Cuprins
- I. INTRODUCERE
- II. ISTORICUL DEZVOLTARII HIDROLOGIEI
- III. STIINTELE HIDROLOGICE
- IV. APELE DIN VIATA POPOARELOR
- V. VOLUMUL DE APA DIN NATURA
- a. generalitati
- b. geneza apei
- c. resursele hidrosferei
- d. proprietatile generale ale apei
- - molecula de apa si strcutura ei
- - caracteristicile calitative ale apei
- 1. proprietatile organoleptice
- 2. proprietatile fizice ale apei în stare lichida
- 3. proprietatile fizice ale apei în stare solida
- 4. apa în stare de vapori
- 5. proprietatile chimice
- 6. proprietatile biologice si bacteriologice
- 7. compozitia apei marine
- VI. MITURILE SI LEGENDELE APEI
- VII. HIDROLOGIE
- a. Caractere generale
- - avantajele apei subterane
- - apele care alimenteaza apele subterane
- b. Geologia apei
- - apele subterane din bazinele sedimentare
- - apele subterane din regiunile muntoase
- - apele subterane din regiunile de soclu
- c. Studiul morfologic al acviferului
- - tipurile hidraulice de acvifere libere si captive
- - tipurile de ape subterane si caracteristicile lor
- 1. apa de retentie
- 2. apa legata
- 3. apa libera
- d. Zonalitatea subterana sol-apa
- - zona saturata
- - zona nesaturata (de aeratie)
- e. Apa subterana – agent geodinamic si hidrogeochimic
- f. Scurgerea si hidrodinamica apelor subterane
- - schema generala a scurgerii
- 1. Legea lui Darcy
- 2. Conul de depresiune
- g. Metodele de determinare a circulatiei apelor subterane
- h. Calitatea apei subterane. Hidrogeochimia
- - Principalele substante dizolvate în apa subterana
- - Parametrii mineralizatiei apei subterane
- - Evolutia caracteristicilor hidrochimice
- - Caracterisiticile fizice ale apei subterane
Extras din curs
Apa reprezinta unul din elementele naturale indespensabile existentei lumii vii. Ea are un rol fundamental în desfasurarea proceselor naturale (fizico- chimice, biologice, climatice, în modelarea reliefului) si a activitatilor social-economice, constituind un mijloc important de comunicatie si de aparare, o materie prima pentru industrie, o sursa apreciata pentru energie, pentru irigarea culturilor, alimentarea populatiei.
Prin diferitelor ei forme de manifestare si prin larga raspândire pe care o are, apa alcatuieste unul dintre cele mai extinse învelisuri ale Terrei, cunoscut sub numele de hidrosfera . Aceasta se afla în relatii de interactiune si influenta reciproca cu celelalte sfere ale Pamântului (atmosfera, litosfera si biosfera).
Pentru cei mai multi dintre noi, apa este un corp incolor, inodor si insipid. Aceasta definitie, însusita înca din copilarie, lasa o impresie de banalitate. Ca urmare a caracteristicilor sale, apa este o substanta extraordinara. Daca Terra este un organism, apa joaca rolul sângelui. Daca poate exista viata fara aer, nu acelasi lucru se poate spune si despre apa.
În conditiile societatii actuale, apa joaca un rol de prima importanta în economia si bugetul oricarei tari. Ca urmare a locului ocupat pentru societatea actuala, aceasta substanta trebuie foarte bine manageriata.
Hidrologia, în cadrul stiintelor geografice, ocupa un rol foarte important, fiind considerata stiinta fundamentala. În acest context trebuie acordatî o atentie deosebita fenomenelor hidrologice cu implicatii majore asupra mediului înconjurator.
Apa, ca agent cu mobilitate ridicata, trebuie studiata cub toate formele sale de agregare.
Cursul de fata este strcuturat pe 12 capitole. Imoprtanta cea mai mare este acordata apelor subterane si râurilor, deoarece acestea contribuie cu cele mai mari cantitati în circuitul economiei generale. Un loc foarte important îl ocupa si studiul gurilor de varsare (estuare si delte). În actuala modalitate de globalizare, locul de varsare al marilor fluvii reprezinta locul de consens între peren si efemer. Înca din cele mai vechi timpuri gurilor marilor fluvii au atras populatia ca urmare a binefacerilor oferite „gratuit” de natura.
O problema foarte importanta se refera si la subiectul legat de poluarea apelor, mai ales a celor utilizate în alimentarea popultiei.
Lucrarea, astfel, conceputa, se adreseaza studentilor de la facultatilor de geografie, ecologie, hidrotehnica, biologie etc. Si tuturor celor dornici de cunoastere.
DEFINITII SI SUBDIVIZIUNI
Hidrologia este stiinta care se ocupa cu studiul diferitelor unitati acvatice, cu fenomenele si procesele dinamice, fizice si chimice specifice acestor unitati, precum si cu modul de folosinta a apelor pentru diferitele necesitati social-economice. Cu alte cuvinte hidrologia este stiinta apelor sau stiinta care studiaza hidrosfera (învelis complex aflat în strânsa interactiune cu celelalte geosfere- atmosfera, litosfera si biosfera). Etimologic, cuvântul hidrologie deriva din limba greaca: hydros = apa si logos = stiinta.
O lata definitie care poate fi data este aceea conform careia hidrologia este o stiinta care se ocupa cu studiul apelor naturale. Cerceteaza si stabileste formarea, circulatia si raspândirea apelor, proprietatile fizice si chimice, regimul si actiunea lor, legile fenomenelor si proceselor desfasurate în cadrul apelor, dar si actiunea lor mutuala cu mediul înconjurator si cu diverselor activitati umane.
Conform dictionarului enciclopedic (The Encyclopaedic Dictionary. Physical Geography, Edited by Andrew Goudie) hidrologia este „stiinta care studiaza apa sub diferitele ei forme si existenta acestora în natura. Principalele sale preocupari sunt circulatia si distributia apei ca o consecinta a bilantului apei si ciclului hidrologic ”.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Hidrologie
- 01_CUPRINS.doc
- 02_HIDRO_CURS INTRODUCTIV.doc
- 03_HIDRO_ISTORICUL HIDROLOGIEI.doc
- 05_HIDROGEOLOGIE.doc
- 06_POTAMOLOGIE.doc
- 07_SISTEMELE FLUVIALE DE PE TERRA.doc
- 08_LIMNOLOGIE.doc
- 09_GLACIOLOGIE.doc
- 10_TELMATOLOGIE.doc
- HIDROLOGIE_VOLUM APA.doc