Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3526
Mărime: 32.09KB (arhivat)
Publicat de: Diana P.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Tema pe care am ales să o studiez este Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România. Consider această temă foarte importantă pentru cultura poporului român și nu numai. În România, monarhia a fost prezentă ca formă de guvernământ o perioadă destul de îndelungată, din 1881 și până în 1947, când regele Mihai I a abdicat, forțat fiind de Petru Groza și implicit de regimul comunist. Am ales să studiez această temă deoarece sunt pasionată de istorie și cred că o cunoaștere amănunțită a trecutului, poate îmbunătăți viitorul și alegerile pe care le facem.

Monarhia a luat naștere în Europa prin ceea ce este definit ca problema teologico-politică. De la apariția Bisericii ca instituție, lumea trebuia să găsească o formă de guvernământ pentru a îmbina cu succes partea spirituală și partea politică a poporului. „Șansa istorică a monarhiei în lumea creștină ține în mare parte de faptul că această formă politică permite o largă acceptare a prezenței Bisericii și, în același timp, deține un resort de o forță deosebită — monarhul de drept divin — care să garanteze independența corpului politic față de Biserică.” .

Pentru românii secolului al XIX, Europa avea „toate caracterele unui model cultural: unul ideal normativ (era, așadar, un exemplu bun de urmat), un altul desistem ideologic și, în sfârșit, pe acela de schemă teoretică, abstractă, cu o mai mare sau mai mică legătură cu realitatea” .

Tot după modelul european, România a apelat la un prinț străin, Carol I din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, care va deveni primul monarh al țării și regele cu cea mai lungă domnie, 48 de ani. Una dintre cele mai mai realizări ale lui Carol I a fost Constituția din 1866, prin care România se transformă în monarhie constituțională ereditară. Niciun membru al Constituției nu s-a pronunțat a fi împotriva monarhiei, iar în acest context politic Ion C. Brătianu a afirmat în cadrul dezbaterilor din 27 iunie a Adunării Constituante din 1866 că: „[ ]

pe cât Europa va sta monarhică, să stăm și noi; când se va proclama în Republică, o vom proclama și noi” . Această afirmație „a fost rostită tocmai pentru a sublinia, o dată în plus, dorința românilor de a se integra și pe această cale într -o ordine europeană general acceptată” .

Domnia regelui Carol I a fost primită cu scepticism din partea poporului român, din cauza origii sale străine. Pe parcursul celor 48 de ani, părerea publică s-a schimbat, Carol I devenind un rege iubit și venerat de locuitorii statului. „Unii au stăruit asupra progreselor înregistrate de România, care dintr-un stat vasal Porții Otomane a devenit o putere balcanică de primă mărime și cu un rol european recunoscut.”

Carol I a fost un rege devotat, de la intrarea acestuia în țară și până la sfârșitul domniei din 1914. Conducătorul statului a exclamat în permanență că din momentul în care a pășit pe pământul noii sale patrii, a devenit român; viața sa întreagă o va consacra pentru fericirea românilor și pentru prosperitatea lor.

Următorul rege care a condus România, din 1914 până în 1927, a fost Ferdinand I. Acesta și-a propus să urmeze pilda unchiului său, Carol I, de a conduce statul în sprijinul și pentru binele cetățenilor, „voi fi un bun român” . Pe parcursul domniei regelui Ferdinand I, poporul era împărțit în doua. Unii îl vedeau pe monarh ca fiind „făuritorul României Mari, inițiatorul reformei agrare și al celei electorale” , iar alții îl considerau „un rege slab, dominat de Ion I.C. Brătianu și de regina Maria, care poartă principala vină pentru proasta funcționare a regimului democratic din România” .

Bibliografie

1. ***, Cuvântări de Ferdinand I. Regele României 1889-1922, din publicațiile „Fundației Culturale - Carol”, București, 1922.

2. ***, Cuvântările regelui Carol I, volumul I 1866-1886. Ediție îngrijită de Constantin C. Giurescu, Fundația pentru Literatură și Artă „Carol II”, 1939.

3. Docea, Vasile, Carol I și monarhia constituțională. Interpretări istorice, Presa Universitară Română, Timișoara, 2001.

4. Manent, Pierre, Istoria Inetelectuală a Liberalismului. Traducere de Mona Antohi și Sorin Antohi. Prefață de Sorin Antohi, Humanitas, București, 1992.

5. Marino, Adrian, Pentru Europa, Polirom, Iași, 1995.

6. Pencovici, Alexandru, Desbaterile Adunărei Constituante din anul 1866 asupra Constituțiunei și Legei electorale, București, 1883.

7. Scurtu, Ioan, Istoria românilor în timpul celor patru regi (1866-1947). Ediția a II-a, revizuită și adăugită, volumul I-IV, Editura Enciclopedică, București, 2004.

Preview document

Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 1
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 2
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 3
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 4
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 5
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 6
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 7
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 8
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 9
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 10
Imaginea Casei Regale reflectată în presa din România - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Imaginea Casei Regale reflectata in presa din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Cursuri MIA 1-9

Curs 1 Când avem de-a face cu afacerile internaționale? - cumpărăm un produs realizat de către o companie din străinătate, importat pe piața...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Ai nevoie de altceva?