Extras din curs
1. INTRODUCERE
Oricine este responsabil cu managementul unui proiect de constructie, indiferent de complexitatea acestuia, recunoaste importanta generala, pe care o au aspectele financiare si cele legate de cost in realizarea activitatilor specifice si in particular dificultatea problemelor privind estimarea, controlul si gestionarea costurilor. Costurile sunt principala si constanta sursa de preocupare atunci cind: se analizeaza conceptiile tehnice; se stabilesc solutiile tehnologice-organizatorice de executie; se fundamenteaza bugetele; se intocmesc ofertele si propunerile tehnice si financiare; se negociaza si incheie contractele de executie; cind se analizeaza modificari ale solutiilor proiectate. Intrebarile care se pun sunt: cum trebuie abordate aceste probleme pentru a estima si evalua corect costurile; cum trebuie procedat pentru a diminua la minim riscul de depasire a bugetelor planificate; cum putem asigura un echilibru intre aspectele tehnice si costul acestora.
In acelasi, timp trebuie avuta in vedere si presiunea care se exercita pentru executia si predarea spre exploatare intr-un timp cit mai scurt a constructiilor. Foarte multi investitori solicita proiectantilor si executantilor furnizarea unor constructii cu toate facilitatile intr-un interval de timp injumatatit fata de acum citiva ani in urma. Ca rezultat al acestei situatii, nevoia de estimare cit mai corecta si rapida a costurilor proiectelor noi, a crescut foarte mult. Investitorii si proiectantii trebuie sa cunoasca implicatiile legate de cost in ce priveste deciziile de proiectare chiar in timpul procesului de dezvoltare a proiectului. Pentru a realiza acest deziderat, ei trebuie sa inteleaga conceptele fundamentale ale notiunii de cost si a metodelor de estimare a costurilor atit din perspectiva investitorilor cit si a executantilor. In plus dupa semnarea contractelor de proiectare/executie, investitorii, proiectantii si executantii, trebuie sa cunoasca consecintele legate de cost si durata, a modificarilor efectuate la proiectul de executie initial si sa fie capabili sa decida cele mai bune solutii pentru minimalizarea efectelor negative ale acestora.
Multi ani, industria constructiilor a fost orientata spre rezolvarea a 2 probleme in ce priveste realizarea cladirilor si lucrarilor ingineresti. In primul rind, din punct de vedere al conceptiei arhitecturale si al proiectarii tehnice, cel mai important lucru este cel legat de realizarea unor constructii “utilizabile”, in care organizarea spatiilor sa raspunda nevoilor beneficiarilor si sa satisfaca exigentele estetice si functionale ale acestora. In al doilea rind din punct de vedere al executiei, eforturile contractorilor s-au indreptat spre modul cum se vor executa constructiile si cit va costa realizarea acestora. Beneficiarii se asteapta intotdeauna de la contractori sa fie capabili sa execute o lucrare de constructie la costurile estimate initial. In acest scop arhitectii, proiectantii si executantii si-au orientat eforturile lor spre satisfacerea acestui scop.
In ultima perioada fenomenul tot mai accentuat de limitare a resurselor a impus o noua abordare a deciziei de a investi, in sensul alocarii rationale a resurselor in raport cu destinatia si utilizarea acestora. Astfel investitorii au devenit interesati nu numai de costurile initiale ale unui proiect de constructie ci si de costurile de exploatare pe perioada de viata a acesteia. In loc sa analizeze investitia in mod simplu numai in termeni de cost initial de executie, astazi investitorii iau in consideratie si costurile de intretinere, reparatii, inlocuire, costurile de asigurare a utilitatilor, etc.
1.1. CE ESTE INGINERIA COSTURILOR ?
AACE – The Association for Advancement of Cost Engeeniring, defineste ingineria costurilor ca fiind domeniul practicii ingineresti in care principiile stiintifice si tehnice ale ingineriei sunt folosite pentru rezolvarea problemelor referitoare la: estimarea costurilor, controlul costurilor, planificarea bugetelor, analiza beneficiilor, managementul proiectelor, etc.
In figura 1 este prezentata structura ierarhica a cunostintelor si instrumentelor necesare pentru dezvoltarea activitatilor specifice ingineriei costurilor. Acestea sunt structurate in 2 mari categorii, respectiv:
a) Cunostinte si instrumente generale, care au un caracter universal de aplicare, reprezentind elemente fundamentale ale practicii ingineriei costurilor
1. Notiuni generale referitoare la cost
a. Definirea costurilor si cheltuielilor si a legaturii acestora cu resursele implicate in realizarea unui proiect si/sau timpul de executie
b. Caracteristicile costurilor, respectiv:
i. Costurile pe perioada de viata a unei constructii
ii. Costurile proceselor si costurile proiectelor
iii. Costurile din perspective investitorului si/sau a executantului
iv. Valoarea costurilor
v. Aspect legislative si normative privitoare la cost
c. Clasificarea costurilor
i. Costuri asociate proceselor de analiza manageriala a unui proiect
ii. Costuri asociate proceselor de evaluare/estimare a proiectelor de constructive
Preview document
Conținut arhivă zip
- INGINERIA COSTURILOR - CAP 1 SI CAP 2.doc
- INGINERIA COSTURILOR - CAPITOLUL 3.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 4.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 5.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 6.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 7.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 7-1.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 7-2.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 8.doc
- INGINERIA COSTURILOR-CAPITOLUL 9.doc