Extras din curs
In contextual European al reformarii si modernizarii sistemmelor de pensii din ultimii ani, Romania si-a propus sa adopte un system de pensii cu mai multe component bazat pe diversificarea resurselor de obtinere a pensiilor si care sa asigure siguranta financiara a persoanelor varstnice, micsorand riscurile generate de veniturile de inlocuire la batranete prin implementarea pensiilor obligatorii administrate privat, adica plonul 2 si a pensiilor facultative, administrate privat, pilonul 3, potrivit clasificarii Bancii Mondiale.
Anul 2006 a reprezentat o etapa decisiva pentru aceasta reforma. S-a stabilit cadrul legislative prin adoptarea legii 204/2006 privind pensile facultative si dezbaterea proiectului de modificare si completare a legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Cadrul legislativ al fondurilor de pensii administrate privat
Scopul sistemului de pensii administrat privat este asigurarea unei pensii distinct de pensia acordata de sistemul public pe baza colectarii si investirii in folosul participantilor a unei parti din contributia individuala la asigurarile sociale.
Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede: participantii sunt angajati cu varsta pana la 35 ani, care contribuie in mod obligatoriu la sistemul de pensii si angajati cu varste intre 35 si 45 care contribuie la sistemul de pensii in mod optional. Partea din contributia la asigurarile sociale are se transfera la un cont privat este de 2% in primul an, urmand sa se majoreze pana la 6% in termen de 8 ani cu o crestere de 0,5% pe fiecare an.
Contributiile se acumuleaza intr-un fond administrt privat, contul individual este proprietatea persoanei participante si a beneficiarului legal al acesteia.
Administratorul fondului este o SA, autorizata de Comisia de Supraveghere a Societatilor de Pensii Private cu un capital social de minim 4 mil de euro.
Investitiile din aceste fonduri se fac potrivit claselor si procentelor stabilite de lege.
Depozitarea activelor fondurilor se face de catre institutiile de credit. Situatiile financiare ale administratorilor si al fondurilor sunt audiate de catre auditori financiari, membrii ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania. Dreptul la pensie se deschide la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public.
Administratorul constituie provizioane tehnice, volumul adecvat de lichiditati corespunzator angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investitii care vor acoperi riscurile si nivelele stabilite ale pensiilor daca acestea sunt prevazute in schemele de pensi administrate privat. Administratorul contribuie la un fond de garantare cu scopul dea proteja interesele participantilor si a beneficiarului. Pentru a limita riscurile si a asigura redresarea acestor fonduri in cazul in care apar astfel de situatii, exista proceduri prin care se aplica masuri suplimentare de siguranta.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reforma Sistemului de Pensii in Romania.pdf