Extras din curs
1.Introducere:
a) Atunci cand vorbim despre ,,conceptul de civilizatie,, vorbim de fapt despre realizarile unei societati, aceste realizari determinand si caracterul superior al societatii. Termenul de cultura reprezinta marturisirea spirituala si materiala, ce la un loc adunate , ilustreaza esenta populatiei. Cultura, de asemenea, este un element ce se mosteneste, aceasta fiind mai tot timpul redefinita si individualizata in cultura minoritara, ce se divide in doua sectiuni: masculina si feminina.
Astfel, atunci cand vorbim despre notiunea de ,,Roma antica,, , ne referim automat la poporul, care alcatuieste practic substanta cetatii. In acest context, vorbim despre romani , acestia reprezetand partea central-vestica a Italiei, adica Latiumul. Aceasta informatie este o constatare a izvoarelor arheologice, dar precizia analizei istoriei timpurii ale Romei, poate fi obtinuta si prin sursele scrise. Primele izvoare scrise despre Roma sunt redactate de greci, acestia denumindu-i cu termenul de ,,italoi,,. Abia, in aveacul al III-lea, romanii incep sa realizeze primele lor izvoare scrise, totusi scrise in limba greaca. Astfel, gradul acuratetii istoriei timpurii a Romei, este unul intrigant, axandu-se mai mult pe o intreaga suita de opinii subiective.
O alta categorie de izvoare, sunt izvoarele epigrafice si numismatice, dar care sunt prezente intr-o foarte mica masura. In ceea ce priveste realizarea unei imagini obiective ale cetatii Roma, aceasta a fost mai mult realizata de catre istoricii din anii 1990-2000, deoarece in decursul secolului al XIX-lea, imaginea realizata era una subiectiva.
b) Lumea romana se dezvolta in secolul X, in timpul Epocii Bronzului, cultura bronzului jucand un rol important in lumea aceea. La finele secolului al XI-lea, conceptia despre bronz se schimba radical datorita intruziunilor culturale ale altor popoare. Astfel, apar noi elemente de interes, precum ceramica, aparitia un panteon politeist centrat pe divinitati solare, rituri funerare, etc. Patrunderea acestor noi populatii in cizma italica a permis realizarea unei modificari etno-lingvistice, aparand doua tipologii de populatii, cele non-indo-europene( din care faceau parte etruscii) si populatiile indo-europene( din care faceau parte celtii, latinii, sabinii si grecii). Astfel, avea sa se realizeze un peisaj etno-lingvistic foarte diversificat.
O alta consecinta importanta, datorata acestor intruziuni culturale, este schimbarea habitatului, atestandu-se de acum prezenta unor populatii sedentare, care incep deja sa aplice ambele rituri funerare, pe ambele coline. Ambele rituri funerare au organizare bine documentata datorita descoperirilor arheologice. Astfel, in cadrul mormintelor, se atesta si inventare arheologice, constituite din caruri militare, animale, precum cai( calul fiind considerat un animal militar aristocrat ce atrsta caracterul superior militar al defunctului), etc.
In privinta locuintelor, avem atestate locuinte cu curte interioara, in care se gasesc camere cu ceramica greceasca, camerele masurand, la randul lor, o dimensiune de 300 de metrii patrati.
Din punct de vedere politic, atunci cand vorbim despre secolele VIII-IX, nu vorbim despre o organizare politica riguroasa dar odata cu veacul al VII-lea, lucrurile incep sa se schimbe. Odata, cu anul 600, intre dealurile Pallatin si Capitoliu se amenajeaza Forumul, ce era de fapt un spatiu de organizare. Inaintea construirii Forumului, se afla o mlastina, dupa care s-a realizat un pavaj stradal, scopul Forumului, fiind unul politic si de dezbateri publice. In piata Forumului, se ridica un ansamblu de cladiri publice, tot in aceeasi perioada ridicandu-se si Sanctuarele Federale sau de Margine, delimitandu-se astfel zonele de influenta ale oamenilor.
Mormintele, din secolele VII, din lumea italica, se caracterizeaza prin bogatia pe care o prezinta in cadrul inventarului arheologic. Avem notificate si prezenta unor inmormantari de familie, astfel punandu-se in importanta ideea clanului familial. Dupa aceasta prima perioada de belsug a mormentelor, a doua parte a secolului VII, pentru necropole, este una nefasta. Se observa saracia care incepe sa domine mormintele. In acest sens, unii istorici au afirmat ca de fapt ne confruntam de fapt cu un recul al populatiei de la suprafata. Totusi, o adoua teorie, ceva mai veridica, spune ca de fapt cetatea inflorea si ca rolul vietii pamantesti crescuse considerabil, in viziunea imaginarului colectiv, cultul funerar incepand sa isi piarda din substanta. Se interzice chiar ingroparea metalelor pretioase in pamant, alaturi de defunct, oprindu-se irosirea unor resurse. Cu timpul, societatea romana, incepea sa devina din ce in ce mai urbanizata, un argument in acest sens, fiind chiar ridicarea unui zid de incinta, in veacurile VI-V i.Hr.
2.a) Lumea Etrusca:
In ceea ce priveste influentele pe care romanii si le-au insusit, acestea proveneau in mare parte de la etrusci si greci. Civilizatia etrusca, s-a dezvoltat in partea Toscanei de azi, o teorie emisa de marele Herodot, afirmand ca provenienta etruscilor este, totusi, strans legata de Asia Mica, mai exact Lidia. Parasirea Lidiei de catre etrusci, s-a facut pe fondul lipsei de resurse naturale, populatia fiind triata, o parte din aceasta fiind trimisa in peninsula Italica, aceasta parte fiind condusa de Treno, de unde si numele de Marea Tireniana. In veacurile VIII-VI, aceasta civilizatie cunoaste o noua etapa a dezvoltarii, in primul rand, a fierului, instaurand astfel si o hegemonie ce se intindea pana de la Alpi pana in Grecia. In veacul al V-lea, aria etruscilor se restrange totusi, pe fondul atacului celtilor si dezvoltarii unei noi cetati, Roma. Pana in veacul al III-lea, cetatile etrusce au fost putine, explicandu-se astfel de ce izvoarele scrise etrusce au disparut. Acestea au fost distruse de romani, fiind totodata distruse si orasele etrusce, de catre romani. Restul informatiei etrusce, ce s-a pastrat si pana astazi, este nu mai de factura funerara( aceste surse nefiind indo-europene si fiind mult prea scurte pentru a scoate o idee coerenta).
Asa cum s-a mai spus, civilizatia etrusca a fost o civilizatie a fierului de tip Villa Nova, a reusit sa se extinda inspre nordul Italiei, cat si sudul acesteia. Explicatia distrugerii tuturor surselor scrise etrusce mai poate fi explicata si de faptul ca relatiile dintre etrusci si Roma incep sa se deterioreze, incepand din secolul IV.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Roma Antica.doc