Extras din curs
Definitie
•Proiectul este un ansamblu de activitati de conceptie si executie, programate într-un timp dat, cu resurse bine determinate, pentru obtinerea unor rezultate, care conduc la atingerea scopului si obiectivelor ce rezolva o problema concreta.
Caracteristici
•caracterul inovator - consecinta a unei activitati de conceptie;
•solutiile oferite unor nevoi si constrângeri existente; abordarea inovativa a problemei poate influenta codurile de conduita existente;
•operarea economicoasa/eficienta cu un ansamblu de resurse;
•operarea într-o anumita marja de timp ;
•respectarea unor parametri de calitate si eficienta predeterminati;
•un management eficient în implementare.
criteriul finantarii:
–proiecte finantate din surse internationale;
–proiecte finantate din surse nationale;
–proiecte finantate din fonduri rambursabile;
–proiecte finantate din fonduri nerambursabile;
–proiecte cu sau fara cofinantare.
criteriul domeniului de activitate, sector sau ramura:
–proiecte cu destinatie de referinta la nivelul unui domeniu de activitate (economie, sanatate, administratie publica etc.);
–proiecte orientate catre un anume sector de activitate (IMM, turism, servicii etc.);
–proiecte centrate pe problematica unei ramuri de activitate (industrie, agricultura, transporturi etc.).
criteriul ariei de referinta:
–proiecte internationale;
–proiecte nationale;
–proiecte regionale;
–proiecte privind unul sau mai multe judete;
–proiecte locale sau intercomunale.
Termeni
•Nevoie este o situatie sau un complex de situatii care afecteaza un grup de oameni, o comunitate sau întreaga societate la un moment dat.
•Grup-tinta este format din entitatile (persoane, institutii, comunitati etc.) catre care se îndreapta actiunile proiectului (sau care sunt direct vizate de activitatile proiectului), pentru a determina producerea schimbarii dorite de organizatia care-l propune pentru beneficiarii sai. Beneficiarii reprezinta entitatile (persoane, categorii de persoane, institutii etc.) care vor avea de câstigat de pe urma schimbarii pe care proiectul o produce, în viziunea initiatorilor acestuia. În functie de nivelul la care se situeaza, ei pot fi clasificati în beneficiari directi sau indirecti.)
•Scopul proiectului
•Scopul proiectului se refera la stadiul în care se va afla nevoia/problema adresata de proiect dupa finalizarea acestuia, la “schimbarea” de substanta pe care proiectul o are în vedere. Scopul trebuie definit în functie de beneficiile urmarite pentru grupul-tinta si/sau beneficiarii ce vor utiliza serviciile furnizate ca urmare a implementarii proiectului.
•Obiective
•Un obiectiv este un rezultat scontat ce trebuie obtinut în efortul de atingere a scopului proiectului si, implicit, a satisfacerii/rezolvarii nevoii/problemei. Obiectivele proiectului nu trebuie confundate sau asimilate cu obiectivele generale! (Obiectivele generale sunt cele care genereaza importanta proiectului la nivel general (de exemplu pentru administratia publica în ansamblul ei), având în vedere beneficiile sale pe termen lung pentru beneficiarii directi si indirecti. De asemenea, obiectivele generale trebuie sa evidentieze modul în care proiectul se încadreaza în politicile Uniunii Europene. Trebuie subliniate atât obiectivele generale realizate de catre proiectul în sine dar si de alte proiecte sau programe din domeniul respectiv ce nu trebuie ignorate)
•Activitati
•Activitatile sunt sarcini specifice din cuprinsul unui proiect ce sunt executate în vederea obtinerii rezultatelor preconizate. Activitatea este un mijloc de a atinge un obiectiv. Sectiunea din proiect referitoare la activitati cuprinde descrierea detaliata a ceea ce urmeaza sa se întreprinda pentru atingerea obiectivelor proiectului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Strategii de Finantare a Proiectelor.pdf