Previziunea și planificarea strategică a afacerii

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 24792
Mărime: 630.78KB (arhivat)
Publicat de: Andreea Voinea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Guta Anca Jarmila

Cuprins

  1. CAPITOLUL I. PREVIZIUNEA – COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI AFACERILOR 3
  2. 1.1. Delimitări conceptuale ale previziunii 3
  3. 1.2. Necesitate şi posibilitate în activitatea previzională 6
  4. 1.3. Activitatea previzională şi dezvoltarea durabilă 12
  5. 1.4. Previziunea ca ştiinţă 14
  6. Previziunea şi planificarea 15
  7. CAPITOLUL II. BUGETELE ÎNTREPRINDERII 19
  8. 2.1. Bugetul, instrument de planificare a afacerii 20
  9. 2.2. Sistemul bugetar al întreprinderii 22
  10. 2.3. Consideraţii generale privind bugetul vânzărilor 23
  11. 2.4. Tehnicile de extrapolare 25
  12. 2.5. Tehnicile explicative de previziune 27
  13. 2.7. Elaborarea bugetului vânzärilor 29
  14. CAPITOLUL III. BUGETUL PRODUCŢIEI 29
  15. 3.1. Elaborarea planului de producţie 30
  16. 3.2. Previziunea (antecalculaţia) costurilor de producţie 31
  17. 3.3. Bugetul activităţilor administrative 32
  18. 3.4. Previziunea echilibrului financiar prin metoda normativă 34
  19. CAPITOLUL IV PREVIZIUNEA FLUXURILOR DE TREZORERIE 36
  20. 4.1. Necesitatea previziunii fluxurilor de trezorerie 36
  21. 4.2. Modele previzionale ale fluxurilor de trezorerie 39
  22. 4.2.1. Bugetul de trezorerie 39
  23. 4.2.1.1. Buget de trezorerie - concept şi elaborare 40
  24. 4.2.1.2. Previziunea încasărilor şi plăţilor 48
  25. CAPITOLUL V. TEORIA PLANIFICĂRII STRATEGICE 52
  26. 5.1. Definirea şi elementele strategiei 52
  27. 5.2. Elementele planificării strategice 55
  28. 2) Alegerea strategică 61
  29. 3) Implementarea strategiei 68
  30. CAPITOLUL VI. MODELE DE PLANIFICARE STRATEGICĂ 70
  31. 6.1. Necesitatea planificării strategice 70
  32. 6.2. Forme de planificare strategică 71
  33. 6.3. Modele de planificare strategică 73
  34. 1. Modelul A. Desremaux 73
  35. 2. Modelul M. Marchesnay 75
  36. 3. Modelul G. A. Cole 76
  37. 4. Modelul H. Mintzberg 78
  38. 6.4. Particularităţi ale utilizării modelelor de planificare strategică pentru organizaţiile din România 80
  39. BIBLIOGRAFIE 81

Extras din curs

CAPITOLUL I. PREVIZIUNEA – COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI AFACERILOR

1.1. Delimitări conceptuale ale previziunii

1. În orice întreprindere umană, preocuparea pentru anticiparea demersului evenimentelor ocupă un loc de căpătâi. Nimeni nu investeşte un efort de resurse fără să-l pună în cumpănă cu rezultatele scontate, în raport cu obiectivele urmărite. Această investigare spre noi orizonturi - tot mai amplă şi mai diversificată - a căpătat de-a lungul timpului denumiri diferite, unele cu caracter sinonim, iar altele cu sensuri mai mult sau mai puţin apropiate.

Amploarea şi diversificarea lucrărilor anticipative, ca şi a terminologiei ce le însoţeşte, s-au dovedit a fi un rezultat firesc al dezvoltării ştiinţei şi al continuei sale ramificări. Iar o ştiinţă, în orice domeniu, are, ca funcţie imanentă, şi pe aceea de a anticipa destinul propriilor descoperiri şi inovări, ca şi efectele lor asupra condiţiei umane. Fără această capacitate anticipativă, o investigare, oricât de sofisticată ar fi ea, nu poate avea statut de ştiinţă, de sistem de cunoştinţe pus în slujba progresului societăţi.

2. În aceste condiţii au proliferat şi termenii practicaţi în cercetarea

şi descifrarea evoluţiilor în viitor a diverselor componente ale lumii materiale

şi ale vieţii sociale, prin urmare şi în economie.

Un astfel de termen este predicţia (de la latinescul „predictio" şi franţuzescul „prediction"), care a avut şi are sensul de prezicere sau de prevestire, adică de anunţare a ceva ce urmează să se întâmple în mod implacabil, ca efect al unor forţe supranaturale sau al conjuncţiei unor factori cosmici ce acţionează independent de voinţa noastră (de exemplu, eclipse, cicloane ş.a.). Acest termen a fost utilizat cu predilecţie în Evul Mediu, dar are şi în prezent unele reverberaţii, îndeosebi mistice.

Un alt termen este prospectiva (de la franţuzescul „prospective"). El semnifică un studiu asupra viitorului, pe baza analizării şi interpretării unor factori ştiinţifici, tehnici, economici, sociali, naturali, în vederea stabilirii influenţei acestor factori asupra dezvoltării lumii moderne. Astfel de studii prospective (utilizate în viitorologie) oferă indicii pentru organizarea prezentului în conformitate cu cerinţele de viitor. Iniţiatorul acestei metode este filosoful francez Gaston Berger.

Mai puţin folosit în limba română este termenul de proferenţă (de la latinescul „proferre"), ceea ce înseamnă a purta înainte, a genera. El este întâlnit adesea în studii viitorologice din Occident.

