Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4761
Mărime: 350.17KB (arhivat)
Publicat de: Stoian A.
Puncte necesare: 8
Universitatea Ovidius Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea : Economia turismului, comerţului şi serviciilor

Cuprins

  1. Cap. I Introducere.pag.4
  2. Cap. II Tipologia impacturilor factorilor de mediu.pag.4
  3. Cap.III Hoteluri ecologice.pag.6
  4. Cap. IV Studiu de caz : JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL.pag.7
  5. Concluzii.pag.18
  6. Bibliografie.pag.19
  7. Anexe.pag.20

Extras din referat

Cap. I Introducere

Turismul reprezinta o cale de valorificare superioara a tuturor categoriilor de resurse si în special a celor naturale: frumusetea peisajelor, calitatile curative ale apelor minerale sau termale, conditiile de clima insa prezinta si o serie de impacturi asupra mediului economic, social, politic si natural. Turismul, prin faptul ca este un mare consumator de munca vie, joaca un important rol în economie.

Principalele probleme tratate in prezenta lucrare sunt : impactul factorilor de mediu asupra industriei hoteliere, tendinta de orientare catre hotelurile ecologice si un studio de caz pentru J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel,abordarea aspectelor analizate avand un puternic caracter practice si urmărind evoluţia pe piaţă a hotelului.

Cap. II Tipologia impacturilor factorilor de mediu

Pentru tara noastra - în etapa actuala, ca urmare a prezentei unor resurse turistice neexploatate si insuficient puse în valoare, turismul constituie o ramura cu posibilitati însemnate de crestere si deci ramâne o sfera de activitate care poate absorbi o parte din forta de munca ramasa disponibila prin restructurarea economica.

O alta forma de manifestare a efectelor economice ale turismului o reprezinta contributia sa la asigurarea unei circulatii banesti echilibrate, realizata deopotriva pe seama turismului intern si international. De asemenea, turismul antreneaza si stimuleaza productia din alte domenii. Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca activitatea unor ramuri este determinata în mare parte de nevoile turismului. Turismul reprezinta totodata un mijloc de diversificare a structurii economiei unei tari. Astfel, necesitatea de adaptare a activitatii turistice la nevoile tot mai diversificate, mai complexe ale turistilor determina aparitia unor activitati specifice de agreement.

Turismul, prin faptul ca este un mare consumator de munca vie, joaca un important rol în economie. El creeaza noi locuri de munca, participând astfel la atragerea excedentului de forta de munca din alte sectoare, contribuind astfel la atenuarea somajului. Numarul mare al celor care lucreaza în domeniul turismului are ca explicatie faptul ca posibilitatile de mecanizare-automatizare a operatiunilor turistice sunt limitate.

Satisfactia vizitatorilor este puternic afectata de catre alti vizitatori si actiunile lor. În general, conditiile sociale afecteaza satisfactia vizitatorilor mai mult decât conditiile naturale. Dorinta de solitudine, posibilitatea conflictelor între vizitatori si perceperea diferita a comportamentului altor vizitatori, sunt toti factori ce pot afecta satisfactia turistilor.

Din punct de vedere al legislatiei române este necesar a se face eforturi pentru o adoptare integrala, cât mai rapida a conceptelor promovate în seria ISO 14000, ca o componenta a alinierii de ansamblu a României la legislatia Comunitatii Europene.

Turismul este, dincolo de toate, un element care favorizeazd comunicarea, schimbul de idei, de informatii, stimulând largirea orizontului cultural cu efect asupra formarii intelectuale. Una dintre cele mai importante functii ale turismului consta în rolul sau reconfortant, în calitatea sa de a contribui la regenerarea capacitatii de munca a populatiei, atât prin formele de odihna, cât si prin formele de tratamente balneo-medicale.Totodata turismul reprezinta un mijloc de educatie de ridicare a niveluilui de instruire de cultura si civilizatie a oamenilor

Raspunzând unor cerinte de ordin social, turismul se afirma si ca un important mijloc de utilizare a timpului liber. Evolutia contemporana a economiei mondiale este caracterizata de tendinta de crestere a timpului liber, fapt ce ridica probleme privind organizarea si utilizarea eficienta a acestuia.

Tot în plan socio-economic, dar si politic, trebuie amintit rolul deosebit de important al turismului în intensificarea si diversificarea legaturilor între natiuni pe plan mondial. Într-adevar, alaturi de comertul propriu-zis, turismul international tinde sa devind una din formele principale de legatura dintre oameni situati pe continente diferite.

Impactul politic - este determinat de pozitia în politica turistica a guvernului privitoare la industria ospitalitatii, care pentru cazul României consideram ca ar trebui sa aiba urmatoarele directii:

- turismul fiind un sector prioritar al economiei ar trebui sa se dezvolte în viitor cu sprijinul statului;

- folosirea în mod optim a resursele naturale, culturale, ale teritoriului national, cu asigurarea protectiei acestora;

- ridicarea calitdtii amenajarilor turistice si a serviciilor turistice si prin îmbunatatirea politicii de resurse umane;

- modernizarea infrastructurii generale si extinderea ei în folosul dezvoltarii turismului;

- rolul si dimensiunea sectorului privat în turism trebuie sa fie marite considerabil.

Existenta a numerosi factori exogeni care contribuie la degradarea accentuata a mediului înconjurator impune cu maxima stringenta utilizarea rationala si eficienta a resurselor turistice. În acest context, Europa este continentul cel mai vizat, deoarece prezinta câteva contradictii majore: un spatiu urban hiperdezvoltat, spatiu rural puternic antropizat, slaba diversitate biologica, tarmuri litorale urbanizate, arii protejate suprasolicitate, o poluare si degradare a siturilor naturale, o puternica presiune umana asupra spatiului agricol, o hiperdezvoltare a transporturilor. Prin masurile de administrare si gestionare a Parcurilor Nationale si a rezervatiilor naturale se realizeaza o bariera solida în calea eroziunii resurselor naturale si crearea premiselor cresterii capacitatii de regenerare.

Privind turismul ca pe o forma de contrapunere interculturala vom constata ca personalul din tara gazda este preocupat, în procent ridicat, de transmiterea de informatii culturale despre propria patrie. Totusi ceea ce se preia de la un grup la altul sunt: articolele de vestimentatie, obiecte de arta populara deosebite si specifice tarii, muzica, cuvinte.

Constatam ca în general schimburile se realizeaza la nivel de simboluri. În rândul simbolurilor turismului românesc s-ar putea include: muzica si portul popular, mestesugurile, produsele gastronomice, dansurile, instrumentele populare, articole de artizanat si multe altele.

Sintetizand, se poate afirma ca, printre factorii favorizanti în extinderea practicii turistice se remarca:

- cresterea timpului liber determinat de sporirea productivitatii muncii;

- dezvoltarea transporturilor, permitând deplasarea în scopuri turistice mai usor si mai putin costisitor;

- agresivitatile tehnologice si cele de ordin nervos asupra oamenilor cauzate de societatea moderna;

- transformarea turismului într-un punct forte al vietii sociale

Preview document

Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 1
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 2
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 3
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 4
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 5
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 6
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 7
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 8
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 9
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 10
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 11
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 12
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 13
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 14
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 15
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 16
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 17
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 18
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 19
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 20
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 21
Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Impactul Mediului Ambient Asupra Hotelurilor.docx

Te-ar putea interesa și

Strategii de Dezvoltare în Turism

1. Definitia stretegiei - Strategia si politicile economice traseaza dezvoltarea fiecarei firme/societati. - De continutul strategiilor unei...

Ai nevoie de altceva?