Extras din curs
CONCEDIUL PENTRU INCAPACITATE TEMPORARA DE MUNCA
Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata , beneficiaza de indemnizatie pt incapacitate temporara de munca, concediile fiind intrerupte urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Beneficiarii de indemnizatie pentru incapacitate de munca , ca si ceilalti asigurati, pensionarii (?) care realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala pt care se calculeaza si se platesc contributii de asigurari sociale.
Cuantumul indemnizatiei pt incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul , determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora s-a calculat contributia individuala ( CAS) in lunile respective . Marimea indemnizatiei pt incapacitate de munca determinata de boala profesionala, accident de munca , tuberculoza, sida , cancer de orice tip, boala contagioasa din grupa A si urgentele medico-chirurgicale este de 100% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni.
Durata de acordare a indemnizatiei pt incapacitate de munca este de cel mult 180 de zile in interval de 1 an , socotit din prima zi de imbolnavire . Aceasta durata este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:
- 1 an in perioada ultimilor 2 ani pentru tuberculoza si unele boli cardiovasculare stabilite de CNPAS
- 1 an cu dreptul de prelungire la 1 an jumate in perioada ultimilor 2 ani pt tuberculoza meningeala , precum si pt SIDA in functie de stadiul bolii
- 1 an jumate in perioada ultimilor 2 ani pt tuberculoza pulmonara operata
- 6 luni cu posibilitatea de prelungire pana la maxim 1 an in perioada ultimilor 2 ani pt alte forme de tuberculoza cu avizul medicului expert
Daca bolnavul nu s-a recuperat la expirarea duratelor de dare a indemnizatiei de incapacitate de munca , medicul curat poate propune pensioanarea . In situatii temeinic motivate , medicul poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile in scopul evitarii pensionarii pt invaliditate si mentinerea asiguratului in activitate.
Medicul poate decide dupa caz, prelungirea concediului pt continuarea programului de recuperare , trecerea temporara in alta munca , reducerea programului de lucru , reluarea activitatii in aceeasi profesie sau in alta profesie sau pensionarea de invaliditate.
Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face cu maxim 90 de zile in functe de evolutia cazului si de rezultatele atiunilor de recuperare .
Prestatii pt prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca:
Pentru prevenirea imbolnavirii si recuperarea capacitatii de munca , in viata publica asiguratii pot beneficia de :
- indemnizatie pt trecerea temporara la o alta munca
- indemnizatie pt reducerea timpului de munca
- indemnizatie pt trecerea in carantina
- ajutoare pt procurarea de proteze si alte produse ortopedice care nu sunt suportate de la asigurarile sociale de sanatate , tratament balnear care nu e suportat de la asigurarile sociale de sanatate, reabilitarea profesionala , bilete;e de odihna pt asiguratii unitatilor in care nu e reglementa constituirea fondului social.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurari Comerciale C7.doc