Sistemul Cheltuielilor Publice

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 15 fișiere: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 43342
Mărime: 271.66KB (arhivat)
Publicat de: Alin Duma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luca Sabina,Oboroc M.
Cursul la Finante

Extras din curs

În vorbirea curentă, ca şi între literatura de specialitate, se folosesc mai multe expresii a cuvîntului finanţe: finanţe, finanţe publice, finanţe private, finanţe şi pieţe de capital, etc.

Cuvîntul finanţe îşi are originea în limba latină. În secolele al XIII-lea şi al XIV-lea se folosesc expresiile finatio, financias şi financia precuniară, în sensul de „plată în bani”. Se presupune că aceste expresii derivă de la cuvîntul finis, utilizat adesea în sensul de „termen de plată”. În Franţa, în secolul al XV-lea, se foloseau expresiile hommes de finances şi financiers, pentru denumirea arendaşilor de impozite şi a persoanelor care încasau impozitele regelui; finances înseamnă întregul patrimoniu al statului, iar finance înseamnă un venit al statului. În limba germană, în secolele al XV-lea – al XVII-lea se întîlnesc expresiile Finanz, care înseamnă plată în bani, şi Finantzer, care desemna pe cămătar (zaraf, zgîrcit). Cu vremea cuvîntul finanţe a căpătat un sens foarte larg, incluzînd bugetul statului, creditul, operaţiile bancare şi de bursă ş.a., adică resursele, relaţiile şi operaţiile băneşti.

Existenţa finanţelor este strîns legată de existenţa statului şi de folosirea banilor şi a formelor valorice în repartiţia venitului naţional. De la apariţia primelor elemente de finanţe – la punctul de intersecţie dintre orînduirea comunei primitive şi orînduirea sclavagista – şi pînă în prezent, finanţele au fost parte componentă a sistemului relaţiilor economice.

Faptul că finanţele au apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii, cînd s-ua manifestat anumite condiţii şi au evoluat în funcţie de schimările permanente a condiţiilor iniţiale, reflectă caracterul istoric al acestora.

Condiţiile care au stat la baza şi au făsut posibilă apariţia şi dezvoltarea finanţelor constau în:

a) apariţia şi dezvoltarea relaţiilor marfa-bani, în măsură să permită formarea şi utilizarea resurselor statului în forma bănească;

b) apariţia statului care, pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor sale, avea nevoie de resurse ce nu existatau în cadrul relaţiilor existente anterior.

În această evoluţie se conturează două etape distincte a concepţiilor despre finanţe:

I etapă – clasice – corespunde capitalismului premonopolist.

II etapă – concepţii moderne – epocii imperialismului.

Concepţiile clasice reflectă doctrina liberală, potrivit căreia activitatea economică trebuie să se desfăşoare în conformitate cu principiul laisser-faire, laisser-passer. Sarcina finanţelor publice constă în asigurarea resurselor necesare întreţinerii şi funcţionării normale a instituţiilor publice; impozitele, împrumuturile trebuie să aibă un caracter neutru; păstrarea echilibrului între veniturile şi cheltuielile bugetare era considerată drept cerinţă fundamentală cheia de boltă a finanţelor publice. Apariţia deficitului bugetar, generator de inflaţie era considerată ca un fenomen nedorit.

În această etapă, a statului-jandarm, cînd predomina doctrina liberalismului economic, conceptul despre finanţe are un pronunţat caracter juridic.

După marea criză economică mondială din 1929 – 1933, în opinia unor economişti, locul statului-jandarm ar fi fost luat de către statul-providenţă (statul-bunăstării), care îşi lărgeşte sfera preocupărilor. În legătură cu activitatea economică a statului se afirmă tot mai mult concepţia intervenţionistă, unde un rol deosebit îl joacă autoritatea publică. Această modificare de poziţie a dus la adîncirea contradicţiilor interne şi externe ale modului de producţie capitaliste.

