Riscuri și Hazarde Naturale

Curs
8.1/10 (11 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 43600
Mărime: 219.44KB (arhivat)
Publicat de: Romana Nica
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. I. HAZARD ŞI RISC – ÎNCADRARE CONCEPTUALĂ ŞI METODOLOGICĂ
  2. II. HAZARDELE ŞI EVALUAREA RISCULUI
  3. III. HAZARDELE GEOLOGICE
  4. IV. HAZARDELE GEOMORFOLOGICE
  5. V. HAZARDELE CLIMATICE
  6. VI. HAZARDELE HIDROLOGICE
  7. VII. HAZARDELE OCEANOGRAFICE
  8. VIII. HAZARDELE BIOLOGICE
  9. IX. HAZARDELE ANTROPOGENE

Extras din curs

I. HAZARD ŞI RISC – ÎNCADRARE CONCEPTUALĂ ŞI METODOLOGICĂ

1.1. Generalităţi

Este cunoscut faptul că mediul înconjurător şi societatea umană suportă adesea acţiunea unor fenomene extreme periculoase cu origine diferită, naturală sau antropică, ce pot produce dereglări distructive şi brutale în anumite sisteme sau situaţii prestabilite.

Aceste evenimente (cutremure, erupţii vulcanice, tsunami, alunecări de teren, furtuni, inundaţii, secete, incendii, accidente tehnologice, situaţii conflictuale etc.) se produc de regulă pe neaşteptate şi pot provoca numeroase victime în rândul oamenilor şi animalelor, un volum mare de pagube materiale, dezechilibre ecologice şi chiar grave tulburări ale stării psihice şi morale a populaţiei ce intră sub incidenţa fenomenului respectiv.

Numai în ultimii ani lumea a fost supusă unei mari diversităţi de evenimente dezastruoase: cutremure majore în SUA, Japonia, Armenia, Iran, Egipt, Turcia, Salvador şi India, cicloni tropicali în regiunea Caraibelor şi furtuni violente pe coasta atlantică a Europei, inundaţii mari în Bangladesh, Pakistan şi regiunea Mississippi din SUA, manifestări vulcanice în perimetrul Pacificului (Filipine) şi Mării Mediterane (Sicilia), dezastre tehnologice precum exploziile din canalizarea orăşenească din Guadalajara (Mexic) şi incendiile dintr-o serie de localuri publice din Filipine, dispute politice şi sociale în Kuwait, Kurdistan, Somalia, Mozambic, fosta Iugoslavie ş.a.

La nivel global, în ultimii 35 de ani, numărul marilor catastrofe a crescut necontenit, cu o accelerare netă la sfârşitul anilor ’80, cu repetarea evenimentelor extreme, atât naturale cât şi tehnologice.

Datele statistice arată că în ultimele trei decenii, la nivel planetar, diferitele dezastre au determinat moartea a peste 8 milioane de persoane, boli şi suferinţe pentru mai mult de 1 miliard de oameni, pierderi şi distrugeri de bunuri materiale de sute de miliarde de dolari. În medie, anual, dezastrele reprezintă cauza a 25 000 de morţi şi a circa 3 miliarde dolari distrugeri economice.

Statisticile indică, de asemenea, excluzând marile accidente legate de transporturi, că în lume se produc în fiecare an, ca număr (sau frecvenţă), circa 180 catastrofe, în timp ce la începutul anilor 70, numărul lor era mai mic de 100.

Repartiţia pe mari categorii a evenimentelor catastrofice în lume, în ultimii 35 de ani, indică predominarea celor naturale (66%), restul (34%) fiind de natură antropică. În privinţa numărului de victime, cele mai ucigătoare sunt seismele (cu circa 41% din victime), urmate de inundaţii (30%), cicloni tropicali şi furtuni (14%), vulcanism (2%), restul, de 13% din numărul victimelor fiind datorate evenimentelor catastrofice de natură antropică.

