Auditul calității

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6328
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Daniel Roșca
Puncte necesare: 0

Extras din curs

AUDITUL CALITATII

Astazi vom vorbi despre Auditul Calitatii. Pentru a putea parcurge aceasta tema, trebuie sa vedem cum ne poate ajuta standardele ISO in vederea implementarii sistemului de management al calitatii.

STANDARDE REFERITOARE LA AUDITUL CALITATII

Familia de standarde ISO 9000 a fost elaborata pentru a ajuta organizatiile, de orice tip sau marime, sa implementeze si sa conduca eficace sistemele de management al calitatii.

ISO 9000 (SR EN ISO 9000:2006) - intitulat “Sisteme de management al calitatii – Principii fundamentale si vocabular” - descrie principiile fundamentale ale sistemelor de management al calitatii si specifica terminologia pentru sistemele de management al calitatii.

ISO 9001 (SR EN ISO 9001:2008) - intitulat “Sisteme de management al calitatii – Cerinte” - specifica cerinte pentru un sistem de management al calitatii atunci cand o organizatie are nevoie sa-si demonstreze abilitatea de a furniza produse care indeplinesc cerintele clientului si ale reglementarilor aplicate si urmareste sa creasca satisfactia clientului.

Cerintele standardului ISO 9001 referitoare la auditul intern sunt formulate în paragraful 8.2.2. Audit intern.

O cerinta obligatorie a standardului ISO 9001 pentru sistemul de management este de a avea o procedura „Audit intern”, sub forma documentata (scrisa).

În cazul implementarii unui model de asigurare a calitatii, pentru situatiile contractuale în conformitate cu standardul ISO 9001 :2008, se prevede obligatia organizatiei de a planifica si a efectua audituri interne, pe baza unor proceduri scrise. Frecventa acestor audituri este determinata de natura si importanta activitatii întreprinderii.

Programul auditurilor interne cuprinde:

- planificarea si programarea auditurilor privind activitatile si domeniile specifice;

- desemnarea personalului calificat pentru conducerea auditurilor;

- procedurile documentate privind efectuarea auditurilor, înregistrarea si raportarea rezultatelor acestora

- stabilirea actiunilor corective în vederea eliminarii deficientelor identificate.

ISO 9004 (SR EN ISO 9004:2010) - intitulat “Sisteme de management al calitatii – Linii directoare pentru imbunatatirea performantelor” - furnizeaza linii directoare care iau in considerare atat eficacitatea, cat si eficienta sistemului de management al calitatii. Scopul acestui standard este imbunatatirea performantei organizatiei si satisfactiei clientilor precum si a altor parti interesate.

ISO 19011 (SR EN ISO 19011:2003) - intitulat „Ghid pentru auditarea sistemelor de management al calitatii si/sau de mediu”, - furnizeaza indrumari referitoare la auditarea sistemelor de management al calitatii si al mediului.

SR EN ISO 19011:2003 este structurat pe sapte capitole:

- Domeniu de aplicare;

- Referinte normative;

- Termeni si definitii;

- Principii de auditare;

- Conducerea unui program de audit;

- Activitati de audit;

- Competenta si evaluarea auditorilor.

Impreuna acestea formeaza un ansamblu coerent de standarde pentru sistemul de management al calitatii care faciliteaza intelegerea mutuala in comertul national si international.

DEFINIREA, SCOPUL SI CLASIFICAREA AUDITULUI CALITATII

Termenul de audit provine de la latinescul audio, care în limba latina înseamna a asculta.

În domeniul managementului calitatii, auditul semnifica o examinare a calitatii produselor, serviciilor, proceselor unei întreprinderi sau a sistemelor calitatii în ansamblu. În baza rezultatelor auditului sunt definite actiunile corective necesare, care au în vedere identificarea si eliminarea cauzelor neconformitatilor constatate, în scopul prevenirii repetarii lor.

Standardul ISO 9000, Sisteme de management al calitatii. Principii fundamentale si vocabular, defineste:

Auditul calitatii este un proces sistematic, independent si documentat în scopul obtinerii de dovezi de audit si evaluarea lor cu obiectivitate pentru a determina masura în care sunt îndeplinite criteriile de audit.

Dovezile de audit sunt înregistrari, enuntarea faptelor sau alte informatii care sunt relevante în raport cu criteriile de audit si verificabile.

Criteriile de audit sunt un ansamblu de politici, proceduri sau cerinte utilizate ca o referinta.

Auditul nu constituie numai o activitate de inspectie sau supraveghere a calitatii în vederea tinerii sub control a unui proces sau produs, el înglobeaza evaluarile activitatilor de mentinere sub control a proceselor, constituind un instrument de conducere prin care este confirmata si evaluata functionalitatea si eficienta sistemului calitatii, fiind identificate domeniile în care este nevoie de corectii sau de îmbunatatiri.

Auditul calitatii constituie un instrument esential al managementului, pentru realizarea obiectivelor organizatiei în domeniul calitatii, scopul sau principal fiind de evaluare a actiunilor corective, necesare pentru eliminarea deficientelor si evidentierea posibilitatilor de îmbunatatire a sistemului calitatii organizatiei, a proceselor si a produselor pe care le realizeaza, în vederea certificarii sistemului calitatii în raport cu standardele interna_ionale aplicate în acest domeniu.

