Extras din curs
TEORII SI POLITICI MONETARE
I. POLITICA FISCALA
Prezentare generala a politicii fiscale.
Teoria Keynesianista a instabilitatii macroeconomice, constituie un mandat pentru interventia guvernului în economie.
În conceptia Keynesianista, insuficienta cererii globale cauzeaza somaj, iar excesul cererii globale cauzeaza inflatie. Întrucât piata nu corecteaza aceste dezechilibre, atunci trebuie sa intervina Guvernul. Keynes a concluzionat ca, Guvernul trebuie sa intervina pentru a tine sub control nivelul cererii globale.
Principalele probleme pe care le comporta politica fiscala, sunt:
1.politica cheltuielilor guvernamentale si politici legate de impozitare, sa contribuie la asigurarea ocuparii depline;
2.ca actiuni de politici economice, ajuta la combaterea inflatiei;
3.care sunt riscurile interventiei guvernamentale în economie.
Activitatile legate de impozite si cheltuie,.i guvernamentale, afecteaza nu numai nivelul productiei si al preturilor, dar si structura productiei.
Pentru a întelege modul în care cheltuielile guvernamentale afecteaza cererea globala, trebuie sa facem distinctia între cheltuielile facute de Guvern si transferurile de venituri si cheltuieli guvernamentale pentru aparare, costurile de drumuri si sosele, sanatate, educatii, ce includ cumpararea de bunuri si servicii de pe pietele produselor. Ele constituie parte componenta a cererii globale.
Dar Guvernul nu cumpara nimic atunci când se ocupa de contributia pentru asigurari sociale, aceasta reprezentând un simplu transfer de venituri de la platitorii de impozite, la cei retrasi din activitate.
Transferurile de venituri devin parte a cererii globale, nu numai în momentul în care beneficiarii transferurilor decid sa cheltuiasca acel venit.
Deci, numai o parte din cheltuielile guvernamentale totale reprezinta cumparari de bunuri si servicii, celelalte elemente sunt fie transferuri de venituri, fie plata dobânzii pentru datoria nationala.
Prerogativele de impozitare si cheltuielile guvernamentale exercita o mare influenta asupra cererii globale.
10.10.2006
curs 2
Guvernul poate actiona asupra nivelului cererii globale, prin:
1.cumpararea unei cantitati mai mari sau mai mici de bunuri si servicii;
PIB = C + G + I + Exp.net
2.cresterea sau scaderea nivelului impozitelor;
3.modificarea nivelului transferului de venituri.
Politica fiscala vizeaza utilizarea acestor pârghii pentru influentarea rezultatelor macroeconomice. Din perspectiva macroeconomiei bugetului guvernamental, este un instrument care poate modifica cererea globala si rezulatele macroeconomice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Teorii si Politici Monetare.doc