Noțiuni despre electronică și electrotehnică

Curs
8.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 31509
Mărime: 1.54MB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Puiu - Berizintu

Extras din curs

Electrotehnica este una din ramurile importante ale ştiinţelor tehnice care se ocupă cu studiul fenomenelor electrice şi magnetice în vederea aplicaţiilor practice. Astfel, rolul electrotehnicii este deosebit de important în:

- tehnica producerii, distribuţiei şi utilizării energiei electrice;

- tehnica transmiterii semnalelor electromagnetice;

- tehnica de calcul.

În strânsă legătură cu electrotehnica este electronica, care este de fapt o ramură a electrotehnicii, în care se studiază:

• aplicaţiile tehnice ale fenomenelor electromagnetice care pun în evidenţă microstructura sistemelor fizice în care curentul electric se stabileşte în special în vid, în gaze şi în semiconductoare;

• dispozitivele şi aparatele bazate pe aceste fenomene.

Cunoştinţele despre fenomenele electrice şi magnetice sau cristalizat de-a lungul timpului în teorii macroscopice sau microscopice, clasice sau cuantice, relativiste sau nerelativiste. Deoarece în majoritatea aplicaţiilor în tehnică intervin viteze mici în raport cu viteza luminii în vid şi fiindcă prezentarea fenomenologică este indispensabilă, teoria câmpului electromagnetic (electromagnetismul) ce face obiectul primei părţi a cursului este o teorie macroscopică, clasică şi nerelativistă. Capitolele principale ale electromag-netismului, structurate în forma clasică sunt: electrostatica, electrocinetica, magneto-statica şi electrodinamica.

În partea a doua a cursului – circuite electrice – sunt studiate o parte dintre circuitele electrice întâlnite frecvent în practică cum sunt: circuite electrice de curent continuu, circuite monofazate şi circuite trifazate în regim permanent sinusoidal.

În final se face o scurtă introducere în electronică, studiindu-se dispozitivele semiconductoare, aplicaţiile acestora, circuitele electronice utilizate cel mai des în construcţia aparatelor şi echipamentelor electronice.

Cursul se adresează îndeosebi studenţilor de la facultăţile de profil neelectric şi are ca obiectiv asigurarea cunoştinţele generale de electrotehnică şi electronică cu un impact larg în concepţia şi funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor utilizate în diverse domenii de activitate.

Scurt istoric asupra cunoştinţelor de electromagnetism

Cunoştinţele despre fenomenele electrice şi magnetice datează încă din antichitate, însă prima lucrare ştiinţifică asupra acestor fenomene, numită „De magnete”, a fost publicată în 1600 de către medicul englez W. Gilbert, care constată analogia între magnetismul terestru şi cel al unor substanţe magnetizate conţinute de unele minereuri (de exemplu, magnetita).

- 1 -

Tot Gilbert introduce noţiunea de electrizare ca explicaţie a fenomenului remarcat încă din antichitate de către Thales din Milet (sec. VII î.e.n.) cu privire la proprietatea chihlim-barului de a atrage unele obiecte uşoare după ce a fost frecat cu o stofă de lână. La acea dată însă nu se întrevedea legătura între fenomenele electrice şi magnetice.

Relaţiile cantitative care caracterizează forţele dintre corpurile încărcate electric, elaborate prin experienţele lui Charles A. Coulomb şi prin analogie cele dintre polii magneţilor, descoperirile lui L. Galvani, A. Voltă, T. J. Seebeck etc., experienţele lui H.C. Oerstedt, J. B. Biot, F. Savart, A. M. Ampère etc., au fost interpretate în cadrul teoriei la distanţă. Conform acestei teorii, corpurile exercită acţiuni ponderomotoare (electrice şi magnetice) asupra altor corpuri, acţiuni care se transmit instantaneu, cu viteză infinită şi care, la fel ca forţele gravitaţionale, satisfac principiul newtonian al acţiunii şi reacţiunii.

