Demografie

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 243 în total
Cuvinte : 121321
Mărime: 882.26KB (arhivat)
Publicat de: Clementina Szasz
Puncte necesare: 0
Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia

Extras din curs

1. Obiectul demografiei

Ca şi în cazul altor ştiinţe, şi pentru demografie precizarea obiectului este o întreprindere dificilă şi plină de numeroase capcane. Cea mai neutrală şi mai puţin angajantă abordare a problemei o constituie inventarierea chestiunilor studiate în lucrările de sinteză (manuale, tratate), care-şi propun survolarea întregului domeniu, urmată de construirea unor cercuri concentrice, cuprinzând succesiv cele mai des invocate aspecte, apoi altele care apar cu o frecveţă mai redusă etc. Altfel spus, demografia ar putea fi înţeleasă ca fiind disciplina studiată de demografi, iar pentru a nu şoca folosind asemenea formulări, conţinutul ei se poate explicita prin înşiruirea problemelor regăsite până la limita aceluia din cercurile la care decidem să ne oprim. Dacă vrem să fim ceva mai flexibili, dar rămânând în aceeaşi clasă de definiţii, se poate începe prin a spune că, în sens restrâns, demografia tratează problemele cutare şi cutare; la astea, unii autori adaugă şi altele, obţinându-se astfel o definiţie ceva mai largă, care şi ea, la rându-i, mai poate fi relaxată, dacă se includ încă alte teme din zonele periferice ale delimitărilor făcute. La polul opus unei asemenea abordări, se află cea care îşi propune să definească obiectul disciplinei printr-o propoziţie cu un conţinut extrem de concentrat, capabil să acopere “esenţa” fenomenelor ce formează obiectul ştiinţei în cauză. O astfel de tratare este mult mai elegantă şi mai consistentă din punct de vedere intelectual, însă, din păcate, ea nu reuşeşte mai niciodată să acopere satisfăcător problematica unui domeniu ştiinţific.

În cele ce urmează, voi aborda o poziţie intermediară celor două extreme mai sus invocate. Mai exact, voi începe prin a încerca să găsesc care este aspectul esenţial, central al demografiei, şi anume acela care o individualizează ca ştiinţă – luând acest aspect ca definiţie de pornire –, urmând apoi a preciza în concret conţinutul diferitelor secţiuni ale ştiinţei în cauză, dar nu atât printr-o inventariere a activităţii demografilor, ci subsumând logic conţinutul problemelor la sensul definiţiei.

Pentru a efectua primul pas, voi pleca de la asumţia banală că orice ştiinţă empirică decupează o zonă a realităţii, pe care o studiază dintr-o perspectivă proprie. În cazul demografiei, referenţialul empiric îl constituie, evident, populaţiile umane. Tot aşa de evident este că populaţiile sunt studiate de diferite discipline – practic de toate ştiinţele sociale. Atunci aspectul fundamental al definiţiei de pornire îl constituie precizarea specificului demografiei, specific dat de unghiul din care această ştiinţă studiază populaţia. Fără a dezvolta o argumentare, logică sau faptică, lucru care ar depăşi intenţiile acestui capitol introductiv, voi spune că demografia studiază populaţiile din punctul de vedere al efectivului (volumului, numărului) acestora. Cum numărul indivizilor ce formează o populaţie reprezintă un indicator vizând starea acesteia la un moment dat şi cum volumul demografic se modifică permanent, rezultă că putem adăuga determinaţiei de mai sus şi ideea schimbării. Aşadar, voi adopta următoarea definiţie de plecare a demografiei, urmând ca, mai departe, conţinutul ei să fie îmbogăţit cu precizarea aspectelor concrete la care se referă.

Demografia este o ştiinţă socială care are ca obiect studiul populaţiilor umane, privite din perspectiva dimensiunii lor numerice şi a schimbărilor de volum.