Pentru statul modern, finanţele publice sînt un mijloc de intervenţie în economie. În abordarea modernă a finanţelor publice, la unii economişti contemporani prevalează conceptul economic, la alţii - conceptul sociologic.

În toate orînduirile social-economice în care au existat, finanţele s-au manifestat ca relaţii sociale, de natură economică, apărute în procesul repartiţiei venitului naţional, în strînsă legătură cu îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor statului. În cele patru orînduiri social-economice finanţele au îmbrăcat forma valorică, bănească, dar, în fiecare din aceste orînduiri, ele au îndeplinit anumit rol.

În procesul procurării şi repartizării resurselor de care are nevoie statul pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor sale, se nasc anumite relaţii (raporturi) sociale. Aceste relaţii sînt de natură economică şi exprimă repartizarea unei părţi din produsul intern brut (PIB), prin intermediul statului, între diferite categorii sociale. Aceste relaţii, apărute în procesul de mobilizarea şi repartizare a resurselor necesare statului, în formă bănească, sînt relaţii financiare sau, pe scurt, finanţe.

În prezent, cuvântul „finanţe“ a căpătat un sens mai larg, incluzând în cadrul acestora, pe lângă bugetul de stat şi bugetele locale, operaţiunile bancare şi de bursă, relaţiile comerciale şi asigurările obligatorii şi facultative de bunuri şi persoane. Altfel spus, finanţele ar cuprinde toate sferele vieţii economice şi sociale a căror relaţii pot fi cuantificate prin intermediul banilor.

În abordarea noţiunii de finanţe este necesar să facem distincţie între finanţele publice, care sunt asociate cu statul, cu unităţile administrativteritoriale şi alte instituţii de drept public şi au drept scop satisfacerea intereselor generale ale membrilor societăţii, şi finanţele private, care sunt asociate cu întreprinderile, băncile, societăţile de asigurări etc., iar resursele lor financiare sunt destinate unor activităţi producătoare de bunuri şi servicii, în scopul obţinerii de profit.

În acest sens, relaţiile care se statornicesc, în general, între stat şi membrii săi sunt următoarele:

a) relaţii care exprimă transfer de resurse băneşti (bugetare) fără echivalent şi cu titlu nerambursabil de la membrii societăţii către stat şi, invers, de la stat către aceştia. Aceste relaţii formează finanţele publice clasice. În R.Moldova, cel mai bine acestea sunt exprimate prin intermediul bugetului de stat şi bugetelor locale;

b) relaţii care exprimă transfer de resurse băneşti sub forma contribuţiilor obligatorii către instituţiile specializate ale statului şi apoi, invers, de la acestea către cei care au participat la aceste contribuţii sub forma pensiilor şi a altor ajutoare şi servicii sociale;

c) relaţii care exprimă transfer de resurse băneşti prin mijloacele extrabugetare către instituţiile publice centrale sau locale în schimbul unor prestări de servicii (educaţie, ocrotirea sănătăţii, cultură etc.);

Preview document

Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 1
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 2
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 3
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 4
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 5
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 6
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 7
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 8
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 9
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 10
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 11
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 12
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 13
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 14
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 15
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 16
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 17
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 18
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 19
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 20
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 21
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 22
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 23
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 24
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 25
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 26
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 27
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 28
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 29
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 30
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 31
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 32
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 33
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 34
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 35
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 36
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 37
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 38
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 39
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 40
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 41
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 42
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 43
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 44
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 45
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 46
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 47
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 48
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 49
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 50
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 51
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 52
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 53
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 54
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 55
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 56
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 57
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 58
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 59
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 60
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 61
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 62
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 63
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 64
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 65
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 66
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 67
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 68
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 69
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 70
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 71
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 72
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 73
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 74
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 75
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 76
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 77
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 78
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 79
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 80
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 81
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 82
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 83
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 84
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 85
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 86
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 87
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 88
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 89
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 90
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 91
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 92
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 93
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 94
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 95
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 96
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 97
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 98
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 99
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 100
Sistemul Cheltuielilor Publice - Pagina 101

