Castelul Peleș

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 9949
Mărime: 58.07KB (arhivat)
Publicat de: Cerasela Iancu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. HOLUL DE ONOARE (1911)

Principala sala de receptie, ilustrativa pentru valoarea artistica a castelului, cu decoratie in lemn, este un spatiu solemn, construit in 1911 de Karel Liman, pe locul unei foste curti interioare. Stilul este predominant german, dar si cu elemente de baroc, intr-un caracter compozit.

Lambriurile din lemn de nuc sunt intarsiate cu multiple esente de lemn (abanos, trandafir, frasin cret). Motivele figurale centrale ale lambriurilor - grupuri simbolice si alegorice, reprezentand anotimpurile, cele patru elemente - aerul, apa, pamantul, focul, ca si alegoriile simturilor sunt specifice stilului neorenascentist.

Incastrate in lambriuri, se gasesc basoreliefuri din alabastru cu subiecte biblice.

Sub nivelul balconaselor este amplasata o suita de intarsia in lemn infatisand castele medievale din Germania si Elvetia ale familiei Hohenzollern.

Scara decorativa este inspirata din Primaria din Bremen (Germania).

Acoperisul ca si plafonul holului, cu vitralii, gliseaza electric, permitand aerisirea edificiului.

Sculptura din lemn de nuc infatiseaza o Madona, copie dupa “Madona din Nurenberg “. In partea opusa, se afla doi stramosi ai regelui. Covoarele din holul de onoare sunt orientale.

2. SALA MARE DE ARME (1903)

Este construita in 1903 si este decorata in stilul neo-renasterii germane, cu lemn de stejar si stuc, avand casetele plafonului pictate cu steme si devize heraldice.

Aici este expusa colectia de arme a Regelui Carol de peste 3500 de piese datand din sec. XV pana in sec. XX, din care o parte provin din colectia de la Sigmaringen, locul nasterii Regelui, la care s-au adaugat cele cumparate de Carol I.

Alte piese: armuri de cavaleri din sec. XVI, o pretioasa armura completa de cal si cavaler, de tip maximilian, unica in Romania, halebarde, lanci, sulite, scuturi, archebuze, tunuri mici.

Vitraliile reproduc piese originale germane si elvetiene din sec. XIII-XVII si sunt executate la Munchen, la sfarsitul sec. XIX.

Caminul monumental este decorativ (castelul are incalzire centrala din 1883); la partea superioara a acestuia, basolerieful, semnat de berlinezul Paul Telge, ilustreaza o scena din batalia de la Nicopole (1396). Pe pervazul caminului este expusa o spada germana de calau din sec. XVI.

3. SALA MICA DE ARME (1908)

Este o anexa a salii mare de arme. A fost construita in 1908, in bolta pe arcuri piezise. Imita tranzatia de la stilul romanic la stilul gotic (sec. XII-XIII). Este ornamentata cu stucatura caracteristica decoratiilor interioare din epoca Renasterii germane.

Pe panoplii sunt expuse o colectie de arme orientale si africane din sec. XVI-XIX, din India, Persia, Arabia, Imperiul Otoman, etc.

In vitrina sunt prezentate: sabii curbe, hangere, pumnale, pistoale, piese valoroase, bogat ornamentate cu aur, argint, pietre pretioase si semi-pretioase, email, sidef si fildes.

4. ANTICAMERA CABINETULUI DE LUCRU (1906)

Dateaza din 1906 si este amplasata dupa sala mica de arme. Este decorata in stilul neo-renasterii germane, cu lambriuri din lemn de nuc.

Este mobilata cu o garnitura bretona din lemn de nuc, din prima jumatate a sec. XIX, in stilul Ludovic XVI, caracterizat prin linii drepte, severe, spatare inalte, panouri sculptate cu scene din viata taranilor bretoni.

Cateva tablouri dupa pictorul italian Bernardo Canaletto din sec. XVIII infatiseaza aspecte din Venetia

5. CABINETUL DE LUCRU (1883)

Construit in 1883, acest spatiu poarta amprenta personalitatii regelui Carol I. Este format din antecamera, cabinetul de lucru efectiv si biblioteca, sala mare fiind destinata audientelor oficiale.

Caminul decorativ are in partea superioara stema principatelor romane dintre 1872-1881 cand Romania a devenit regat.

Mobilierul, bogat sculptat este format din: un cabinet din lemn de stejar si un secretaire din lemn de esenta moale, marchetat. Biroul regelui este masiv, avand pe blat piele presata, gravata, picioarele sculptate. Pe birou se gaseste expus un serviciu din bronz aurit, gravat si incrustat cu pietre semipretioase: calimara, presse-papierul, scrumiera, un coup-papier, un calendar, doua sfesnice si o mapa din piele.

La pupitrul pentru audiente, cu capac inclinat, regele primea audientele oficiale, stand in picioare.

Pe peretele opus sunt expuse portretele cuplului regal, Regina Elisabeta fiind reprezentata impreuna cu principesa Marioara, singurul copil.