Descoperirea fenomenului inducţiei electromagnetice de către M. Faraday, experien-ţele lui H. Hertz, W. Webber, P. N. Lebedev etc., au arătat că modelul newtonian al interacţiunilor electrice şi magnetice nu este satisfăcător. Deoarece nici o acţiune fizică nu este instantanee, acţiunile pondermotoare fiind localizate în spaţiu şi întârziate, necesită timp pentru a se propaga şi ca urmare se transmit din aproape în aproape, cu viteză finită. Astfel, teoria acţiunii la distanţă a fost înlocuită cu teoria acţiunii din aproape în aproape sau prin contiguitate.

Conceptele şi principiile de bază ale teoriei de câmp a fenomenelor electrice şi magnetice au fost stabilite printr-o lucrare de importanţă crucială, „A Treatise on Electricity and Magnetism” elaborată în 1873 de J. C. Maxwell pornind de la conceptele de linie de forţă şi tub de flux introduse de M. Faraday. În cadrul acestei teorii, purtătorul acţiunilor ponderomotoare electrice şi magnetice este câmpul electromagnetic care le transmite în spaţiu şi timp cu viteză foarte mare, dar finită. În această fază, teoria fenomenelor electrice şi magnetice iniţiată de Faraday şi desăvârşită de Maxwell pentru medii imobile şi de Hertz pentru medii în mişcare lentă, este o teorie fenomenologică şi macroscopică; caracterul fenomenologic rezultă din modul în care sunt introduse speciile de mărimi şi se enunţă legile teoriei, nefiind necesare ipoteze care să postuleze imposibilitatea verificării lor prin experienţă; caracterul macroscopic ia în considerare modelul continuu al substanţei, fără preocupare la scară atomică a sistemelor fizice şi a stărilor acestora.

Deşi a reuşit să explice numeroase fenomene electromagnetice, teoria macroscopică şi fenomenologică a lui Maxwell şi Hertz nu putea explica o serie de legi sau fenomene cum sunt: legea electrolizei, legile combinaţiilor chimice, teoria cinetico-moleculară, legile de material şi unele experienţe de optică şi electrodinamică a corpurilor în mişcare (experienţele lui Röntgen, Wilson, Fizeau, etc). Luând în considerare structura discontinuă a substanţei, dar păstrând repartiţia continuă a câmpului electromagnetic, H. A. Lorentz a elaborat teoria microscopică clasică a fenomenelor electromagnetice, numită şi teoria electronilor. Extrapolând la scară atomică legile teoriei lui Maxwell şi considerând sarcina electrică proprietate a particulelor elementare denumite generic electroni, teoria lui Maxwell-Lorentz a explicat o mare parte din proprietăţile de material printre care polarizaţiile electrică şi magnetică. Elaborarea de către A Einstein a teoriei relativităţii restrânse (“Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare”, 1905) a permis lui H. Mincowschi reformularea adecvată relativităţii restrânse a teoriei lui Maxwell şi Lorentz; s-a constituit în acest fel teoria relativistă a fenomenelor electromagnetice, numită şi electrodinamica relativistă.

Experienţe de mare fineţe arată că dacă energia şi impulsul schimbate între particule sunt foarte mici, nici conceptele şi nici legile electrodinamicii relativiste nu sunt potrivite. A fost necesar să se ia în considerare pe lângă structura discontinuă a substanţei corpurilor şi structura discretă a câmpului electromagnetic. S-a trecut astfel la faza electrodinamicii cuantice.

- 2 -

PARTEA I

ELECTROMAGNETISMUL

Capitolul 1

ELECTROSTATICA

1.1. CÂMPUL ELECTRIC ÎN VID

1.1.1. Câmpul electromagnetic. Câmpul electric.

Regimurile câmpului electromagnetic.

Câmpul electromagnetic este o formă aparte de existenţă a materiei, caracterizat prin aceea că exercită acţiuni ponderomotoare (forţe şi momente) asupra corpurilor situate în câmp. Ca orice formă a de existenţă a materiei, câmpul electromagnetic posedă energie.

Drumul cunoaşterii de la primele constatări empirice disparate, până la concepţia actuală asupra câmpului electromagnetic ca formă a materiei, până la cunoaşterea legilor care guvernează fenomenele electromagnetice şi aplicarea lor în practică, a fost un proces îndelungat, care a necesitat strângerea unui imens material faptic şi o dezvoltare a teoriei nu lipsită de stagnări şi de salturi.

