Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2314
Mărime: 31.54KB (arhivat)
Publicat de: Emil Anton
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Hertanu Andreea
Universitatea Transilvania din Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor Specializare: Economia comerţului, turismului şi serviciilor

Extras din referat

Prezentare generală a Italiei

Italia este o ţară în sudul continentului Europa, ce consistă în principal dintr-o peninsulă în formă de cizmă şi două insule mari în Marea Meditereană: Sicilia şi Sardinia. În nord, întâlneşte Alpii, unde are graniţă cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia.

Istoria Italiei este probabil cea mai importantă în privinţa dezvoltării culturale şi a dezvoltării sociale din mediterană. Ţara a fost o gazdă pentru importante activităţi în timpurile preistorice, şi de aceea săpături arheologice pot fi găsite în regiuni precum: Lazio, Toscana, Umbria şi Basilicata.

Despre Umbria - descriere generalã

Umbria este o regiune în centrul Italiei, mărginită de Toscania la vest, Marche la est şi Lazio la sud. Această regiune este predominant deluroasă sau muntoasă, relieful fiind dominat de Apenini la est şi de bazinul văii Tiberului. Umbria este împărţită în două provincii: Perugia şi Terni. Râurile care curg pe teritoriul Umbriei sunt Tiber, Chiascio şi Nera. Valea râului Nera este considerată a fi cea mai pitorească zonă din Umbria.

Urmele civilizaţiei etrusce în Umbria sunt remarcabile - Todi, Bettona, Orvieto şi Perugia. La Spoleto se află importante ruine romane, precum şi la Spello, Assisi şi Gubbio. Arhitectura românescă a înflorit în această zonă, aşa cum o dovedesc catedralele din Spoleto şi Assisi, Sfântul Silvestro şi Sfântul Mihail în Bevagna.

În Perugia se află Galeria Naţională a Umbriei - una dintre cele mai importante expoziţii de pictură gotică, ce conţine capodoperele lui Duccio di Boninsegna, Beato Angelico şi Piero del la Francesca. Muzeul Naţional de Arheologie adăposteşte o colecţie etruscă bogată. Assisi este locul de naştere al Sfântului Francisc, aici aflându-se superba sa bazilică, ce conţine 28 de picturi excepţionale, precum si o pinacotecă şi un muzeu.

Scurt istoric

Situată în inima Italiei, Umbria este o regiune muntoasă, bogată în râuri şi lacuri, cu o vegetaţie luxuriantă, din acest motiv, fiind cunoscută sub numele de “inima verde a Italiei”. Pe lângă peisajele magnifice, Umbria se poate lăuda ca fiind una din cele mai nobile regiuni medievale ale ţării, renumită pentru istoria ei, artă şi tradiţii.

Perugia a fost un oraş etruscan foarte important, cum se poate observa din monumente ca: Arca Etruscană, Poarta Marzia şi Izvorul Entruscan. În secolul al XI-lea, a îmbrăcat aspectul urban care o caracterizează şi în prezent, şi a fost îmbogăţit cu clădiri splendide, sculpturi şi picturi remarcabile. Perugia de azi este un oraş viu, în centrul Italiei, care îşi păstrează aspectul istoric.

Assisi este un orăşel din regiunea Umbria din centrul Italiei şi este situat la 19 km în partea de est a Perugiei la o altitudine de 400 m. Oraşul Assisi este situat pe coasta stâncoasă a muntelui Subasio şi este înconjurat în totalitate de pereţi, accesul principal fiind prin Porta San Francesco, care deschide calea către oraşul antic.

Provinciile Deruta şi Gualdo Tadino din regiunea Umbria sunt renumite pentru vasele din ceramică şi produsele de olărie majolicane. Aici, turiştii pot vizita Muzeul de Ceramică (Palazzo Comunale of Deruta). Colecţia acestuia, include obiecte de ceramică antice şi renascentiste, obiecte produse în secolele XIX şi XX, cea mai valoroasă piesă a acestei colecţii este podeaua de majolică a Bisericii Sfântul Francisc.

Oraşul medieval Gubbio, fascinează prin casele lui specifice din piatră şi străzile înguste, care se întâlnesc pentru a crea străzi mai late.

Datorită splendidelor lucrări de artă, vinurilor excelente, tradiţiilor locale, festivalurilor religioase, obiectelor de artizanat, care au fost păstrate secole întregi, până au devenit adevărate opere de artă, cum ar fi vasele de ceramică şi dantela, Orvieto este unul dintre cele mai faimoase oraşe ale lumii. Dintre nenumăratele obiecte de artă, Domul (secolul al XIII-lea), o adevărată comoară, se distinge prin arhitectura sa gotică.

Obiective turistice în Umbria

În această regiune, turiştii pot vizita mormântul etrusc [Ipogeo del Volumni], Cascada Marmore, cea mai înaltă cascadă din Italia, Biserica Sfânta Maria [Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri], Roca Maggiore, Templul Sfintei Maria al Consolării [Santa Maria del la Consolazione, Todi], Parcul Naţional Sibillini, şi Lacul Corbara.

