Extras din curs
Piata interbancara este o piata rezervata institutiilor de credit si Bancii Centrale.
Relatiile dintre banci se impart in :
relatii interbancare
relatii intrabancare
Relatiile interbancare sunt relatii intre banci diferite privite ca persoane juridice independente. In aces caz, exista urmatoarele tipuri de relatii:
1. relatia dintre banci si Banca Centrala este derulata prin intermediul conturilor curente deschise de banci la Banca Centrala
2. relatii interne sau relatii desfasurate intre banci apartinand aceluiasi sistem bancar, derulate prin intermediul sistemului de compensare interbancara sau utilizand relatiile de corespondent create
3. relatiile externe dintre banci ce apartin unor sisteme bancare diferite – sunt in general relatii de corespondent sau de parteneriat cu bancile straine
Relatiile intrabancare sunt relatii ce au la baza operatiuni desfasurate
intre unitatile ce apartin aceleiasi banci. Aceste relatii se pot dezvolta in plan vertical, intre filiale, succursale si centrale sau in plan orizontal inte subunitati diferite.
Operatile intrabancare reprezinta operatiuni intre sedii (OIS).
Decontari intrabancare
Realizeaza stingerea obligatiilor ce rezulta in urma operatiunilor comerciale sau necomerciale, desfasurate intre clientii aceleiasi banci sau realizate de catre subunitatile bancii in nume si in cont propriu.
Operatiunile intrabancare sunt evidentiate cu ajutorul conturilor: 111 “Cont curent la BNR” si 341 “Decontari intrabancare”.
Contul 111 cont de activ; se debiteaza la depunerea unor sume in cont si la incasari sau la credite obtinute de la banca; se crediteaza cu iesirile din cont sub forma unor retrageri de numerar si de plati catre alte banci si cu rambursari de credite.
Contul 341 cont bifunctional; se crediteaza cu sumele virate catre clientii altor subunitati; se debiteaza cu sumele primite de la acesti clienti.
Exemplu:
1.Plata unei sume catre un client ce are cont la alta sucursala bancara se inregistreaza astfel :
2511 = 341
2511 cont curent platitor
2.Incasarea unei sume de la un client ce are cont la o alta sucursala bancara se inregistreaza astfel :
341 = 2511
2511 cont curent beneficiar
Decontari interbancare
Reprezinta plati fara numerar efectuate de unitatile bancare pentru clientii lor sau in nume propriu, avand ca beneficiar o unitate bancara a altei banci. Se poate efectua in mod direct prin conturile de corespondent deschise reciproc de banci.
Contul 2511 cont bifunctional; se crediteaza cu intrarile ca depuneri sau cu sumele transferate in favoarea titularului; se debiteaza cu retrageri sau plati catre alte conturi.
Decontari prin conturile corespondente
Relatiile de corespondenta presupun urmatoarele caracteristici:
• bancile isi deschid conturi curente reciproce (contul de corespondent NOSTRO si LORO) in cadrul carora se stabilesc plafoane maxime de indatorare
• se stabileste regimul de dobanda si comisioane pentru operatiile reciproce si regulile de stingere a datoriilor
Conturile de corespondent pot fi:
-conturile Nostro sunt conturi curente ale bancii deschise la alte banci, iar conturile Loro sunt conturi curente ale altor banci deschise la banca reprezentand resursele obtinute la acele banci
Contul 121 cont de corespondent la banci (Nostro); cont de activ; se debiteaza cu sumele intrate in cont in favoarea bancii; se crediteaza cu sumele platite de banca.
Contul 122 cont de corespondent al bancilor; cont de pasiv; se crediteaza cu sumele intrate in cont; se debiteaza cu sumele iesite din cont, ca plati efectuate de acestea.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitate Bancara - Decontari Interbancare si Intrabancare.doc