Extras din curs
Tema 1 : Continutul activitatii de urbanism comercial.
• 1.Localizarea spatiala a activitatii comerciale.
• 2. Elemente definitorii ale urbanismului comercial .
• 3.Continutul studiilor si programelor de urbanism comercial
-Localizarea functiei comerciale :
• Stadiul I-formarea centrelor traditionale si ierarhizarea amplasamentelor in raport de frecventa cererii si de distanta fata de centrul traditional ;-evolutia orasului si dezvoltarea policentrica a activitatii comerciale.
• Stadiul II-corespunde urbanizarii in retea, dezvoltarii zonelor periferice si a transportului colectiv.
• Stadiul III-inspirat de urbanizarea in cascada, care leaga amplasarea comertului de traectoria si infrastructura rutiera ; echiparea zonelor suburbane si realizarea echipamentului extraurban, pe marile axe rutiere de penetratie.
Cateva concluzii cu referinta la localizarea functiei comerciale in spatiul urban:
• amplasarea comertului a determinat pe plan istoric, localizarea centrului principal al orasului(inima orasului);
• extinderea perimetrului construibil, extinderea zoneor extracentrale a zonelor periferice si a zonelor suburbane, a impus deplasarea activitatii comerciale la fel si descongestionarea centrului istoric si comercial de functii nespecifice, remodelarea spatiului si a activitatilor, in corespondenta cu functia majora a acestui perimetru, functia de contact social
• si pe marele axe rutiere, in zonele de interes regional s-a produs sub efectul atat al unor factori economici si spatiali(pretul -amplasarea comertului, cu precadere a marelui comert, in zonele extracentrale, suburbia terenului, terenuri libere, accesabilitate etc.), cat si al cresterii mobilitatii populatiei urmare a desvoltarii transportului urban(public sau individual).
• -descongestionarea centrului orasului de unele functiuni nespecifice, eliberarea unor spatii valoroase din punct de vedere architectural-istoric, a necesitat introducerea in profilul retelei de comert si servicii a unor noi formule de organizare:pasaje comerciale, galerii comerciale, terase, mall-uri etc. si a dat posibilitatea ierarhizarii retelei comerciale pe criterii de frecventa a cererii, prestigiu si calitate.
- Elemente definitorii ale urbanismului comercial
• urbanismul comercial este un aspect particular care se preocupă în esenţă să răspundă nevoilor comerciale ale populaţiei, prin localizarea şi crearea reţelei de magazine;
• prin urbanism comercialse înţelege ansamblul eforturilor şi mijloacelor puse în lucru de către arhitecţi, urbanişti, economişti pentru a adapta comerţul noilor condiţii de locuit, noilor concentrări de populaţie
DEFINITIE:
Urbanismul comercial apare ca un ansamblu de relatii, care are drept scop asigurarea coerentei organice intre dotarile şi echiparile care asigura
funcţia comerciala, pe de o parte, şi celelalte elemente de echilibru ale structurilor urbane (locuinte,circulatia stradala, proiectia peisagistica, caracterul atractiv al oraşului), pe de alta parte.
-Organizarea reţelei comerciale într-o aglomerare urbană trebuie să fie subordonată unei tendinţe generale de dezvoltare, unui plan general de urbanizare, să satisfacă interesele economice ale comerţului şi interesele de consum ale populaţiei.
• Urbanismul comercial prin tezele si problematica sa se integreaza in conceptia moderna de urbanism. El(urbanismul) ofera o noua viziune cu privire la crearea ansamblurilor ordonate, in care omul sa gaseasca reasamblate toate mijloacele necesare desfasurarii unei veti armonioase(amplasarea obiectivelor industriale, a cartierelor de locuit, a obiectivelor social-culturale, hotaririlor privind servirea populatiei, a obiectivelor administrative si spatiilor plantate, spatior de circulatie etc.).
• Serge Careil, afirmă că, comerţul nu este un fenomen izolat, ci este generator de viaţă, de activitate, de schimbări. El trebuie integrat în organizarea oraşului şi nu în afară...
• urbanismul comercial redimensioneaza insasi rolul comertului in oras, adaugand abilitatilor traditional-utilitare, legate de distributie, o serie de noi valente, atribuindu-i astfel si un rol de animator al vietii urbane. Portivit unei asemenea viziuni, comertul contribue la decorarea strazilor, la diversificarea si inveselirea vietii sociale, exprimand intr-o manera specifica, aspiratiile de bunastare, de viata buna si frumoasa a unei colectivitati.
- Comertul este vazut astazi peste tot in lume intr-o noua perspectiva care sa ofere:
• servire economica usoara si libera a consumatorului,un echilibru intre diferitele forme de intreprinderi;
• orientare pilotata pentru activitatea oricarei firme comerciale;
• integrarea activitatilor in programele de modernizare si infrumusetare a oraselor ;
• transformarea centrelor comerciale in puncte de atractie, de placere si de satisfactii pentru populatia unei urbi.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Continutul Activitatii de Urbanism Comercial.docx