Management în Resurse Umane

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 38174
Mărime: 204.42KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

1.1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE

Management – este procesul de coordonare al resurselor unei organizaţii pentru îndeplinirea scopurilor fundamentale ale organizaţiei.

Resursele organizaţiei

Este important de înţeles că acestea sunt numai categorii generale de resurse. Sub umbrela fiecărei categorii se află sute sau poate mii de categorii specifice, dintre care managementul trebuie să aleagă un set de resurse care pot îndeplini cel mai bine scopurile propuse.

Orice organizaţie care se înfiinţează trebuie să pornească de la o idee, de la ceva care îi defineşte existenţa. De aceea vom descrie pe rând toate elementele cheie care definesc o organizaţie.

Viziunea este fundaţia pe care organizaţia îşi construieşte o misiune; prezintă cum va arăta imaginea unei organizaţii la sfârşitul activităţii acesteia.

Ea trebuie să fie un model pe care organizaţia să poată identifica pericolele externe şi oportunităţile. Trebuie să ajute compania să organizeze şi să aloce resursele astfel încât să transforme viziunea în realitate. În mod obişnuit, viziunea este formulată de conducătorul organizaţiei.

Viziunea stă la baza oricărei decizii importante a conducerii. Altfel spus, fiecare decizie majoră va fi prefaţată de întrebarea: „Ne ajută asta la atingerea ţelului nostru?” Răspunsul va influenţa activităţile de zi cu zi şi astfel viitorul organizaţiei.

Cultura organizaţională

Înainte de a vorbi despre misiunea organizaţiei, trebuie să definim conceptul de cultură organizaţională.

În general, cultura unui popor constă în modul distinctiv al comportamentului acestuia şi înţelegerea valorilor, credinţelor şi a normelor. Cultura este învăţată şi subsumată de membrii acesteia, cu influenţe asupra comportamentului lor.

Cultura organizaţională se referă la nivelul organizaţiei, al afacerii. Ea desemnează un ansamblu de idei, cunoştinţe, reguli, valori, manifestări care definesc modul în care se desfăşoară munca şi modul în care sunt trataţi oamenii.

Astfel, manifestările sunt vizibile în actele de comportament sau aspectele fizice ale organizaţiei. Normele de comportament sunt structurate prin reguli şi standarde acceptate de organizaţie. Credinţele sunt concretizate în idei, legi şi cunoştinţe.

Înţelegerea culturii organizaţionale este înlesnită de analiza istoriei companiei, a fondatorilor acesteia sau de studierea evenimentelor dramatice din viaţa organizaţiei.

Valorile unei organizaţii o ajută să se ancoreze mai bine în realităţile unui mediu în continuă mişcare. Rapiditatea schimbărilor din societatea actuală duce la incertitudinea direcţiei în care va evolua organizaţia. O organizaţie care are clar stabilite valori şi se comportă conform cu acestea, va evita situaţiile de criză.

Misiunea - Elaborarea misiunii este consumatoare de timp, dar, odată realizată, este un instrument valoros de management pentru stabilirea viitorului şi stabilirea bazelor pe care se vor lua deciziile.

Pentru a formula misiunea trebuie stabilit cu claritate care este activitatea companiei. Prin enunţarea misiunii, conducerea companiei arată „ce vrea organizaţia să fie”.

Trebuie răspuns la întrebările:

- Ce face organizaţia?

- Pentru cine lucrează organizaţia?

- Cum îndeplineşte / cum lucrează organizaţia?

- De ce există- Ce nevoi ale clienţilor satisface?

Funcţia de personal, alături de capacităţile de producţie, aprovizionare şi sisteme de distribuţie, de echipele de vânzare, de finanţe şi contabilitate, interacţionează în cadrul activităţii curente a întreprinderii. Influenţele mediului extern al întreprinderii determină un proces continuu de adaptare, de schimbare, proces impus de necesitatea creşterii permanente a performanţei acesteia. În cadrul acestui proces, funcţia de personal tinde să deţină rolul principal; personalul este acela care trebuie să ia decizii referitoare la aspectele materiale, financiare, tehnologice, pentru bunul mers al organizaţiei; el reprezintă factorul critic în efortul de creştere a productivităţii şi performanţei muncii.

Managementul resurselor umane constituie complexul de activităţi orientate către utilizarea eficienta a personalului unei întreprinderi, urmărindu-se atât realizarea obiectivelor acesteia cât şi satisfacerea nevoilor angajaţilor. Managementul resurselor umane presupune îmbunătăţirea continuă a activităţii tuturor angajaţilor în scopul realizării misiunii şi obiectivelor organizaţionale. Aplicarea cu succes a managementului resurselor umane presupune existenţa unui sistem de evaluare a performanţelor, a unui sistem de stimulare a angajaţilor şi de recompensare a rezultatelor.