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Cheltuielilor Publice
    • F tema 1.doc
    • F tema 2.doc
    • F tema 3.doc
    • F tema 4.doc
    • indicatori cheltuieli.doc
    • indicatori resurse.doc
    • intrebari examen.doc
    • tabele de lucru.doc
    • tema 10.doc
    • tema 11.doc
    • Tema 5 Sistemul chelt pub.doc
    • Tema 6 Sistemul res fin pub.doc
    • tema 7 fin.doc
    • tema 8.doc
    • tema 9.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bugetar Public și Raporturile dintre Componentele Sale

Capitolul 1. Delimitari conceptuale vizând conţnutul şi semnificaţiile sistemului bugetar public 1.1 Definirea sistemului bugetar public...

Mutații în Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice

Capitolul 1 Structura cheltuielilor publice şi indicatori specifici analizei cheltuielilor publice 1.1 Conţinutul economic al cheltuielilor...

Analiza Structurii și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

Introducere Semnificaţia noţiunii de buget a apărut în condiţiile în care statul a trecut la întocmirea unor liste de venituri si cheltuieli...

Sistemul Cheltuielilor Publice

Sistemul cheltuielilor publice Conţinutul cheltuielilor publice. Componentă a funcţiei de repartiţie a finanţelor publice, cheltuielile publice...

Analiza Cheltuielilor la Nivelul Bugetelor Locale

Procesul bugetar local reprezintă ansamblul acțiunilor și măsurilor întreprinse de autoritățile locale în scopul concretizării politicii financiare...

Monedă și Credit

Capitolul I MONEDA ŞI ROLUL să U ÎN ECONOMIE 1.1. Concept, definire, forme 1.1.1. Concept 1.1.2. Apariţia monedei 1.1.3. Definirea monedei...

Nivelul, structura și dinamica cheltuielilor

Parametri cantitativi ai cheltuielilor publice sînt: - nivelul; - structura; - dinamica cheltuielilor publice. Indicatorii care exprimă...

Moneda și Sistemul Bancar

10.1. Masa monetară şi sistemul monetar al Republicii Moldova Masa monetară reprezintă un indicator care reprezintă toate instrumentele de plată...

Te-ar putea interesa și

Cheltuieli Publice pentru Cercetare Stiintifică și Dezvoltare Tehnologică și Impactul Lor

1. Caracterizarea generală a cheltuielilor pentru cercetare stiintifică si dezvoltare tehnologică 1.1 Conceptul de cheltuieli publice şi...

Sistemul Cheltuielilor Publice

CAPITOLUL I Notiunea, rolul si clasificarea cheltuielilor publice 1. Notiunea de cheltuieli publice Cheltuielile publice reprezinta...

Sistemul Cheltuielilor Publice

Sistemul cheltuielilor publice Conţinutul cheltuielilor publice. Componentă a funcţiei de repartiţie a finanţelor publice, cheltuielile publice...

Sistemul Cheltuielilor Publice și Impactul Acestora Aspupra Proceselor Social Economice

1.CONŢINUTUL ECONOMIC AL CHELTUIELILOR PUBLICE În procesul îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale, statul asigură acoperirea necesităţilor...

Sistemul bugetar în România

Partea I Conceptul de sistem bugetar 1.1. Noţiuni introductive Odată cu apariţia unei forţe publice - adică a statului - au apărut şi primele...

Sistemul Cheltuielilor Publice

CAPITOLUL 1. SISTEMUL CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1.Notiunea de cheltuieli publice În abordarea şi interpretarea cheltuielilor publice, se remarcă...

Raport scris de investigație - Studierea structurii sistemului cheltuielilor publice în RM

Cheltuielile publice exprimă relații economico-sociale în formă bănească ce se manifestă între stat pe de o parte, și persoane fizice și juridice,...

Sistemul cheltuielilor publice în România și în țările UE

I. Conceptul și caracterizarea generală a cheltuielilor publice Conceptul de cheltuială publică este utilizată cu mai multe semnificaţii, având...

Ai nevoie de altceva?