O primă chestiune implicată în definiţie este reprezentată de includerea demografiei în rândul ştiinţelor sociale. Nici asupra acestui aspect nu mă voi opri prea mult; eventuala problemă aici ar fi amestecul aspectelor biologice (numărul populaţiei fiind rezultatul înmulţirii acesteia, care la rându-i se sprijină pe latura biologică a fiinţei umane) şi al celor sociale. Că primele constituie nu numai premisa existenţei şi înmulţirii fiinţelor omeneşti, dar ele ne oferă şi repere pentru capacitatea de înmulţire a populaţiilor este un lucru în afara oricărei discuţii. Însă, aşa cum se va vedea mai departe, orice aspect demografic am aborda, forma lui concretă de manifestare este rezultatul unor determinări sociale şi al acţiunii omului ca fiinţă socială. Altfel spus, latura biologică a fenomenelor demografice, acolo unde ea există, poate fi pusă în paranteză în analizele demografilor sau poate fi invocată doar ca punct de reper, punct limită, virtual, reprezentând acea stare – imposibilă practic – în care omul ar exista şi reacţiona în afara unui context social.

A doua precizare este cerută de termenul populaţie. Este evident că nu orice colecţie de indivizi umani formează o populaţie în sensul demografic al termenului. Aceasta trebuie să îmbrace forma unei comunităţi, fiind deci vorba de totalitatea persoanelor care convieţuiesc pe un anumit teritoriu şi care formează o entitate supraindividuală definită prin relaţiile dintre indivizi şi normele care reglementează aceste relaţii. O populaţie în sens demografic poate fi formată din locuitorii unei aşezări, ai unei zone administrative a unei ţări, ai ţării în întregime, ai unor comunităţi supranaţionale şi, la limită, din toţi locuitorii planetei noastre. Se va observa că în acest din urmă caz expresia “la limită” a fost folosită nu numai pentru a sugera că mai sus nu avem unde merge, ci pentru că acest concept de “populaţie mondială” este destul de puţin relevant pentru demografie, dată fiind, cel puţin deocamdată, precaritatea aspectelor care să confere unitate acestei colecţii de indivizi, dincolo de graniţele fizice (de altfel perfecte) prin care este ea delimitată.

În al treilea rând, trebuie subliniat un aspect care nu este evident în expresia folosită pentru definiţia de plecare. Populaţiile cu care are de a face demografia sunt întotdeauna “populaţii mari”, conţinând un număr de indivizi suficient de ridicat pentru a putea stabili regularităţi statistice. Rareori demograful abordează populaţii de ordinul zecilor de mii sau mai mici, căci este nevoie ca în interiorul acestora să se producă suficiente evenimente care să poată fi abordate ca “masă de evenimente” şi nu drept cazuri singulare. Cu alte cuvinte, din accentul pe care demograful îl pune pe modificarea cantitativă a efectivului populaţiei rezultă că instrumentul principal cu care se lucrează în demografie este cel statistic, statistica fiind o disciplină de tip metodologic ce ne învaţă cum să operăm cu informaţii obţinute pe bază de numărare.

