Elemente specifice mediului de marketing - ceas de mână

Seminar
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1325
Mărime: 9.44KB (arhivat)
Publicat de: Andreea L.
Puncte necesare: 0
Prezentat in cadrul facultatii Feaa Iasi.

Extras din seminar

Faceti parte din departamentul de marketing al firmei ADIDAS.

Firma vostră decide să lanseze în România un nou produs. Este vorba de Ceas de mana elegant. Inainte de a configura mixul de marketing, trebuie sa va clarificati urmatoarele aspecte:

1. Elementele specifice ale mediului de Marketing

Mediul de marketing este alcatuit din doua componente si anume: Micromediul si Macromediul Intreprinderii. Macromediul cuprinde totalitatea oportunitatilor si a amenintarilor ce influenteaza activitatea Intreprinderii. Oportunitatile identificate pe piata actuala pentru firma “Adidas” producatoare de ceasuri de mana, sportive sunt:

- Patrunderea pe o noua piata si anume cea a consumatorilor care privesc ceasul doar ca pe un accesoriu cu care pot participa in cadrul unor evenimente mondene, importanta fiind eleganta acestora. Aceasta va avea un impact pozitiv asupra vanzarilor realizate de catre firma.

- Extinderea liniei de productie pentru a satisface o gama mai larga de necesitati. Datorita faptului ca tendinta actuala a pietei este cea de dezvoltare tehnologica, dorim sa includem in functiile ceasurilor produse de catre firma noastra, noi caracteristici cerute de catre consumatorii care devin tot mai pretentiosi cum ar fi: alarma de furtuna, indicator pentru tendinta vremii etc. Aceasta va contribui la cresterea cererii ce va duce implicit la cresterea profitului.

- Conflictele intre firmele concurente vor avea de asemenea un impact pozitiv asupra activitatii firmei.

De asemenea, orice intreprindere este amenintata de anumiti factori din exteriorul acesteia,factori pe care nu-i poate influenta. In cadrul macroeconomic actual am identificat urmatoarele amenintari pentru firma noastra:

- Concurenta cu firme internationale

- Criza economica

- Piata neagra

- Cerinte legale costisitoare

- Cresterea vanzarilor de produse substituente (ex. Telefoanele mobile)

- Veniturile reduse ale populatiei ii obliga pe acestia sa renunte la anumite produse de lux

2. Cine vor fi cumparatorii?

a. Descrierea pietei pe categorii de consumatori si noncosumatori.

Principalii cumparatori de ceas de mana sunt acele persoane care duc o viata activa, alerta. Se incadreaza aici atat studentii care isi impart timpul intre facultate si un eventual job cat si oamenii de afaceri care-si stabilesc numeroase intalniri de afaceri la care trebuie sa fie punctuali (punctualitatea find un atu foarte important care arata cat de serios este cel cu care doresti sa intreprinzi o afacere). De asemenea, orice angajat, angajator, va detine mereu un ceas pentru ca orice activitate pe care v-a dori sa o faca sau este obligat sa o faca trebuie finalizata la un anumit termen. Nici unei persoane din societatea actuala nu-I va lipsi din buzunar sau de la mana un ceas pentru ca “timpul inseamna bani” iar banii reprezinta scopul principal al tuturor. O alta categorie ar fi cei ce calatoresc, cei ce participa la diverse antrenamente sau cei ce provin dintr-o inalta clasa sociala.

Categoria de nonconsumatori este relativ restransa. Se incadreaza aici persoanele care au depasit o anumita varsta ( ~60 ani) pentru care timpul numai are o valoare atat de importanta, numai au activitati la care trebuie sa fie prezenti la o anumita ora.

Noncosumatorii absoluti – In aceasta categorie sunt incluse in primul rand persoanele economice, care nu sunt dispuse sa investeasca o suma mai mare de bani intr-un obiect care poate fi considerat doar un accesoriu. De asemenea, se mai includ aici si persoanele cu un nivel mediu de educatie.

Nonconsumatorii relativi – Aceasta categorie de clienti este nesemnificativa pentru evolutia cererii. Copiii… Ar cumpara numai in situatia in care ar fi recomandat. Femeile.. ca sa se asorteze la nush ce.. cele mai multe ceasuri..

Orice persoana detine insa un ceas indiferent daca acesta este un ceas de mana, un ceas de perete, un calculator sau un telefon mobil care arata ora exacta. In functie de varsta persoanelor si venturile acestora se diferentiaza si tipurile de ceasuri de mana.

b. Identificarea principalelor criterii şi variabile de segmentare a pieţei cu segmente posibile pe fiecare variabilă.

Primul criteriu de segmentare este sexul persoanei. In functie de acest criteriu se remarca 3 categorii de ceasuri de mana si anume: ceas de mana pentru femei, ceas de mana pentru barbati si ceas de mana unisex. Femeile sunt mai deschise opteaza pentru culori mai vioaie, moderne, cu pietre pretioase, aur, in timp ce barbatii prefera culorile inchise.

Un alt criteriu este varsta purtatorilor de ceasuri. In functie de acest criteriu se remanrca alte 3 categorii de ceasuri de mana cum ar fi: ceasuri de mana viu colorate pentru copii (>7ani), ceasuri de mana pentru adulti(20 – 35), cu diverse forme, marimi, culori etc. si ceasuri de mana pentru cei ce au depasit varsta a treia simple si sobre.

Preview document

Elemente specifice mediului de marketing - ceas de mână - Pagina 1
Elemente specifice mediului de marketing - ceas de mână - Pagina 2
Elemente specifice mediului de marketing - ceas de mână - Pagina 3
Elemente specifice mediului de marketing - ceas de mână - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Elemente Specifice Mediului de Marketing - Ceas de Mana.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza strategică - studiu de caz Kiwi

Societatea anonimă Kiwi France este cunoscută de consumatorii francezi graţie uneia dintre producţiile sale, crema de ghete. Rezultantă a unei...

Studiu de Caz Marketing Strategic - Industria Preparatelor Culinare

1. Analizaţi structura concurenţială a industriei de preparate culinare. În ultimii ani, tot mai mulţi specialişti în marketing au afirmat că...

Selgros Cash&Carry care sunt Criteriile după Care se Alege un Furnizor

SELGROS Cash & Carry Care sunt criteriile dupa care se alege un furnizor? Cine suntem noi? SELGROS Cash&Carry Romania este membra a grupului...

Studiu de caz la SC Faur SA București

S.C. FAUR S.A. are o tradiţie de peste 75 de ani in construcţia de maşini Firma originala a actualei societati a fost infiintata in anul 1921 de...

SC Joy SRL

S.C. Joy S.R.L. are ca obiect de activitate producerea şi comercializarea de produse cosmetice. Este o firma relativ tanara, fiind înfiintata în...

Comunicarea în Marketing

Comunicarea de marketing este un concept nou, care a evoluat mai ales in ultimile doua decenii ale secolului al XX-lea. Componenta de baza a...

Chestionar pentru studiul consumatorilor Milka

Bună ziua, mă numesc şi vă rog să aveţi bunăvoinţa de a-mi răspunde la întrebările din acest chestionar. 1. Consumati ciocolată Milka? a) Da...

Ai nevoie de altceva?