Creşterea efectivă a frecvenţei evenimentelor naturale catastrofice care se constată în prezent, cât şi a costurilor lor globale, poate fi pusă pe seama mai multor factori:

-episoade ciclice care guvernează diferitele hazarde naturale

- creşterea globală a populaţiei, concentrarea sa în mari aglomeraţii

-creşterea vulnerabilităţii comunităţilor umane

-neglijenţă privind previziunea, măsuri şi activităţi insuficiente de prevenire

-creşterea sensibilizării populaţiei şi a cererilor venite din partea unui public din ce în ce mai preocupat de atingerile aduse siguranţei şi securităţii sale

Principalul factor responsabil de recrudescenţa riscurilor este, în opinia noastră, creşterea vulnerabilităţii comunităţilor umane. Alături de caracteristicile naturale care determină gradul de vulnerabilitate, omul crează sau agravează vulnerabilitatea prin nenumărate modalităţi:

-instalarea, din raţiuni economice, în zone vulnerabile, urbanizarea şi industrializarea accentuată în siturile expuse riscurilor

-densitatea de ocupare şi de frecventare a teritoriilor de risc, forma şi tipul de utilizare a spaţiului;

-natura şi calitatea construcţiilor;

-dependenţa, din ce în ce mai crescută, a urbanului de diferitele reţele tehnice, care sunt susceptibles de a fi perturbate, fie în mod natural fie antropic (precum distrugerea conductelor de apă, de încălzire, a cablurilor electrice sau de telecomunicaţii etc.);

-mobilizarea crescândă a spaţiului subteran în serviciul urbanizării (linii de metro, tuneluri, parkinguri subterane etc.) lărgeşte în manieră îngrijorătoare spectrul vulnerabilităţii;

-multiplicarea cazurilor de comportament subversiv, a actelor de delincvenţă etc. (care ţin deci de social) adaugă o dimensiune suplimentară vulnerabilităţii

Nivelurile atinse de anumite evenimente sunt alarmante, punând guvernelor, şi nu numai, o problemă majoră : necesitatea unei capacităţi foarte ridicate de a face faţă cheltuielilor pe care le implică distrugerile. Riscurile legate de acestea interesează un foarte mare număr de organisme, indiferent dacă au caracter ştiinţific, tehnologic, juridic, economic, administrativ sau decizional. În acest sens, apare perfect justificată crearea unor organisme cu responsabilităţi şi atribuţii în ceea ce priveşte prevenirea, protecţia şi intervenţia în caz de dezastre, atât la nivel de state cât şi la nivel internaţional.

La nivel de state, este evidentă preocuparea factorilor de decizie pentru crearea unui cadru optim pe plan naţional de cercetare ştiinţifică şi de punere sub control a acestor fenomene, pentru diminuarea efectelor lor. Existenţa sistemelor de prevenire a dezastrelor şi de depăşire a efectelor acestora, este condiţionată de capacitatea statului respectiv de a-şi evalua resursele disponibile, de forţa şi nivelul tehnologic. Evident, cea mai mare atenţie dar şi progresele cele mai importante se înregistrează în cazul ţărilor dezvoltate, deşi în majoritatea ţărilor funcţionează unităţi şi formaţii de apărare civilă, se întocmesc (sau se actualizează) planuri pentru înştiinţarea şi alarmarea populaţiei în cazul unor dezastre, au loc periodic aplicaţii de amploare (ca în cazul SUA, Angliei, Germaniei, Greciei, Turciei ş.a.).

În România, primele unităţi de protecţie civilă au fost înfiinţate în 1933. În prezent, Protecţia Civilă este parte componentă a sistemului naţional de apărare şi cuprinde, conform Legii Protecţiei Civile din 1996, ansamblul măsurilor adoptate şi al activităţilor desfăşurate pentru protecţia populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a factorilor de mediu, în caz de război sau dezastre.

Formaţiunile Protecţiei Civile, coordonate de Comandamentul Protecţiei Civile, colaborează cu unităţile administraţiei publice, cu formaţiunile de Cruce Roşie, cu unităţile de pompieri, jandarmi, poliţie şi gardieni publici.

Organizarea şi conducerea activităţilor de apărare împotriva dezastrelor este asigurată de Comisia Guvernamentală de Apărare împotriva Dezastrelor, înfiinţată în 1994, condusă de către primul-ministru. Măsurile pe care aceasta le stabileşte devin obligatorii pentru toate persoanele fizice şi juridice.