6. BIBLIOTECA (1883)

Este construita in 1883. In biblioteca, acelasi stil german neorenascentist accentuat de sobrietatea lemnului de stejar, cu carti din domeniul istoriei, politicii, geografiei si beletristicii, in limbile: germana, engleza, franceza, si romana. O scara in spirala conduce la anexa bibliotecii, prevazuta cu rafturi pentru carti si marginita de un grilaj din fier forjat, aurit. Mobilierul (masa, scaune, fotolii)este din lemn de nuc lucrat la sfarsitul sec. XIX.

Pe masa di centrul spatiului se afla o caseta pictata chiar de regina.

7. SALA DE CONSILII

“Noua sala de audiente“, decorata in stilul renasterii germane (o varianta elvetiana), este imbracata in multiple esente de lemn, si reproduce modelul unei sali din Primaria din Lucerna (Elvetia). Pe peretele dinspre rasarit, sculptate in basorelief, sunt prezentate scene istorico-religioase.

Camera a ramas nedefinitivata in privinta unor lucrari de finisaj, din pricina mortii regelui, intervenita in toamna anului 1914. Dupa aceasta data, castelul nu a mai suferit transformari.

Vitraliile reprezinta valoroase lucrari elvetiene din sec. XVI-XVII.

Soba, este o copie dupa un exemplar aflat in Landesmuseum, din Zurich.

Mobilierul este compus din masa mare din lemn de nuc si stejar, pendula inalta din lemn de nuc, un dulapior pentru jocuri, fotolii si scaune imbricate in piele.

8. SALA VECHE DE MUZICA (1883)

Sala a fost construita in 1883. In 1906, incaperea a devenit salonul literar al poetei Carmen Sylva. Se disting vitraliile policrome, cu scene din basme romanesti: legenda “Insir-te margarite “, culeasa de Vasile Alecsandri din popor, legendele “Ana Doamna“ si “Ciocarlia“.

In partea superioara a peretilor sunt reprezentate traduceri ale reginei, pictate de o buna prietena a acesteia, Dora Hitz.

Lambriurile sunt realizate in panouri casetate, din lemn de nuc si frasin.

Mobilierul consta intr-o garnitura din lemn de tek (primita cadou de Carol al II-lea din partea maharajahului indian).

Un vas mare de cult, chinezesc, din sec. XVIII, pe un postament din lemn de tek (utilizat in scopul arderii esentelor parfumate) este expus in coltul din dreapta al incaperii.

In sala de muzica a avut loc ultima sedinta a Consiliului de Coroana, cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei in primul razboi mondial (3 august 1914).

Preview document

Castelul Peleș - Pagina 1
Castelul Peleș - Pagina 2
Castelul Peleș - Pagina 3
Castelul Peleș - Pagina 4
Castelul Peleș - Pagina 5
Castelul Peleș - Pagina 6
Castelul Peleș - Pagina 7
Castelul Peleș - Pagina 8
Castelul Peleș - Pagina 9
Castelul Peleș - Pagina 10
Castelul Peleș - Pagina 11
Castelul Peleș - Pagina 12
Castelul Peleș - Pagina 13
Castelul Peleș - Pagina 14
Castelul Peleș - Pagina 15
Castelul Peleș - Pagina 16
Castelul Peleș - Pagina 17
Castelul Peleș - Pagina 18
Castelul Peleș - Pagina 19
Castelul Peleș - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Castelul Peles.doc

Te-ar putea interesa și

Promovarea turismului rural în județul Brașov

INTRODUCERE Turismul rural s-a impus încet dar consecvent - în special pe pieţele turistice din ţările dezvoltate economic, ţări puternic...

Sinaia - potențialul turistic

I. Aspecte generale 1. Localizare Sinaia este o statiune montana datand din 1860 situata la poalele muntilor Bucegi. Supranumita si Perla...

Organizarea unei Excursii în Sinaia

INTRODUCERE Obiectivul acestei excursii este de a cunoaşte tradiţiile locale, specifice locului Sinaia, cunoaşterea zonei şi a valorilor...

Determinarea gradului de atractivitate a stațiunii turistice Sinaia

Cap1. Prezentarea generala a statiunii Scurt Istoric Documentar, Sinaia apare legata de infiintarea manastirii in anul 1695, in jurul careia s-au...

Propunerea și promovarea unui produs turistic - Castel Peleș

Rezumat introductiv Prin prezentul proiect doresc sa scot in evidenta posibilitatea promovarii turismului cultural - stiintific la Castelul Peles....

Castelul Peleș

Argument “Măreţia acestei construcţii face în ţara întreagă o impresie excelentă şi toată lumea se bucură fiindcă vede o garanţie a stabilităţii...

Resurse turistice și dezvoltarea spațio-temporală a Sinaiei - Castelul Peleș

Cap. I Istoric Sinaia Sinaia este un oraș situat în județul Prahova, România. Situat în Valea Prahovei, el s-a dezvoltat odată cu această...

Castelul Peleș

1. Date istorice generale Construit între anii 1873 - 1883 (etajul I) si intre 1896 şi 1914 ( etajul II),de Carol I de Hohenzolleren- primul rege...

Ai nevoie de altceva?