Extras din curs
Exista o probabilitate destul de mare ca după citirea a n articole, toate cu acelaşi subiect, al n+1-ulea sa poate fi parcurs cu ochii închişi. In general, abordări diverse pot avea multe aspecte comune, deşi subiectul pare inepuizabil. Se poate sa fie si cazul celor care citesc acest articol, dar sper sa fie cel mult al n-ulea, încercând sa afle cat mai multe despre C# si NET Framework. In acest articol voi vorbi despre tipuri de date in C#. Consider ca orice limbaj nou de programare poate fi mai uşor de înţeles atunci când este comparat cu un set de limbaje deja familiare.
3.1.1 Let's
Având în gând celebra formula a lui Niklaus Wirth, "Algorithms + Data Structures = Programs", as spune ca orice discuţie asupra unui limbaj de programare X trebuie sa înceapă prin descrierea tipurilor de date pe care X le pune la dispoziţie programatorilor pentru crearea de aplicaţii.
In NET Framework (si implicit in C#) exista tipuri fundamentale si tipuri auxiliare de date.
3.2 Tipuri fundamentale
Să ne imaginam modelul obiectual al NET Framework.
Fig. 3.2
Tipurile fundamentale de date in C# (Visual Basic NET, etc.) nu sunt decât imagini ale Common Type System, astfel încât sa fie permisa interoperabilitatea cross-language: un tip de data definit in C#, spre exemplu, poate fi utilizat in orice alt limbaj compatibil NET Framework. În momentul execuţiei, un tip de data C# devine practic un tip din Common Type System. In NET Framework exista trei tipuri fundamentale de date: tipuri primitive, tipuri referinţă si tipuri valoare.
3.3 Tipuri primitive
Sunt numite astfel deoarece sunt folosite frecvent. Compilatorul permite manipularea lor cu o sintaxa simplificata: asociază fiecărui tip primitiv tipul corespunzător descris in Base Class Library. Un programator nu poate sa definească un tip de data primitiv deoarece nu poate sa îşi definească propriile tipuri ca fiind din Base Class Library
Preview document
Conținut arhivă zip
- C, XML, XSL.doc