Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare

Seminar
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5329
Mărime: 27.73KB (arhivat)
Publicat de: Monica Farkas
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Baciu Ion, Donica MIhail

Extras din seminar

1.1. Speculatii. Privire generala.

Speculatiile bursiere sunt operatiuni de vanzari-cumparari succesive de titluri financiare prin care se urmareste obtinerea de profituri din diferentele de curs.

Principiul care sta la baza speculatiilor bursiere este eel al oricarei afaceri: cumpara ieftin si vinde scump (buy low, sell high).

Caracteristicile de baza ale operatiunilor speculaive sunt:

> Speculajia este activitatea urmarita in scopul ob|inerii unor profituri.

> Pe pietele la termen. speculajia este o tranzactie efectuata in scopul obtinerii unui profit si consta in luarea unei pozitii futures, fara acoperire pe piata reala.

> Speculant este acel operator de pe piata care nu are intentia de a-si acoperi un risc definit de pret, ci. dimpotriva. el accepta riscul de pret in speranta objinerii unui profit prin anticiparea corecta a miscarii pretului.

> Daca mizeaza pe o crestere a prejului este speculant "la crestere" (engl. bull, fr. a la haus.se). In caz contrar. este un speculant "la scadere" (ehgl. hear. fr. a lu haisse).

Ceea ce caracterizeaza speculaliile bursiere sunt profiturilc urmarite de catre speculant si riscul pe care acesta si-l asuma in cunostit(a de cauza. Acest risc deriva din faptul ca evolutia cursului nu poate fi preconizata cu certitudine de catre speculant.

De multe ori se face greu diferenfierea intre plasamentele simple si speculatie. Desigur, obiectivele urmarite sunt altele. Prin plasamentele simple se urmareste obtinerea de venituri si siguranta investitiei. Cu toate acestea. un plasament simplu. prin care s-au cumparat titluri in scopul pastrarii lor. devine o speculate daca acestea se vand rapid in scopul obtinerii de profit. La fel si invers. asa cum surprindea foarte plastic marele speculant si expert financiar George SorosiJ'o speculatie nereusita. devine o investipe".

Operatiunile speculative, de obicei. se prezinta in doua forme de baza:

- arbitrajul - activitatea. care are drept scop ob|inerea profiturilor ca rezultat al revanzarii hartiilor de valoare la preturi mai avantajoase pe aceeasi piata. dar intr-o perioada in viitor. sau pe alte piete. in sens mai larg. drept arbitraj pot fi considerate operatiunile orientate spre obtnerea veniturilor suplimentare provenite din detectarea neeficientelor pietei si profitarea din utilizarea lor.

- agiotajul - activitatea de manipulare artificiala a cursurilor in scopul obtinerii profiturilor. Altfel spus. agiotajul este o falsa speculatie si este o manevra prin care se urmareste cresterea sau scaderea artificials a cursurilor.

Agiotajul poate avea o natura informationala (de exemplu. prin manipularea de zvonuri false privind situafia unei anumite socielati) sau operationala (in forma unor operatiuni menite sa provoace miscarea cursului valorilor mobiliare in directia dorita).

Astfel, spre exemplu. cei ce practica agiotajul pot "duce" artificial cursul in jos si cand va ajunge la nivelul dorit, suficient de scazut. vor cumparas?i ulterior vor revinde mai scump dupa ce tot ei vor urca cursul. Agiotajul este o operajiune care contravine regulilor de practica onesta de pe pietele bursiere.

Subiectul principal al operatiunii speculative este. bineit|eles. speculantul.

In unele surse speculantul in sens direct este numita persoana, care ,.ia o pozitie de asteptare" (care asteapta profit de la cresterea sau scaderea pretului).

Speculantii sunt de mai multe feluri:

a) cei care speculeaza variable de curs de la o zi la alta;

b) cei care speculeaza fluctuatiile de curs fata de media inregistrata pe o anumita perioada:

c) speculantii pe termen lung, ce vizeaza variatiile de curs inregistrate pe perioade mai mari de timp (luni. ani);

d) speculantii permanenti.

Exista o clasificare intemationala a speculantilor busieri din punct de vedere al statutului lor:

1) cei membri ai burselor. care sunt proprietari ai unor "locuri in bursa", ce le confera dreptul de a efectua orice tranzaqie din respectiva bursa (engl. full seal);

2) cei asociali sau licentiati sa tranzacjioneze doar anumite contracte: de regula. inchiriaza

dreptul de a tranzacjiona de la membrii •deplini' ai burselor:

3) comerciantii independen)i (engl. proprietary traders);

4) speculantii din marele public.

In funcjie de marimea perioadei de timp speculantii se grupeaza astfel:

- Daytraderii - speculantii bursieri pe termen scurt (pana la o zi). adica comerciantii pe parcursul zilei. care la randul lor sunt diferiti:

- pozitionistii (acei care isi pastreaza pozitiile peparcursul intregii zile):

- scalperii - adesea se spune ca ei scalpeaza" piata: motivul consta in faptul ca. la fel ca si in cazul scalparii. ei ob(in un venit mic (neesenjial) care constituie doar cateva unitaji minimale ale mi§carii pre|ului (pipsuri); opera(iunea de acest gen dureaza doar cateva secunde. mai rar - cateva minute.

- Swingerii - speculantii bursieri pe termen de la 0 zi pana la o saptamana. mai rar -pana la o luna;

Preview document

Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 1
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 2
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 3
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 4
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 5
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 6
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 7
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 8
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 9
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 10
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 11
Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Conceptul General al Operatiunilor Speculative pe Piata Valorilor Mobiliare.doc

Alții au mai descărcat și

Speculațiile bursiere - piața de capital

Orice economoie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate unde se...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Cotarea la Bursă

Cap 1: Conceptul de Bursă 1.1 Conceptul de bursă Bursa este o piaţă pe care se oferă şi se desfac după o procedură specială mărfuri sau valori...

Analiza Economică

Capitolul 1. OBIECTUL SI METODA ANALIZEI ECONOMICE Ca orice stiinta umana sau sociala, economia politica abstrage din lumea reala un fenomen...

Piețe de capital - hedging

HEDGING In ultimii ani, în toate tarile avansate s-a înregistrat o dezvoltare exploziva a proiectelor de controlare a riscurilor. O mare...

Fițuici economie semestrul 2

CAP. 6 CONCURENTA SI FORMAREA PRETURILOR 6.1 NOTIUNE, CONTINUT, FUNCTII Concurenţa reprezintă o confruntare deschisă între agenţii economici...

Ai nevoie de altceva?