Conducerea resurselor umane, ca funcţie specializată a managementului, este responsabilă de desfăşurarea a trei mari categorii de activităţi: activităţi strategice, activităţi de consultanţă şi activităţi operaţionale.

- Activităţile strategice constau în formularea, propunerea şi obţinerea aprobării pentru politicile şi strategiile de personal ale organizaţiei, precum şi în înţelegerea şi anticiparea consecinţelor schimbărilor, inclusiv în ceea ce priveşte comportamentul uman. Aceste activităţi revin directorului de resurse umane.

- Activităţile de consultanţă au rolul de a acorda asistenţă în cadrul organizaţiei. Se referă, în special, la asistenţa ce trebuie acordată celorlalţi manageri în rezolvarea problemelor legate de personal.

Consultanţii pot oferi informaţii cu privire la planificarea necesarului de forţă de muncă, pot furniza aprecieri referitoare la impactul asupra organizaţiei al unor modificări în legea salarizării, pot oferi sugestii cu privire la dezvoltarea conducerii, la antrenarea şi motivarea angajaţilor, etc.

- Activităţile operaţionale revin administratorilor de personal. Rolul lor este justificat de faptul că deciziile referitoare la angajaţi implică o mare varietate de proceduri şi o documentaţie amplă. O schimbare relativ minoră a politicii determină revizuirea multor documente. De regulă însă, administratorii de personal se ocupă de aspecte de rutină, fiind însărcinaţi cu gestionarea detaliilor activităţii de conducere a resurselor umane: elaborarea fişelor de post, înregistrarea personalului, elaborarea procedurilor privind disciplina, etc.

1.2. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

Resursele umane constituie elementul creator, activ si coordonator al activităţii din cadrul organizaţiilor, ele influenţând decisiv eficacitatea utilizării resurselor materiale, financiare şi informaţionale. A descrie oamenii ca fiind “resurse” le subliniază importanţa şi arată faptul că managementul lor cere niveluri înalte de preocupare sinceră faţă de oameni, atenţie şi profesionalism.

Scopul managementului resurselor umane îl constituie utilizarea eficienta a personalului unei organizaţii, urmărindu-se atât realizarea obiectivelor acesteia cât şi satisfacerea nevoilor angajaţilor.

Obiectivul principal al managementului resurselor umane este acela de a furniza pricepere şi experienţă în acest domeniu, astfel încât să fie obţinute performanţe optime şi sigure, folosind cele mai adecvate metode.

Preview document

Management în Resurse Umane - Pagina 1
Management în Resurse Umane - Pagina 2
Management în Resurse Umane - Pagina 3
Management în Resurse Umane - Pagina 4
Management în Resurse Umane - Pagina 5
Management în Resurse Umane - Pagina 6
Management în Resurse Umane - Pagina 7
Management în Resurse Umane - Pagina 8
Management în Resurse Umane - Pagina 9
Management în Resurse Umane - Pagina 10
Management în Resurse Umane - Pagina 11
Management în Resurse Umane - Pagina 12
Management în Resurse Umane - Pagina 13
Management în Resurse Umane - Pagina 14
Management în Resurse Umane - Pagina 15
Management în Resurse Umane - Pagina 16
Management în Resurse Umane - Pagina 17
Management în Resurse Umane - Pagina 18
Management în Resurse Umane - Pagina 19
Management în Resurse Umane - Pagina 20
Management în Resurse Umane - Pagina 21
Management în Resurse Umane - Pagina 22
Management în Resurse Umane - Pagina 23
Management în Resurse Umane - Pagina 24
Management în Resurse Umane - Pagina 25
Management în Resurse Umane - Pagina 26
Management în Resurse Umane - Pagina 27
Management în Resurse Umane - Pagina 28
Management în Resurse Umane - Pagina 29
Management în Resurse Umane - Pagina 30
Management în Resurse Umane - Pagina 31
Management în Resurse Umane - Pagina 32
Management în Resurse Umane - Pagina 33
Management în Resurse Umane - Pagina 34
Management în Resurse Umane - Pagina 35
Management în Resurse Umane - Pagina 36
Management în Resurse Umane - Pagina 37
Management în Resurse Umane - Pagina 38
Management în Resurse Umane - Pagina 39
Management în Resurse Umane - Pagina 40
Management în Resurse Umane - Pagina 41
Management în Resurse Umane - Pagina 42
Management în Resurse Umane - Pagina 43
Management în Resurse Umane - Pagina 44
Management în Resurse Umane - Pagina 45
Management în Resurse Umane - Pagina 46
Management în Resurse Umane - Pagina 47
Management în Resurse Umane - Pagina 48
Management în Resurse Umane - Pagina 49
Management în Resurse Umane - Pagina 50
Management în Resurse Umane - Pagina 51
Management în Resurse Umane - Pagina 52
Management în Resurse Umane - Pagina 53
Management în Resurse Umane - Pagina 54
Management în Resurse Umane - Pagina 55
Management în Resurse Umane - Pagina 56
Management în Resurse Umane - Pagina 57
Management în Resurse Umane - Pagina 58
Management în Resurse Umane - Pagina 59
Management în Resurse Umane - Pagina 60
Management în Resurse Umane - Pagina 61
Management în Resurse Umane - Pagina 62
Management în Resurse Umane - Pagina 63
Management în Resurse Umane - Pagina 64
Management în Resurse Umane - Pagina 65
Management în Resurse Umane - Pagina 66
Management în Resurse Umane - Pagina 67
Management în Resurse Umane - Pagina 68
Management în Resurse Umane - Pagina 69
Management în Resurse Umane - Pagina 70
Management în Resurse Umane - Pagina 71
Management în Resurse Umane - Pagina 72
Management în Resurse Umane - Pagina 73
Management în Resurse Umane - Pagina 74
Management în Resurse Umane - Pagina 75
Management în Resurse Umane - Pagina 76
Management în Resurse Umane - Pagina 77
Management în Resurse Umane - Pagina 78
Management în Resurse Umane - Pagina 79
Management în Resurse Umane - Pagina 80
Management în Resurse Umane - Pagina 81
Management în Resurse Umane - Pagina 82
Management în Resurse Umane - Pagina 83
Management în Resurse Umane - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • TEST GRILA MRU ARCA.doc
  • Curs MRU.doc

