Extras din curs
notiunea de energie ↔ fizica unde aceasta este legata de o alta notiune si anune de lucru (lucru mecanic).
„energie” ↔ cuvantul grecesc ergos = lucru.
Energia poate fi definita ca fiind capacitatea unui sistem fizic (corp) de a efectua lucru mecanic la trecerea sa din starea iniţială înr-o altă stare aleasă ca stare de referinţă.
TEORIA RELATIVITĂŢII A LUI EINSTEIN
E = mc2
E este energia substanţei, J (1kg m-2 s-1)
m - masa de substanţă, kg
c - viteza lumini, m s-1
mo este masa de repaos, kg
v - viteza corpului, m s-1
Verificarea experimentală a relaţiei lui Einstein
a fost efectuată de Cockcroft şi Walton (1932)
au realizat prima reacţie nucleară artificială prin bombardarea unei ţinte de litiu cu un flux de protoni accelarati. În urma reacţiei nucleare rezultă particule (nuclee de He)
Constatări:
suma dintre masa atomului de litiu şi masa protonului este mai mare decât masa celor două particule ,
energia cinetică a protonului este mai mică decât energia cinetică a partic. .
Concluzie: diferenţa de masă înregistrată în cursul reacţiei este transformată în energie, manifestată prin creşterea energiei cinetice. Valorile experimentale obţinute au fost cele prezise de relaţia lui Einstein
La baza definiţiei energiei stă faptul că pot efectua un lucru mecanic numai acele corpuri sau, în general, sisteme fizice care posedă energie. Când sistemele fizice efectuează un lucru mecanic, energia lor scade.
Energia este o stare a corpurilor sau a sistemelor fizice în care acestea au posibilitatea de a efectua un lucru mecanic.
Prin urmare, energia unui corp sau sistem fizic se exprimă prin lucrul mecanic pe care poate să îl producă. Energia are aceeaşi unitate în SI ca şi lucrul mecanic (J).
Conținut arhivă zip
- Surse de Energie Alternative.ppt