Extras din curs
Nomenclatură şi clasificare
Denumirea de enzimă (din grecescul “en zimes”= în drojdii) aparţine lui Kühne (1878) şi apoi lui Duclaux (1898), care propune adăugarea terminaţiei “aza” la denumirea substanţei a cărei transformare chimică este realizată de enzima respectivă (amilaza, lipaza, glucozidază etc.) sau la denumirea reacţiei, hidrolaza, transferaza etc.
Progresele chimiei organice, biochimiei, matematicii, fizicii, în obţinerea enzimelor şi studiul reacţiilor catalizate de acestea au condus la un sistem de clasificare şi numerotare a enzimelor şi la o nouă nomenclatură sistematică. Acest lucru se impunea cu necesitate deoarece pentru aceeaşi enzimă se foloseau mai multe denumiri (amilaza = invertaza = diastaza = sucraza). Criteriile folosite pentru nomenclatură fiind diferite şi definiţia era diferită de la autor la autor.
Ţinând seama de specificitatea de reacţie, enzimele cunoscute până în prezent se împart în şase clase şi fiecare clasă în subclase care definesc mai precis caracterul reacţiei enzimatice respective (v. IUBMB – International Union of Biochemistry and Molecular Biology), nomenclatură adoptată în anul 1992.
Clasificare
Dupa natura reactiilor pe care le genereaza pot fi hidrolaze, esteraze, formilaze. Exista si denumiri uzuale care nu se incadreaza in aceasta categorie: tripsina, pepsina.
Fiecare enzima se caracterizeaza printr-un cod format din 4 cifre separate intre ele prin puncte ce au anumite semnificatii si care se scriu in fata numelui fiecarei enzime.
Clasificare
Enzime
A doua cifra se refera la subclasa din care face parte enzima. Indica felul gruparii sau o legatura chimica din molecula substratului implicate in reactia biochimica sau enzimatica. In clasa hidrolazelor, spre exemplu, se pot mentiona subclasele: esterase, glicozidaze, amidaze.
A treia cifra se refera la subdiviziuni din interiorul subclaselor si indica de obicei natura chimica a substratului, natura receptorului. In subclasa esterazelor exista mai multe grupe de enzime ce actioneaza numai asupra anumitor substraturi ( fosfolipazele actioneaza numai asupra fosfolipidelor, tanazele asupra taninurilor).
A patra cifra indica pozitia sau numarul de ordine al enzimelor in diferite subclase si grupuri. In cazul in care unele subdiviziuni sau unele reactii chimice nu se pot defini précis se utilizeaza si altele, reprezentate in cod prin cifra 99.
Conținut arhivă zip
- Enzime.ppt