Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1477
Mărime: 39.75KB (arhivat)
Publicat de: Cristina I.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sorin Anton

Extras din seminar

Serviciile bancare la distanță, denumite generic “remote banking” sunt considerate reprezentative pentru noua economie, deoarece constituie unul dintre produsele tipice ale acesteia. La început, infrastructura informațională a fost considerată de băncile dezvoltate din lume ca o simplă posibilitate de creare a unor noi canale electronice de distribuție a produselor existente. Din acest motiv, serviciile bancare la distanță au primit denumirea de servicii electronice sau e-banking.

Astăzi:

- Piața de plăți on-line este în creștere în întreaga lume

- În ultimii 10 ani, băncile din întreaga lume au început să investească serios în serviciile online.

- Piața bancară este încă la o maturitate care permite migrarea on-line, dar fenomenul a început de mai mulți ani să se facă simțit.

- Internet Banking a schimbat industria bancară mai repede decât orice alt serviciu.

- La nivel mondial, băncile au trebuit să schimbe strategiile lor de afaceri, în scopul de a beneficia de oportunitățile on-line.

- Internet banking a deschis o nouă frontieră, permițând băncilor să depășească limitele lor.

Creșterea gamei de servicii bancare electronice a condus la extinderea bazei de clienți iar satisfacerea cererilor tot mai sofisticate și fidelizarea acestora a impus o cerere continuă pentru tehnologii noi.

Cu timpul, investițiile în tehnologie au fost tot mai mari, concomitent cu procesul de inovare a produselor bancare, ceea ce a generat un proces de randament crescător: băncile și producătorii de tehnologii informaționale au început să se stimuleze reciproc tot mai mult în procesul de dezvoltare și creare de profit.

În anul 2005 a intrat în funcțiune noul sistem electronic de plăți, un sistem modern, la nivelul celor din UE de atunci. Proiectul a fost unul amplu, cu rezultate considerabile din punct de vedere al creșterii rapidității în efectuarea operațiunilor de încasări și plăți, și al reducerii costurilor de operare.

Avantajele majore ale utilizării Sistemului electronic de plăți :

- Reducerea timpului de procesare și decontare a ordinelor de plată de mică valoare ( decontarea finală poate avea loc într-un interval de timp de ordinul secundelor)

- Disponibilitate ridicată( ai acces la aplicație într-un interval nelimitat de timp)

- Securitatea datelor ( prin utilizarea unei infrastructuri cu chei publice (PKI) este asigurat un nivel ridicat de securitate a datelor)

- Reducerea ponderii proceselor manuale în procesarea plăților ( a fost redus riscul apariției de erori de natură umană, toate procesele, cu excepția operațiunilor de administrare a aplicațiilor și a celor în cazuri de urgență fiind automatizate.

- Reducerea costurilor și a comisioanelor de procesare ( a fost redus numărul de angajați implicați în procesarea plăților. Comisioanele reprezintă în prezent 23% din nivelul practicat în cazul sistemului pe hârtie)

Serviciile bancare la distanță sunt clasificate în patru categorii importante : home banking, electronic banking, internet banking și mobile banking. Furnizarea serviciului presupune conectarea utilizatorului în rețea cu banca pe o linie de telecomunicație sigură, autentificare prin nume și parolă și recunoașterea tranzacției.

Instrumentele de plată permit utilizatorului accesul direct la fondurile sale, efectuarea de plăți sau transferul de fonduri, cu ajutorul acestor instrumente putând fi obținute informații privind situația conturilor și a operațiunilor realizate de către utilizator.

Serviciile de tip home banking se adresează populației și include în general obținerea unor informații despre conturile personale prin intermediul unui apel telefonic, răspunsul fiind dat de un sistem vocal automat.

În ultima perioadă, tot mai mulți români au început să folosească serviciile bancare la distanță, în special internet banking și mobile banking, pentru plata facturilor sau alte forme de transferuri .

Serviciile de tip internet banking elimină existența unei componente software instalate la client, acesta putând să aibă acces la serverul băncii prin intermediul unei simple interfețe grafice ( browser) prin care utilizează și celelalte servicii internet.

Serviciile mobile banking au apărut odată cu extinderea tehnologiei WAP ( Wireless Application Protocol ) și sunt considerate de viitor, datorită perspectivelor legate de extinderea în lume a rețelelor WAP.

Preview document

Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România - Pagina 1
Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România - Pagina 2
Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România - Pagina 3
Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România - Pagina 4
Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România - Pagina 5
Servicii bancare la distanță și utilitatea acestora studiu de caz al unei bănci din România - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Servicii bancare la distanta si utilitatea acestora studiu de caz al unei banci din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Economie rurală

ECONOMIE RURALÃ - SISTEMUL ECONOMIC Sistemul economic este format din: 1) actorii economici; 2) persoanele economice .i veniturile fundamentale;...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Geneza și evoluția științei economice - Antichitatea

Ideile economice în antichitate Primele idei economice se referă în temele la : Egiptul antic; Babilionul vechi; India; China antică. Egiptul...

Ai nevoie de altceva?