Preview document

Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 1
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 2
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 3
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 4
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 5
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 6
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 7
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 8
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 9
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 10
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 11
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 12
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 13
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 14
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 15
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 16
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 17
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 18
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 19
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 20
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 21
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 22
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 23
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 24
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 25
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 26
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 27
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 28
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 29
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 30
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 31
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 32
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 33
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 34
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 35
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 36
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 37
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 38
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 39
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 40
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 41
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 42
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 43
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 44
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 45
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 46
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 47
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 48
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 49
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 50
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 51
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 52
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 53
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 54
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 55
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 56
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 57
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 58
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 59
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 60
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 61
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 62
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 63
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 64
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 65
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 66
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 67
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 68
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 69
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 70
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 71
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 72
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 73
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 74
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 75
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 76
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 77
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 78
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 79
Riscuri și Hazarde Naturale - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Riscuri si Hazarde Naturale.doc

Alții au mai descărcat și

Influența cutremurelor din Județul Vrancea asupra vulnerabilității terenului la alunecările de teren

Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole și tratează cauzele ṣi efectele alunecãrilor de teren produse de cutremurul din 1977 în Judeţul...

Repartiția resurselor și producției de petrol

Una dintre cele mai actuale probleme ale economiei mondiale contemporane este problema energetică. Energetica şi-a lărgit treptat aria de probleme...

Riscul Seismic în România

Introducere Statisticile consemneaza ca numai In ultimii 20 de ani, ca urmare a dezastrelor naturale si-au pierdut viata mai mult de 3.000.000...

Petrolul

PARTEA I - Petrolul - Petrolul, sau titeiul, împreună cu cărbunii si gazele naturale fac parte din zăcămintele de origine biogenă care se găsesc...

Hazarde hidrologice - inundațiile pe sectorul românesc al Dunării

I. HAZARDE HIDROLOGICE – INUNDAŢIILE Hazardul este un eveniment ameninţător şi reprezintă probabilitatea de apariţie într-o anumită perioadă a...

Riscuri Hidrologice în Bazinul Crasnei

In aval de confluenta cu Vasluiul, Crasna primeste din stanga pe Crasna cu Lohanul si Hrusca si o serie de afluenti de dreapta ca Cetatuia,...

Defileul Dunării

1. Localizare Defileul Dunării (între Baziaş şi Gura Văii) este valea transversală cea mai lungă şi mai impresionantă din întreaga vale a Dunării....

Riscul urban și imaginea urbană în municipiul București

§ Risc (<fr) s.n. = pericol, inconvenient posibil; § Risc urban = risccu care se confrunta populatia din orase (si nu numai populatia mediului...

Te-ar putea interesa și

Riscuri naturale și antropice în Orașul Negrești

Cap I. Introducere 1.1 Obiectivele lucrării Unul dintre principalele motive pentru care am ales ca zonă de studiu acest oraş îl constituie faptul...

Prezentarea Comunei Rucăr, Județul Argeș

Capitolul 1- Prezentarea potentialului natural, economic si uman. 1.1 Caracteristici generale: 1.1. 1. Scurt istoric. Prima atestare documentară...

Hazardele naturale, Cauze și implicații în turism

Cap.1 Introducere Cunoaşterea riscurilor naturale reprezintă o necesitate a societăţii moderne, constituind o condiţie sine qua non în realizarea...

Managementul Riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI 1. Notiuni introductive în teoria riscurilor Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare,...

Asigurarea locuinței

I. Introducere Este asigurarea obligatorie a locuinţei o necesitate în România? Mai mult, este în interesul tuturor românilor sau este elaborată...

Plan de Afaceri - SC Intend Computer SRL Cluj - Napoca

1. Descrierea afacerii 1.1 Prezentarea firmei S.C. Intend Computer S.R.L. este o companie cu capital privat integral romanesc, care furnizeaza...

Analiza Riscurilor Induse de Inundații

1.Noţiuni fundamentale - Riscul exprimă probabilitatea apariţiei unei neplăceri în anumite circumstanţe definite, adesea cuantificat de gradul de...

Managementul Riscului în Afaceri

INTROCUCERE Tema lucrării de faţă este “Managementul Riscului în Afaceri”. Alegerea acestei teme pentru acest proiect poate fii explicată prin...

Ai nevoie de altceva?