Chimie

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 29784
Mărime: 342.54KB (arhivat)
Publicat de: Dominic Gabor
Puncte necesare: 0

Extras din curs

. ALIMENT ŞI ALIMENTAŢIE

Noţiuni introductive

Alimentul a jucat, joacă şi va juca un rol decisiv in existenţa şi dezvoltarea societăţii umane. Calitatea hranei, prin lipsa sau existenţa ei, determină sănătatea fizică, socială şi morală a societăţii. Spre deosebire de alte produse, alimentele, sunt mult mai importante pentru consumatori. Pe lângă faptul ca trebuie să asigure necesarul zilnic de hrană, dacă sunt contaminate sau alterate, ele afectează direct sănătatea şi pot pune în pericol chiar viaţa.

Alimentele sunt substanțe sau produse care servesc ca hrană, unele fiind consumate ca atare, iar altele necesitând un anumit grad de procesare. O definire a însuşirilor minimale necesare unui aliment sunt stabilite pe plan european în parlamentul UE prin ordinul (VO(EG)178/2002) ca:

a) Alimentele sunt substanțe sau produse care au scopul de îndeplini hrănirea omului.

b) In categoria alimentelor sunt considerate și băuturile, guma de mestecat, ca și alte substanțe ca apa care servesc la pregătirea alimentelor.

Într-o definiţie foarte generală, alimentele sunt produse naturale, preparate sau prelucrate industrial, pe care oamenii le consumă pentru hrană sau pentru plăcerea lor. Termenii hrană şi cuplul plăcere – savoare definesc două calităţi fundamentale ale alimentelor: valoare nutritivă şi valoare psihosenzoarială.

Alimentele sunt formate din substanţe a căror natură, număr şi proporţie se diferenţiază de la o grupare de produse la alta sau chiar de la produs la produs.

Alimentele de origine vegetală şi animală sunt formate din două grupe principale de substanţe: organice şi anorganice.

Substanţele organice reprezintă componenta principală a alimentelor. După rolul pe care îl îndeplinesc în organism, substanţele organice se pot grupa în următoarele trei categorii:

- substanţe plastice: glucide, lipide, proteine. Aceste substanţe au un rol structural şi energetic fundamental pentru creşterea şi dezvoltarea organismelor;

- substanţe cu rol biologic activ: enzime, vitamine, fitohormoni, hormoni, pigmenţi etc. Aceste substanţe influenţează, controlează şi reglează transformările metabolice, contribuind la funcţionarea organismului şi la realizarea schimbului de substanţe cu mediul înconjurător;

- substanţe de metabolism: glicozide, lignine, taninuri, uleiuri eterice, alcaloizi, alcooli, amine, amide, aldehide şi cetone, esteri etc. Au în organism, în general, un rol de protecţie şi contribuie la formarea aromei, gustului, mirosului alimentelor.

Substanţele componente se pot clasifica după modul în care ajung în produsele alimentare şi anume: substanţe native, adăugate şi accidentale.

Substanţele native sunt formate din componenţi anorganici (apă, săruri minerale, acizi anorganici) şi organici (glucide, lipide, substanţe azotate, acizi organici, vitamine, enzime, pigmenţi etc.).

Substanţele adăugate, cunoscute sub numele de aditivi alimentari, pot fi grupate în: substanţe tonifiante, organoleptizante şi conservanţi.

Substanţele accidentale sunt reprezentate de: pesticide rămase în produsele alimentare, substanţe provenite din utilaje şi ambalaje, compuşi de pirogenare, substanţe rezultate în urma proceselor de interacţiune din timpul fabricării, păstrării sau conservării alimentelor şi de alte substanţe determinate de poluarea materiilor prime alimentare.

Cunoaşterea compoziţiei chimice a produselor agroalimentare prezintă o mare importanţă pentru aprecierea calităţii şi valorii lor ca hrană, sau ca materie primă pentru industria prelucrătoare. De asemenea, cunoaşterea compoziţiei chimice ajută la stabilirea condiţiilor de ambalare, transport, păstrare, conservare şi industrializare a produselor agroalimentare.

Compoziţia chimică a produselor agroalimentare este foarte diferită, variind de la o grupă de produse la alta. Totuşi, anumite feluri şi clase de substanţe sunt comune tuturor produselor şi ca atare vor fi descrise în continuare.