Preview document

Demografie - Pagina 1
Demografie - Pagina 2
Demografie - Pagina 3
Demografie - Pagina 4
Demografie - Pagina 5
Demografie - Pagina 6
Demografie - Pagina 7
Demografie - Pagina 8
Demografie - Pagina 9
Demografie - Pagina 10
Demografie - Pagina 11
Demografie - Pagina 12
Demografie - Pagina 13
Demografie - Pagina 14
Demografie - Pagina 15
Demografie - Pagina 16
Demografie - Pagina 17
Demografie - Pagina 18
Demografie - Pagina 19
Demografie - Pagina 20
Demografie - Pagina 21
Demografie - Pagina 22
Demografie - Pagina 23
Demografie - Pagina 24
Demografie - Pagina 25
Demografie - Pagina 26
Demografie - Pagina 27
Demografie - Pagina 28
Demografie - Pagina 29
Demografie - Pagina 30
Demografie - Pagina 31
Demografie - Pagina 32
Demografie - Pagina 33
Demografie - Pagina 34
Demografie - Pagina 35
Demografie - Pagina 36
Demografie - Pagina 37
Demografie - Pagina 38
Demografie - Pagina 39
Demografie - Pagina 40
Demografie - Pagina 41
Demografie - Pagina 42
Demografie - Pagina 43
Demografie - Pagina 44
Demografie - Pagina 45
Demografie - Pagina 46
Demografie - Pagina 47
Demografie - Pagina 48
Demografie - Pagina 49
Demografie - Pagina 50
Demografie - Pagina 51
Demografie - Pagina 52
Demografie - Pagina 53
Demografie - Pagina 54
Demografie - Pagina 55
Demografie - Pagina 56
Demografie - Pagina 57
Demografie - Pagina 58
Demografie - Pagina 59
Demografie - Pagina 60
Demografie - Pagina 61
Demografie - Pagina 62
Demografie - Pagina 63
Demografie - Pagina 64
Demografie - Pagina 65
Demografie - Pagina 66
Demografie - Pagina 67
Demografie - Pagina 68
Demografie - Pagina 69
Demografie - Pagina 70
Demografie - Pagina 71
Demografie - Pagina 72
Demografie - Pagina 73
Demografie - Pagina 74
Demografie - Pagina 75
Demografie - Pagina 76
Demografie - Pagina 77
Demografie - Pagina 78
Demografie - Pagina 79
Demografie - Pagina 80
Demografie - Pagina 81
Demografie - Pagina 82
Demografie - Pagina 83
Demografie - Pagina 84
Demografie - Pagina 85
Demografie - Pagina 86
Demografie - Pagina 87
Demografie - Pagina 88
Demografie - Pagina 89
Demografie - Pagina 90
Demografie - Pagina 91
Demografie - Pagina 92
Demografie - Pagina 93
Demografie - Pagina 94
Demografie - Pagina 95
Demografie - Pagina 96
Demografie - Pagina 97
Demografie - Pagina 98
Demografie - Pagina 99
Demografie - Pagina 100
Demografie - Pagina 101
Demografie - Pagina 102
Demografie - Pagina 103
Demografie - Pagina 104
Demografie - Pagina 105
Demografie - Pagina 106
Demografie - Pagina 107
Demografie - Pagina 108
Demografie - Pagina 109
Demografie - Pagina 110
Demografie - Pagina 111
Demografie - Pagina 112
Demografie - Pagina 113
Demografie - Pagina 114
Demografie - Pagina 115
Demografie - Pagina 116
Demografie - Pagina 117
Demografie - Pagina 118
Demografie - Pagina 119
Demografie - Pagina 120
Demografie - Pagina 121
Demografie - Pagina 122
Demografie - Pagina 123
Demografie - Pagina 124
Demografie - Pagina 125
Demografie - Pagina 126
Demografie - Pagina 127
Demografie - Pagina 128
Demografie - Pagina 129
Demografie - Pagina 130
Demografie - Pagina 131
Demografie - Pagina 132
Demografie - Pagina 133
Demografie - Pagina 134
Demografie - Pagina 135
Demografie - Pagina 136
Demografie - Pagina 137
Demografie - Pagina 138
Demografie - Pagina 139
Demografie - Pagina 140
Demografie - Pagina 141
Demografie - Pagina 142
Demografie - Pagina 143
Demografie - Pagina 144
Demografie - Pagina 145
Demografie - Pagina 146
Demografie - Pagina 147
Demografie - Pagina 148
Demografie - Pagina 149
Demografie - Pagina 150
Demografie - Pagina 151
Demografie - Pagina 152
Demografie - Pagina 153
Demografie - Pagina 154
Demografie - Pagina 155
Demografie - Pagina 156
Demografie - Pagina 157
Demografie - Pagina 158
Demografie - Pagina 159
Demografie - Pagina 160
Demografie - Pagina 161
Demografie - Pagina 162
Demografie - Pagina 163
Demografie - Pagina 164
Demografie - Pagina 165
Demografie - Pagina 166
Demografie - Pagina 167
Demografie - Pagina 168
Demografie - Pagina 169
Demografie - Pagina 170
Demografie - Pagina 171
Demografie - Pagina 172
Demografie - Pagina 173
Demografie - Pagina 174
Demografie - Pagina 175
Demografie - Pagina 176
Demografie - Pagina 177
Demografie - Pagina 178
Demografie - Pagina 179
Demografie - Pagina 180
Demografie - Pagina 181
Demografie - Pagina 182
Demografie - Pagina 183
Demografie - Pagina 184
Demografie - Pagina 185
Demografie - Pagina 186
Demografie - Pagina 187
Demografie - Pagina 188
Demografie - Pagina 189
Demografie - Pagina 190
Demografie - Pagina 191
Demografie - Pagina 192
Demografie - Pagina 193
Demografie - Pagina 194
Demografie - Pagina 195
Demografie - Pagina 196
Demografie - Pagina 197
Demografie - Pagina 198
Demografie - Pagina 199
Demografie - Pagina 200
Demografie - Pagina 201
Demografie - Pagina 202
Demografie - Pagina 203
Demografie - Pagina 204
Demografie - Pagina 205
Demografie - Pagina 206
Demografie - Pagina 207
Demografie - Pagina 208
Demografie - Pagina 209
Demografie - Pagina 210
Demografie - Pagina 211
Demografie - Pagina 212
Demografie - Pagina 213
Demografie - Pagina 214
Demografie - Pagina 215
Demografie - Pagina 216
Demografie - Pagina 217
Demografie - Pagina 218
Demografie - Pagina 219
Demografie - Pagina 220
Demografie - Pagina 221
Demografie - Pagina 222
Demografie - Pagina 223
Demografie - Pagina 224
Demografie - Pagina 225
Demografie - Pagina 226
Demografie - Pagina 227
Demografie - Pagina 228
Demografie - Pagina 229
Demografie - Pagina 230
Demografie - Pagina 231
Demografie - Pagina 232
Demografie - Pagina 233
Demografie - Pagina 234
Demografie - Pagina 235
Demografie - Pagina 236
Demografie - Pagina 237
Demografie - Pagina 238
Demografie - Pagina 239
Demografie - Pagina 240

