Cuprins
- 1. Polonia 4
- 2. Olanda 11
- 3. Franţa 22
- 4. Germania 31
- 5. Luxemburg 38
- 6. Slovacia 50
- 7. Portugalia 67
- 8. Spania 79
- 9. Danemarca 111
- 10. Estonia 126
- 11. Slovenia 134
- 12. Austria 141
- 13. Finlanda 156
- 14. Irlanda 171
- 15. Marea Britanie 193
- 16. Bulgaria 202
- 17. Italia 233
- 18. Cipru 237
- 19. Grecia 261
- 20. Ungaria 286
- 21. Lituania 288
- 22. Suedia 308
- 23. Malta 324
- Bibliografie 333
Extras din proiect
POLONIA
Macromediul sau mediul international cuprinde un set complex de variabile care împreună formează un cadru guvernat de următorii factori : factorii economici, factorii tehnici şi tehnologici, factorul demografic şi structura populaţiei, factorii socio-culturali, factorii politico-legislativi şi factorii naturali.
Mediul economic se referă la cadrul general economic, centralizarea/ descentralizarea planificării economice, sistemul bancar, politica fiscală, nivelul investiţiilor etc. Standardele de viaţă şi înclinaţia spre consum depind de nivelul de dezvoltare al economiei, de structura pe ramuri a acesteia, de gradul de ocupare al forţei de muncă, de politica fiscală, inflaţie, rata dobânzii şi condiţiile de acordare a creditelor. Aceşti factori determină volumul şi structura ofertei de mărfuri, nivelul veniturilor băneşti, mărimea cererii de mărfuri, nivelul concurenţei şi al preţurilor.
Mediul tehnologic are un rol important în atingerea scopurilor si obiectivelor propuse. Se referă la gradul de dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică la nivel de societate, inclusiv baza materială (utilaje, echipamente, facilităţi) şi baza teoretică tehnologică, la măsura în care comunitatea ştiinţifică şi tehnologică este capabilă să creeze noi cunoştinţe şi să le aplice;
Mediul demografic are în vedere natura resurselor umane disponibile în societate, concentrarea sau urbanizarea populaţieifiind reprezentat de populatia dintr-o anumita zona de referinta, este o componenta de maxima importanta pentru evolutia pietelor, acesta constituind unul dintre factorii formativi ai cererii si în acelasi timp reprezentând sursa de forta de munca pentru desfasurarea activitatilor economice.
Mediul cultural este constituit din ansamblul valorilor, normelor, credinţelor, tradiţiilor şi obiceiurilor la care se raportează oamenii şi din sistemul serviciilor culturale existente într-un spaţiu social dat. Aceste elemente determină comportamentul de consum şi de cumpărare.
Include trecutul istoric, ideologiile, valorile şi normele sociale, opiniile privind relaţiile de autoritate, modalităţile de conducere, relaţiile interpersonale, naţionalism si ştiinţă
Mediul politic este format de structurile sociale ale societatii, fortele politice ce actioneaza si de raporturile stabilite între acestea. Toate acestea determina un climat politic stabil sau mai putin stabil cu influente directe asupra mediului de afaceri dintr-o tara, ca si gradul de interventie a statului în economie si atitudinea generala a administratiei fata de viata economica a societatii.
Mediul juridic cuprinde ansamblul normelor juridice si actelor normative care reglementeaza desfasurarea activitatilor comerciale ale întreprinderilor. Mediul juridic si institutional nu cuprinde doar legislatia comerciala interna ci si reglementarile stabilite de organismele internationale abilitate.
La modul cel mai general, legislatia comerciala poate fi împartita în trei mari grupe de legi:
• legi destinate reglementarii concurentei de piata (protejarea întreprinzatorilor contra concurentei neloiale, preturilor discriminatorii etc.);
• legi pentru protectia consumatorului (garantarea sigurantei produselor utilizate, protectia împotriva practicilor comerciale înselatoare etc.);
• legi de interes general pentru sosietate (reducerea poluarii mediului, conservarerea unor resurse, cresterea calitatii vietii etc).