Rolul şi importanţa alimentaţiei ştiinţifice

Istoria alimentaţiei este o surprinzătoare istorie a civilizaţiilor alimentare pe care le-a schimbat; o lume a gusturilor, aromelor şi a simţurilor încă aşteptând să fie descoperite; o lume ce îşi are propria istorie, propriile obiceiuri, proprii artişti şi legende, tradiţii, şi, de ce nu proprii eroi, oamenii de ştiinţă, filozofi şi poeţi. În consecinţă, alimentaţia trebuie considerată ca fiind elementul fundamental în sănătatea unui individ. Aceasta a fost şi convingerea lui Hippocrate din Cos (460-370 îHr) şi mai apoi al lui Epicur din Samo (341-270 îHr). Primul a arătat cât de mult depinde sănătatea de regulatorul cerebral al stimulilor foamei şi ai saţietăţii, în timp ce al doilea, spunând că “omul este ceea ce mănâncă”, a început să se gândească că atomii din care este compus omul sunt responsabili de dinamica vieţii.

Aceşti doi vechi filozofi ne fac să înţelegem astăzi, începând de la surse ceva mai cognitive, că un organism viu este ca un reactor biochimic alimentat la două surse de energie: una alimentară şi una relativă, a sistemului informaţional.

Hrana constituie un factor esenţial pentru om, asigurând energia şi substanţele de bază desfăşurării proceselor metabolice, creşterii şi dezvoltării, reprezentând regulatorul proceselor de schimb dintre organismul uman şi mediul înconjurător. Dezechilibrul dintre aport şi necesităţile nutriţionale determină modificări profunde, mai cu seamă că organismul uman este mult solicitat şi expus unor factori stresanţi. Insuficienţa din raţia alimentară a substanţelor nutritive de bază exercită influenţe negative asupra sănătăţii şi activităţii omului, micşorându-i capacitatea de muncă, rezistenţa la boli şi factorii de stres, amplificând unele tulburări metabolice.

Calitatea şi cantitatea alimentelor şi a utilizării lor au un efect major asupra organismului uman. Contează aşadar ce, cum, cât şi când mâncăm, şi bem. Organismul are nevoie de proteine, glucide, diferite grăsimi, săruri minerale, vitamine, pe care trebuie să le aleagă din alimente. După studii laborioase şi îndelungate, medicina occidentală a ajuns, în sfârşit, la concluzia că hrana pe care o punem în farfurie este decisivă pentru calitatea şi durata vieţii.

Oamenii sunt din ce în ce mai constienţi de cât de important este să-şi menţină sănătos sistemul imunitar până la o vârstă înaintată şi dacă acest lucru poate fi realizat prin alegerea înteleaptă a alimentelor. Între timp, au şi fost identificate substantele bioactive care influentează sistemul imunitar: vitaminele A, B6, C şi E, zincul, seleniul, cuprul, fierul şi substanţele vegetale secundare (precum beta-carotenul sau licopenul).

Progresele mari ale chimiei din secolul al XIX-lea atrag după sine şi dezvoltarea chimiei alimentare, faptul că hrana constituie sursa de energie prin care organismul face faţă nevoilor vitale este un adevăr care se pune în discuţie la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, paralel cu înţelegerea procesului de ardere internă sugerat de Lavoisier, când apar primele clasificări ale alimentelor şi noţiuni despre compoziţia lor chimică. Problema unei alimentaţii umane ştiinţifice corespunzătoare unui optim de care are nevoie organismul este indisolubil legată de producţia de alimente, componentă a ecosistemului economico-social.

Industria alimentară produce alimente care să satisfacă cerinţele organoleptice ale consumatorilor şi cu o valoare energetică ridicată, fără a ţine seama de valoare nutritivă a alimentelor, de consecinţele negative metabolice care apar în urma unui consum îndelungat de produse tratate termic sau rafinate, sărace în vitamine, săruri minerale şi alte principii biologic active.