Conținut arhivă zip

  • curs demografie.doc
  • Demografie matrita.doc
  • Demografie_2007.doc
  • politici demo.doc

Alții au mai descărcat și

Clasificarea Ariilor Protejate

Definitii si Clasificari ale Ariilor Protejate sistemul de clasificare al IUCN - The World Conservation Union La baza constituirii ariilor...

Meteorologie și Climatologie

• Definiţii • Scurt istoric meteo-climatologic • Reţeaua de staţii si posturi meteorologice din România, A.N.M. • Organizarea unei staţii...

Reprezentarea reliefului pe hărțile topografice

Reprezentarea reliefului pe hărţile topografice Hărţile topografice – reprezintă baza de lucru în studiul formelor de relief. Analiza reliefului...

Dinamica formelor de viață în timp geologic și în timp istoric

Aspecte paleobiogeografice Raspandirea formelor de viata in trecutul geologic a fost determinata de conditiile geografice si climatice existente...

Orizonturi de Sol

Orizontul de sol (pedogenetic) este un strat de sol, aproximativ paralel cu suprafata solului (terenului), care se deosebeste de stratele...

Hidrologie și Oceanografie

Apa de mare,compozitia. In apa de mare se afla dizolvate cca 35g saruri .Printre aceste saruri sunt 6 constituenti majori,8 constituenti minori si...

Litoralul Mării Negre

Litoral. Caracterizare Litoralul este o forma de relief aflata pe nivelul III in ierarhia unitatilor marginii continentale. Cuprinde tarmul,...

Te-ar putea interesa și

Îmbătrânirea demografică a populației în România

Capitolul I: Structura populatiei pe varste Repartitia populatiei pe varste are o importanta fundamentala din punct de vedere demografic si...

Sursele Informaționale ale Demografiei

Sursele informationale ale demografiei Populatia reprezinta una dintre cele mai complexe colectivitati statistice datorita diversitatii...

Situația Demografică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie a ţărilor europene dedicată creşterii integrării economice şi intărirea cooperării între state....

Analiza Mediului Demografic

1. Aspecte generale Demografia (din grecescul “demos”, popor) este ştiinţa care se ocupă cu studiul populaţiei din punct de vedere al numărului,...

Îmbătrânirea demografică în Județul Alba

1. Introducere Cuvantul „demografie” vine din limba greaca si este format din cuvantul „demos” care inseamna popor si „graphe” care inseamna...

Analiza demografică a nupțialității la nivelul Județului Iași

Introducere In proiectul pe care l-am realizat cu privire la analiza demografica a nuptialitatii la nivelul judetului Iasi mi-am propus sa explic...

Îmbătrânirea Demografică în Iași și Constanța

În această lucrare îmi propun să prezint fenomenul de îmbătrânire demografică din Iaşi şi din Constanţa, în consecinţă voi face o analiză dintre...

Fenomenul de îmbătrânire demografică a populației României după 1950

1.Problematica fenomenului de îmbatrânire demografica Variatia continua în timp e fenomenelor demografice determina modificarea tot continua a...

Ai nevoie de altceva?