Pe de alta parte, certificarea sistemelor calitatii, presupune efectuarea unor audituri ale sistemelor calitatii în raport cu standardele internationale aplicate în acest domeniu.

Auditul calitatii este efectuat de persoane numite auditori. Acestea trebuie sa aiba calificarea necesara si sa fie autorizate pentru a efectua anumite audituri ale calitatii, pentru care sunt solicitati de organizatie.

Auditul calitatii se efectueaza în baza unor documentatii, cum ar fi: proceduri, chestionare, înregistrari, de aceea constituie un ansamblu de activitati „documentate”.

Concluziile auditului se stabilesc numai în baza informatiilor documentate, care se refera la calitate si care pot fi verificate, fiind neglijate alte tipuri de informatii care pot duce la aprecieri subiective.

Auditul calitatii are ca obiect de evaluare:

- sistemul calitatii în ansamblu sau elemente ale acestuia, în vederea certificarii sistemului calitatii,

- procesele organizatiei,

- rezultatele proceselor (produse, servicii).

Evaluarea se realizeaza în raport cu dispozitiile prestabilite (standarde aplicabile, manualul calitatii, proceduri, instructiuni, specificatii tehnice, etc.), pentru a stabili în ce masura acestea sunt respectate.

Auditul nu presupune numai stabilirea acestor corespondente, ci urmareste evaluarea eficacitatii dispozitiilor în realizarea obiectivelor propuse în domeniul calitatii. Auditul nu constituie doar o activitate de supraveghere a calitatii sau o simpla activitate de tinere sub control a unui proces, respectiv acceptarea unui anumit produs.

Preview document

Auditul calității - Pagina 1
Auditul calității - Pagina 2
Auditul calității - Pagina 3
Auditul calității - Pagina 4
Auditul calității - Pagina 5
Auditul calității - Pagina 6
Auditul calității - Pagina 7
Auditul calității - Pagina 8
Auditul calității - Pagina 9
Auditul calității - Pagina 10
Auditul calității - Pagina 11
Auditul calității - Pagina 12
Auditul calității - Pagina 13
Auditul calității - Pagina 14
Auditul calității - Pagina 15
Auditul calității - Pagina 16
Auditul calității - Pagina 17
Auditul calității - Pagina 18
Auditul calității - Pagina 19
Auditul calității - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Auditul Calitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Auditul și Certificarea Sistemelor Calitații

1. SCURTĂ PREZENTARE A SOCIETĂŢII DE AUDIT S.C. APĂ-CANAL S.A. SIBIU, înfiinţată în septembrie 1998 conform Hotărârii 78/1998 a Consiliului Local...

Documentația Sistemului de Management al Calității

Introducere Dacă în prima jumătate a secolului trecut, factorii care departajau organizaţiile care acţionau pe o anumită piaţă erau preţurile cât...

Sistemele de Management al Calității și Standardele ISO

1. Sistemele de management al calităţii Orice sistem de management al unei organizaţii include mai multe sisteme de management cum sunt: un...

Leadership

LEADERSHIP elemente generale - Conceptul de leadership - Leadership versus Management - Rolurile leaderilor - Satisfacţia şi insatisfacţia...

Managementul Calității

Cursul prezintă elemente de bază privind managementul calităţii, managementul total al calităţii-TQM, tehnici şi instrumente ale managementului...

Sistemul de management al securității și sănătății în muncă

2.1. MODELUL TEORETIC AL SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL SECURITATII IN MUNCA Sistemul de MSSM – ansamblu de elemente cu caractr decizional,...

Suport de curs - managementul producției

CAPITOLUL 1 MAAGEMETUL PRODUCÞIEI Obiective: • Definirea conceptului de management al producþiei • Caracterizarea sistemului de producþie si...

Management

In concordanta cu spiritul american, prin management se intelege, inainte de toate, o stare de spirit, un mod de a privi si de a aborda problemele,...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Locul și Rolul CECCAR în Dezvoltarea Profesiunii Contabile în România

INTRODUCERE “Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a devenit o organizaţie extraordinară, dar nu numai datorită...

Auditul Calității

1.1. Fundamentele teoretice ale Managementului Calităţii „Management” este un termen anglo-saxon, cu o semantică foarte complexă, care provine de...

Auditul calității

1. Cadrul conceptual si metodologia auditului calitatii. 1.1.Elemente de definire ale auditului calitatii. In domeniul managementului calitatii,...

Auditul Calității

CAPITOLUL I 1.1 Cadrul conceptual al auditului calităţii Termenul de audit provine de la verbul „audio”, care în limba latină înseamnă „a...

Auditul sistemelor de management al calității

1. Auditul calitatii – Definitii. Importanta In domeniul calitatii prin auditul se intelege o persoana care are calificarea necesara pentru...

Realizarea unui audit al calității SC Interagroaliment SRL

Cap. l Prezentarea societatii 1.1 Statutul juridic si prezentarea generala a societatii Date de identificare: - Denumire: S.C. Interagroaliment...

Auditul calității berii la SC Bergenbier SA

1. INTRODUCERE 1.1. Scurt istoric audit intern Activitatea de audit intern este relativ nouă, date semnificative privind organizarea şi...

Ai nevoie de altceva?