timp de Adunarea Generala a acestei Organizatii .

Institutionalizarea realizata prin Carta . tratatul constitutiv al organizatiei , in ceea ce priveste mentinerea si realizarea pacii si securitatii internationale asigura proceduri bine definite si mijloace de aplicare a acestor proceduri de catre Consiliul de Securitate .

•ISTORIC

Esecul Societatii Natiunilor nu a fost de natura sa limite nazuinta comunitatii internationale de institutionalizare a cooperarii in domeniul mentinerii pacii si securitatii internationale si credinta ca numai printr-un sistem centralizat de reactie in acest domeniu se poate asigura stabilirea relatiilor internationale .

De aceea , chiar din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a lansat ideea crearii Organizatiei Natiunilor Unite prin declaratia semnata la Moscova . la 30 octombrie 1943 de catre ministrii de externe ai : SUA , URSS si Marii Britanii cat si a ambasadorului Chinei in Uniunea Sovietica .

In prefigurarea infiintarii ONU au existat si alte momente in care au fost adoptate documente care anticipeaza principiile organizarii postbelice a lumii , cum ar fi adoptarea Cartei Atlantice* si a Declaratiei Natiunilor Unite .

La 1 ianuarie 1942 , sub conducerea SUA , URSS , a Marii Britanii si a Chinei , 26 de stste aliate au semnat Declaratia Natiunilor Unite prin care se obligausa continue cu toate mijloacele lupta impotriva Axei – si impotriva Reich-ului german , Italiei si Japoniei – pana la victoria totala .

*Carta Atlantica reprezinta declaratia comuna a presedintelui SUA , Franklin Delano Roosevelt , si a prim –ministrului Marii Britanii ,W Churchill , semnata la 14 august 1941 si cuprinde principiile dupa care , potrivit celor doi conducatori , urmau sa fie asezate relatiile dintre state , dupa terminarea razboiului . In declaratie cei doi lideri aveau in vedere “o pace care sa permita tuturor natiunilor sa traiasca in siguranta in cadrul propriilor granite “ si ca toate natiunile “ sa abandoneze folosirea fortei “.

Totodata , ele au aderat si la principiile Cartei Atlantice americano-britanice cu privire la ordinea postbelica si , prin aceasta , la constituirea unui sistem de securitate internationala de durata . Pana la sfarsitul razboiului , alte 21 de state au semnat aceasta Declaratie .

In cadrul unei Conferinte desfasurate in Washington in anul 1944 , reprezentantii celor 4 puteri : SUA , Marea Britanie , URSS si China s-au pus de acord in legatura cu scopurile structura si functionarea organizatiei . La aceasta Conferinta s-a avansat idea ca in pastrarea pacii mondiale rolul cheie trebuie atribuit unui organ cu compunere restransa – Consiliul de Securitate – ai carui membri permanenti urmau sa fie : China , Franta , Marea Britanie , SUA si URSS .

In februarie 1945 , la Conferinta de la Yalta , conducatorii celor 3 mari puteri : SUA , Marea Britanie , si URSS , au conturat noua organizatie ca pe un organism politic dominat de marile puteri , care si-au asumat practice sarcina garantarii pacii si a securitatii in interesul tuturor natiunilor . Cei trei au stability formula de vot in cadrul Consiliului de Securitate si au anuntat data inceperii Conferintei Natiunilor Unite pentru 25 aprilie 1945 in SUA , la San Francisco .

•INFIINTARE SI SEDIU

Conferinta de la San Francisco , a carei denumire oficiala a fost “Conferinta Natiunilor Unite privind Organizatia Internationala “ si-a inceput lucrarile la 25 aprilie 1945 . La conferinta au participat reprezentantii a 50 de state* , care au devenit state membre fondatoare ale ONU .

Conferinta s-a finalizat cu adoptarea Cartei ONU , pornind de la propunerile convenite la Conferinta de la Dumbarton Oaks si intelegerile de la Yalta .

Limbile oficiale: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă, spaniolă.

Preview document

Marea Britanie și ONU - Pagina 1
Marea Britanie și ONU - Pagina 2
Marea Britanie și ONU - Pagina 3
Marea Britanie și ONU - Pagina 4
Marea Britanie și ONU - Pagina 5
Marea Britanie și ONU - Pagina 6
Marea Britanie și ONU - Pagina 7
Marea Britanie și ONU - Pagina 8
Marea Britanie și ONU - Pagina 9
Marea Britanie și ONU - Pagina 10
Marea Britanie și ONU - Pagina 11
Marea Britanie și ONU - Pagina 12
Marea Britanie și ONU - Pagina 13
Marea Britanie și ONU - Pagina 14
Marea Britanie și ONU - Pagina 15
Marea Britanie și ONU - Pagina 16
Marea Britanie și ONU - Pagina 17
Marea Britanie și ONU - Pagina 18
Marea Britanie și ONU - Pagina 19
Marea Britanie și ONU - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Marea Britanie si ONU.doc

Te-ar putea interesa și

Euromarketing - țările membre UE

POLONIA Macromediul sau mediul international cuprinde un set complex de variabile care împreună formează un cadru guvernat de următorii factori :...

Statutul Juridic al Refugiaților în Dreptul Internațional Public

CAPITOLUL I Introducere în problematica refugiaţilor 1. Noţiunea de refugiat O persoană poate fi considerată refugiat în sensul Convenţiei din...

Considerații privind Implementarea Convenției Națiunilor Unite privind Dreptul Mării

INTRODUCERE INTRODUCTION Dreptul mării – parte integrantă a dreptului internaţional public Pământul este acoperit în cea mai mare parte de apă,...

Criza irakiană

Istoria Irakului Republica Irak este o ţară din Orientul mijlociu în Asia de Sud-Vest la confluenţa dintre raurile Tigru şi Eufrat care include...

Export miere de albine în Marea Britanie

Rezumat introductiv Mierea de Albine, este un produs natural 100%, în care se gasesc toate substanţele şi aminoacizii, necesari menţinerii...

Strategia de Branding a Orașului Sydney

Figura 1. Harbour Bridge, Sydney Strategia de branding a orașului Sydney 1. Prezentarea oraşului Sydney este capitala statului New South Wales....

Organizația Națiunilor Unite în România

CAPITOLUL I ORGANIZAŢIA NAŢIUNILOR UNITE (ONU) ŞI ROLUL EI ÎN TIMPUL RĂZBOIUL RECE 1.1. Înființare și obiectivele O.N.U. La sfârșitul celui...

Buget și trezorerie publică

2 Regatul Unit sau Marea Britanie (United Kingdom/Britain) este un stat suveran situat pe coasta nord-vestică a Europei Continentale și care...

Ai nevoie de altceva?