Evenimente: festivaluri, carnavale

Pentru a exemplifica notorietatea zonei, de-a lungul anului se desfăşoară aici o mulţime de evenimente precum Umbria Jazz Festival, The Two World Festival, The Sacred Music Festival, Nations Festival, Carnavalul paradei în Umbria [Carnevale di Acquasparta], Carnevalandia, la città del Carnevale a Todi, şi Carnavalul copiilor [Carnevale dei ragazzi di Gubbio].

Festivalul de Jazz Umbria este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică, unde vin artişti din întreaga lume. Acest festival este un eveniment organizat în fiecare an în regiunea italiană Umbria. Evenimentul atrage acum, în mod regulat în jur de 200.000 de oameni din toată lumea care vin pentru a-i vedea pe unii dintre cei mai mari artişti din lumea jazz-ului.

The Two World Festival [Festivalul dintre cele două lumi] este anual, în fiecare vară, fiind un festival de operă, care are loc în fiecare iunie până la începutul lunii iulie în Spoleto, Italia. Acesta dispune de o gamă largă de concerte, operă, dans, teatru, arte vizuale şi discuţii la masa rotundă cu privire la ştiinţă.

Festivalul de Muzică Sacră, are loc în august şi septembrie, fiind cel mai cunoscut pentru promovarea muzicii sacre în Italia.

Festivalul Naţiunilor a apărut la sfârşitul anilor '60, ieşind în evidenţă ca unul dintre cele mai importante festivaluri din Italia, care vizează consolidarea integrării sociale prin artă.

Carnavalul paradei este o tradiţie care se repetă de la an la an, fiind renumit pentru istoria sa, şi pentru programul de evenimente în Umbria, care este foarte bogat: expoziţii, evenimente, concerte locale.

Pe străzile din Todi, peste 300 de oameni costumaţi, dau naştere unor scene neobişnuite şi

spectaculose, cu bătălii medievale, plimbări cu calul, jocuri, arcaşi cu săgeţi de foc.

GASTRONOMIA

Exuberanţi şi creativi, italienii îşi exprimă trăirile prin artă şi gastronomie. Fiecare regiune având specificul său, un univers fascinant ce merită explorat.

Umbria este renumită pentru bucătăria sa simplă şi delicioasă. Principalele preparate din zonă, includ sosuri, lactate, legume şi fructe. Clima, favorizează cultivarea viţei de vie, din care se fabrică faimoasele vinuri Orvieto, Torgiano şi Montefalco.

Această regiune, de o rară frumuseţe a naturii este faimoasă pentru trufele sale. Trufele negre sunt sărbătorite în fiecare an, la festivalul din oraşul Norcia. Trufele albe sunt foarte rare, şi se găsesc între lunile octombrie şi decembrie.

Unul din aperitivele tipice este scrumbiea prăjită [agoni fritti], vinul alb şi diferitele ierburi aromate. Peşte, spaghetti sau orez cu sos alb, preparate lângă file de biban şi ţipar, spaghete cu fructe de mare, orez cu ţipar, mazăre şi pătrunjel, gnocchi, risotto cu peşte, sunt doar câteva dintre gustoasele preparate locale. Peştele la grătar şi prăjit, crapul “in porchetta”, peştele umplut, peştele fiert cu ierburi aromate, peştele înăbuşit, “tegamaccio”, sunt doar câteva dintre delicioasele preparate servite de restaurantele locale.

Aromele şi gusturile bucătăriei din această zonă sunt intensificate de vinurile locale, cum ar fi: Torgiano, Orvieto, Montefalco.

Preview document

Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia - Pagina 1
Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia - Pagina 2
Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia - Pagina 3
Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia - Pagina 4
Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia - Pagina 5
Turismul Rural în Regiunea Umbria din Italia - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Turismul Rural in Regiunea Umbria din Italia.doc

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Valorificarea Durabilă a Resurselor Turistice și Agroturistice din Județul Bacău

CAP.: 1. GENERALITĂŢI ŞI CONCEPTE PRIVIND TURISMUL RURAL, AGROTURISMUL SI ECOTURISMUL 1.1 Turismul rural: Teritoriul Romaniei prezinta: o mare...

Managementul Fondurilor Structurale

Introducere Politica de dezvoltare regionala este una dintre cele mai importante politici si cele mai complexe ale Uniunii Europene,fapt ce...

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Turism rural - pensiuni din Râșnov

Introducere Practicarea agroturismului s-a extins din ce în ce mai mult în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în aproape tot continentul...

Forme de Turism

INTRODUCERE Actualitatea temei. Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Analiza Nivelului de Dezvoltare a Turismului Rural în România

ROLUL TURISMULUI RURAL PENTRU DEZVOLTAREA TURISTICA A ROMÂNIEI Urmarindu-se unele interdependente între parte si întreg, în lucrare se prezinta...

Turism rural în regiunile Toscana și Sicilia

1. Analiza componentelor spaţiului turistic Italia este o ţară continentală, peninsulară şi insulară, ale cărei "rădăcini" sunt înfipte în arcul...

Turism rural și agroturism în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Practicarea agroturismului s-a extins din ce în ce mai mult în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în aproape tot continentul...

Ai nevoie de altceva?