Alții au mai descărcat și

Grilă managementul resurselor umane

1.Nivelul cererii pt bunurile si serviciile organizatiei sta la baza planificarii resurselor umane? a. da b. nu 2.La firma Turco SA sistemul de...

Management Strategic

- 24-28 martie primul test - 1 punct prezenta - 1 test => 3 puncte mimimum pt a intra in examen - 1 referat Test: 2 subiecte sinteza + 5-6...

Grile Managementul Firmei

Testul nr. 1 Arătaţi care din variantele prezentate mai jos reprezimtă funcţii ale managementului firmei: a. previziune, organizare, coordonare,...

Fundamentele managementului organizațional

1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare număr de...

Teste grilă management

1.Procesul de execuţie se caracterizează prin: Faptul că o parte din forţa de muncă acţionează asupra celorlalte părţi a majorităţii resurselor...

Managementul Resurselor Umane

1. ASPECTE GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI ALE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE Resursele umane...

Management General

CAPITOLUL 1 1. MANAGEMENTUL - ŞTIINŢĂ ŞI ARTĂ 1.1. NECESITATEA CONDUCERII ACTIVITĂŢII UMANE DESFĂŞURATĂ ÎN COMUN, ÎN COLECTIV, ÎN GRUPURI...

Analiza și Proiectarea Posturilor

Aplicarea principiului omul potrivit la locul potrivit, care tebuie sa guverneze functia de organizare a oricarei entitati economico-sociale,...

Te-ar putea interesa și

Particularități ale managementului resurselor umane în IMM

Convergenţa forţelor economice, demografice şi sociale nu face altceva decât să intensifice presiunile în vederea obţinerii unui număr cât mai mare...

Managementul Resurselor Umane

Actuala lucrare este o prezentare a managementului resurselor umane si a culturi organizationale din cadrul societatii comerciale SC APRODEM SA...

Managementul performaței resurselor umane

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL ŞI PROCESUL MANAGERIAL 1.1. Management: concept, evoluţie, conţinut 1.1.1 Conceptul noţiunii de management...

Managementul Resurselor Umane la Consiliul Județean Olt

CAP. I. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1.CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE Managementul resurselor umane reprezintă...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE În această lucrare am încercat să evidenţiez rolul deosebit de important pe care resursele umane îl au în dezvoltarea şi buna...

Managementul Resurselor Umane

CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE 1.1 RESURSELE UMANE ÎNTR-O ORGANIZAŢIE Omul este o fiinţă socială a cărui existenţă dominantă în...

Managementul resurselor umane - Primăria Orașului Năvodari

REFLECTII PESRONALE Daca analizam schimbarile petrecute in ultimi zece ani in administratia publica romaneasca, la nivelul institutiilor, una...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Locul mangementului resurselor umane e bine precizat în contextul Managementului General. Astfel, în literatura de specialitate,...

Ai nevoie de altceva?