Teoria macroscopică a câmpului electromagnetic, care reprezintă baza teoretică a electrotehnicii, a fost elaborată în liniile ei principale, valabilă şi în prezent, în lucrările lui James Clerk Maxwell (1831-1879) şi ale lui Heinrich Rudolph Hertz (1857-1894). Conform acestei teorii, interacţiunile electromagnetice se transmit din aproape în aproape în spaţiu şi timp (prin contiguitate) prin intermediul câmpului electromagnetic care se propagă în spaţiu cu viteză finită (viteza luminii în vid).

Câmpul electromagnetic are două aspecte particulare: câmpul electric şi câmpul magnetic. Cele două câmpuri formează un ansamblu indisolubil, separarea lor având un caracter relativ, pur teoretic, dând posibilitatea studierii lor separate.

Câmpul electric este deci unul din cele două aspecte ale câmpului electro-magnetic care se manifestă prin forţe mecanice ce acţionează asupra unui corp încărcat electric, imobil, introdus în câmp.

Preview document

Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 1
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 2
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 3
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 4
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 5
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 6
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 7
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 8
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 9
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 10
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 11
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 12
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 13
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 14
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 15
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 16
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 17
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 18
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 19
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 20
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 21
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 22
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 23
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 24
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 25
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 26
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 27
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 28
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 29
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 30
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 31
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 32
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 33
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 34
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 35
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 36
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 37
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 38
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 39
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 40
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 41
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 42
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 43
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 44
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 45
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 46
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 47
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 48
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 49
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 50
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 51
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 52
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 53
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 54
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 55
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 56
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 57
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 58
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 59
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 60
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 61
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 62
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 63
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 64
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 65
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 66
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 67
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 68
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 69
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 70
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 71
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 72
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 73
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 74
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 75
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 76
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 77
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 78
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 79
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 80
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 81
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 82
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 83
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 84
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 85
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 86
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 87
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 88
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 89
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 90
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 91
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 92
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 93
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 94
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 95
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 96
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 97
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 98
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 99
Noțiuni despre electronică și electrotehnică - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Notiuni despre Electronica si Electrotehnica.pdf

Alții au mai descărcat și

Măsurarea energiei electrice

ARGUMENT Masurarile electrice si electronice, in contextul revolutiei stiintifice si tehnice din lumea contemporana, sunt indispensabile în toate...

Legile câmpului electromagnetic

Sistemul complet al legilor campului electromagnetic Potentiale electrodinamice Plan de prezentare Notiuni teoretice Legile campului...

Măsurarea energiei electrice

GENERALITATI Energia electrica se defineste ca fiind integrala puterii electrice pe un anumit interval de timp. Aparatele utilizate pentru...

Tehnologia Echipamentelor Electrice

INTRODUCERE România parcurge, în prezent, un proces complex de tranzitie si reformă mult mai dificil decât s-a presupus initial, care vizează...

Economie în Transport Electric

TRACTIUNEA ELECTRICA URBANA SI INTERURBANA Tractiunea electrica servind transporturile urbane si interurbane, este în multe cazuri preferata...

Stabilizator de Tensiune

CAPITOLUL 8 STABILIZATOARE DE TENSIUNE 8.1. Generalitati Pentru a functiona corect aparatura electronica necesita tensiuni de alimentare...

Mașini electrice1

Convertoare de energie Mica Mare Randamentul Forma semnalului conversiei Cantitate de energie electrica Traductoare Ce este împortant ?...

Bazele Sistemelor Mecatronice

1. INTRODUCERE 1.1 Conceptul de mecatronica: definitie; modele Termenul mecatronica (MECAnica + elecTRONICA) a fost conceput în 1969 de un...

Te-ar putea interesa și

Pat Mobil de Spital

1 Sistemul medical. Sistemul de sănătate reprezintă ansamblul elementelor independente care influenţează starea de sănătate atât la nivel...

Sisteme CAD-CAM

REZUMAT Proiectarea și fabricarea asistate de calculator sunt două domenii care s-au dezvoltat simultan, fiind tratate într-o viziune comună pe...

Mașini electrice speciale de curent continuu

Memoriu Justificativ Maşinile electrice speciale reprezinta unele dintre cele mai importante componente ale sistemelor auromate ,fiind utilizate...

Ai nevoie de altceva?