Preview document

Chimie - Pagina 1
Chimie - Pagina 2
Chimie - Pagina 3
Chimie - Pagina 4
Chimie - Pagina 5
Chimie - Pagina 6
Chimie - Pagina 7
Chimie - Pagina 8
Chimie - Pagina 9
Chimie - Pagina 10
Chimie - Pagina 11
Chimie - Pagina 12
Chimie - Pagina 13
Chimie - Pagina 14
Chimie - Pagina 15
Chimie - Pagina 16
Chimie - Pagina 17
Chimie - Pagina 18
Chimie - Pagina 19
Chimie - Pagina 20
Chimie - Pagina 21
Chimie - Pagina 22
Chimie - Pagina 23
Chimie - Pagina 24
Chimie - Pagina 25
Chimie - Pagina 26
Chimie - Pagina 27
Chimie - Pagina 28
Chimie - Pagina 29
Chimie - Pagina 30
Chimie - Pagina 31
Chimie - Pagina 32
Chimie - Pagina 33
Chimie - Pagina 34
Chimie - Pagina 35
Chimie - Pagina 36
Chimie - Pagina 37
Chimie - Pagina 38
Chimie - Pagina 39
Chimie - Pagina 40
Chimie - Pagina 41
Chimie - Pagina 42
Chimie - Pagina 43
Chimie - Pagina 44
Chimie - Pagina 45
Chimie - Pagina 46
Chimie - Pagina 47
Chimie - Pagina 48
Chimie - Pagina 49
Chimie - Pagina 50
Chimie - Pagina 51
Chimie - Pagina 52
Chimie - Pagina 53
Chimie - Pagina 54
Chimie - Pagina 55
Chimie - Pagina 56
Chimie - Pagina 57
Chimie - Pagina 58
Chimie - Pagina 59
Chimie - Pagina 60
Chimie - Pagina 61

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Operații unitare

Analiza granulometrica a unui material polidispers Scopul lucrării: determinarea diametrului mediu al particulelor unui amestec polidispers şi...

Control analitic

Ce factori trebuie luati in consideratie: Ce tip de informatii trebuie sa furnizeze metoda analitica? Care sunt avantajele si dezavantajele...

Chimie

Principalele aplicatii ale elementelor Inbogatirea uraniului, aditivi in apa, Aditiv in pasta de dinti, productia de aluminiu 9F RespiraŃie,...

Procese termice de masă

Condiţii obligatorii de intrare în examenul final - Predare 90% teste curs - Predare 90% teme de casă (atenţie testele identice nu vor fi luate...

Chimie generală

CAP. 1 INTRODUCERE 1. care sunt caracteristicile prin care se definesc substantele? - omogenitate si compozitie constanta (unitara) 2. ce se...

Biomateriale

Biomaterialele = materiale inerte, care trateaza, inlocuiesc sau asigura functia unui tesut sau organ natural, vin in contact cu acestea sau cu...

Acizi Nucleici și Proteine

Aminoacizii sunt substanţe solide, cristalizate, solubile în apă (cu excepţia cisteinei, cistinei şi treoninei). Au punct de topire şi fierbere...

Procese transfer masă

Calculul coloanei de fracţionare a amestecului binar ce formează azeotrop Amestecurile binare omogene sau parţial miscibile care formează azetrop...

Te-ar putea interesa și

Gamificarea în studiul chimiei

INTRODUCERE „Gamificarea constă în utilizarea mecanicii bazate pe jocuri, a esteticii și a gândirii de joc pentru a implica oamenii, a motiva...

Aplicații ale spectrometriei de masă în chimia organică

Capitolul 1. Spectrometria de masă – Generalităti Spectrometria de masă este o metodă instrumentală de analiză a compuşilor organici având la bază...

Proceduri și Tehnici de Activitate Experimentală Specifice Chimiei

I. NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND EXPERIMENTUL DIDACTIC I.1. Rolul şi locul experimentului de laborator Experimentul de laborator este metoda...

Chimie Anorganică

Capitolul I NOŢIUNI FUNDAMENTALE 1.1. Materia. Universul este format din materie, prezentă sub două forme: substanţă şi energie radiantă....

Cursuri Chimie-Fizica

1.Introducere.Scopul chimiei fizice Deşi natura problemelor cu care se ocupa chimia fizica este bine definita, totuşi nu este simplu să se dea o...

Seminarii Chimie-Fizica

Proiectul planului de dezvoltare a economiei noastre naţionale pe anul 1959 asigură dezvoltarea continuă, într-un ritm intens, a industrializării...

Chimie

CHIMIA Alchimistii foloseau EXPERIENtA ca metodã de lucru. Laboratoarele alchimistilor - primele locasuri din lume anume destinate cercetãrii....

Chimie organică

1.1 OBIECTUL CHIMIEI ORGANICE Obiectul de studiu al chimiei organice il reprezinta: -Izolarea si purificarea substantelor organice naturale sau...

Ai nevoie de altceva?