Mediul natural este constituit din ansamblul resurselor naturale ale unei ţări care sunt necesare desfăşurării activităţii agenţilor economici. În perioada actuală, această cunoaşte o creştere a importanţei, determinând tipul produselor, modul de repartizare în spaţiu a diverselor activităţi, derularea proceselor de producţie, etc. Specialiştii în marketing trebuie să ţină seama de situaţia precară a resurselor, de preocupările din domeniul poluării, de iniţiativele privind alimentaţia sănătoasă şi produsele ecologice, legate direct de grija ce manifestă vis-a-vis de mediul înconjurător.
Polonia (poloneză Polska), oficial Republica Polonă (poloneză Rzeczpospolita Polska), este o ţară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia şi Slovacia la sud, Ucraina şi Belarus la est, şi Lituania, Rusia şi Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca şi Suedia. Întreaga suprafaţă a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziţia 69 în lume din punct de vedere al suprafeţei.
Populatia Poloniei in anul 2007 era de 38.518.241 locuitori cu o densitate de 122 loc/km². Structura populatiei din Polonia pe medii si sexe se prezinta astfel:
-63% din populatie traieste in mediul urban, diferenta de 37% traind in mediul rural.
51.4% din populatie sunt barbati, 48.6% sunt femei.
Speranta de viata la nastere a cetatenilor Poloniei este de 80.1 in cazul femeilor si de 79.4 in cazul barbatilor. Sporul natural al populatiei (rata la 1000 locuitori) a avut in ultimii ani valori negative cuprinse intre valorile -0.1 si -0.4. Populatia Poloniei este in scadere, principalul factor fiind aderarea la UE. Se estimeaza ca dupa momentul aderarii 2 mil de polonezi au parasit tara.
Polonia este membră a NATO, ONU, OECD şi a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Mediul economic
Produsul Intern Brut (PIB)
In conformitate cu evaluarile preliminare ale Institutului Polonez de Statistica, produsul intern brut in anul 2007 s-a situat la nivelul de 307,3 mld EUR si a fost mai mare cu 6,5% comparativ cu anul 2006 (in preturi fixe din anul precedent). In 2007 ritmul cresterii economice a inregistrat cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Cea mai rapidă crestere s-a inregistrat in I trimestru (7,4%) iar cea mai mare in IV (aprox.6%).Eurostat precede ca, ritmul cresterii al Poloniei in 2008 va fi de 5.5%. In 2007, ritmul de dezvaltare al tarilor UE a atins 2.4% (Eurostat) au fost: dinamica
Principalii factori de dezvoltare economica in 2007 au fost: dinamica inalta a exportului si cresterea cererii interne, atat a cererii de investitii cat si a celei de consum.
Autoritatile poloneze au anuntat ca deficitul poate depasi în mod semnificativ valoarea de 4,6% din PIB planificata pentru 2009. În recomandarea sa, Consiliul UE solicita Poloniei să asigure un efort bugetar anual mediu de cel putin 1,25% din PIB începând cu 2010, pentru a readuce deficitul sub pragul de 3% din PIB în 2012;
Inflatia
-In 2007 cresterea preturilor la marfuri si la serviciile de consum a fost mai mare decat in 2006 (2,5% fata de 1,0%).
-Rata anuala in 2008 a inflatiei din Polonia a crescut, la 4,5% in luna iunie, apreciaza Ministerul de Finante de la Varsovia,. Cu o luna in urma, inflatia anuala (mai 2007-mai 2008) a fost de 4,4%, fiind cea mai mare valoare de la finele anului 2004. In aprilie, rata inflatiei fusese de 4% (aprilie 2007-aprilie 2008). Chiar daca este una dintre cele mai mari valori din ultimii ani, inflatia din Polonia este una dintre cele mai mici din UE.
Preview document
Conținut arhivă zip
- EuroMarketing - Tarile Membre UE.doc