Conjectura (de la latinescul „conjuectura" şi franţuzescul „conjecture") este un termen utilizat în reprezentarea perspectivei, având semnificaţia unei opinii bazate pe ipoteze, supoziţii şi prezumţii, rezultând uneori din aparenţe şi din calcule probabilistice. A nu se confunda cu conjunctura, care semnifică un ansamblu de factori obiectivi şi subiectivi sau de împrejurări care exercită o influenţă pozitivă sau negativă, la un moment dat, asupra unui sector de activitate.

Destul de frecvent este utilizat termenul de pronostic, având şi varianta de prognostic (provenind din termenul german „Prognostikeit"). El semnifică o ipoteză referitoare la desfăşurarea în perspectivă a unor evenimente şi acţiuni, precum şi la modul de finalizare a acestora. Acţiunea de pronosticare (prognosticare) se bazează, în mare măsură, pe intuiţie şi pe deducţii logice şi mai puţin pe calcule pertinente.

O largă răspândire are termenul de prognoză (din grecescul „prognosis" în care „pro" = înainte, iar „gnosis" = a cunoaşte), semnificând deci a cunoaşte dinainte, a anticipa. Prognoza este un rezultat al activităţii de prognozare şi constă în prevederea desfăşurării în perspectivă a unui fenomen sau proces, pe baza studierii înprejurărilor care îi determină apariţia şi evoluţia. în vorbirea curentă, termenul de prognoză se foloseşte în paralel cu cel de pronostic, dar ei nu se suprapun perfect ca semnificaţie şi ca metodologie: prognoza are, de regulă, un solid suport metric şi o interpretare plauzibilă, în timp ce pronosticul este dominat de latura subiectivă.

Proiecţia (de la latinescul „projectio") este un alt termen, cu semnificaţii multiple, dintre care unul se referă la reprezentarea în perspectivă a unei traiectorii preexistente, în genul fasciculului de lumină şi imagini oferit de aparatul cinematografic. El se utilizează îndeosebi la evaluarea mersului, în perspectivă, al proceselor demografice, care, prin natura lor, au efecte pe termen lung. În paralel se utilizează şi termenul de proiectare demografică. Termenul de proiectare se utilizează însă în multe domenii, finalizându-se în proiecte tehnice, proiecte de arhitectură, de urbanism, dar şi ca proiecte sociale, de soluţionare a unor probleme umane ce necesită restructurări importante în practica socială. De exemplu, de reabilitare a handicapaţilor sau a analfabeţilor.

Cu timpul, a apărut şi şi-a consolidat poziţia termenul de previziune de la franţuzescul „prevision"), care înseamnă a anticipa apariţia şi evoluţia unor evenimente şi procese, pe baza datelor cunoscute din trecut şi prezent, precum şi a studierii legilor obiective în contextul temporal şi spaţial. Acest termen este o categorie generică, aptă să reprezinte toate modalităţile de abordare a problemelor viitorului.

Deci, previziunea nu se identifică cu prognoza (cum se mai întâmplă la unii autori) şi nici cu alte modalităţi de anticipare. Ea acoperă întreaga paletă de preocupări umane referitoare la anticiparea viitorului. Având acest caracter exhaustiv, previziunea, ca şi activitatea previzională corespunzătoare, trebuie privită pe diferite paliere de cognoscibilitate şi eficienţă, precum şi pe grade de detaliere a reprezentărilor asupra zerspectivei. De aceea, unele previziuni pot avea un grad ridicat de plauzibilitate, verificându-se ulterior ca reuşite, iar altele pot fi pur speculative şi neconfirmate ulterior în practică. Această varietate de situaţii nu justifică, evident, tentaţia unora de a pune sub obroc orice activitate previzională, ceea ce ar duce la privarea practicii social-economice de o veritabilă busolă în acţiune.

În acelaşi timp, termenul de previziune - care se bucură acum de cea mai largă recunoaştere în domeniul anticipării - poate fi convertit în limba română în termenul de prevedere (a vedea cu anticipaţie), dacă privim lucrurile numai din punct de vedere semantic. Dar, în practică, prevederea nu se referă în principal la aspectul anticipativ, ci mai ales la acţiunea de a menţiona o clauză (într-o lege sau într-un tratat) şi de a preveni anumite neplăceri prin măsuri prudente, preventive, de preîntâmpinare şi protejare (de exemplu, asigurarea este o măsură de prevedere faţă de riscuri).

Preview document

Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 1
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 2
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 3
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 4
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 5
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 6
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 7
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 8
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 9
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 10
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 11
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 12
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 13
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 14
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 15
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 16
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 17
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 18
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 19
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 20
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 21
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 22
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 23
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 24
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 25
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 26
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 27
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 28
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 29
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 30
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 31
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 32
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 33
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 34
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 35
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 36
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 37
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 38
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 39
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 40
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 41
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 42
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 43
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 44
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 45
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 46
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 47
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 48
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 49
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 50
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 51
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 52
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 53
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 54
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 55
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 56
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 57
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 58
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 59
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 60
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 61
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 62
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 63
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 64
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 65
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 66
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 67
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 68
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 69
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 70
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 71
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 72
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 73
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 74
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 75
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 76
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 77
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 78
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 79
Previziunea și planificarea strategică a afacerii - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Previziunea si Planificarea Strategica a Afacerii.doc

Alții au mai descărcat și

Planificarea strategică orientată spre piață la Uzina Mecanică

INTRODUCERE Intrarea pe o piaţă străină implică o prospectare ştiinţifică, cunoşterea temeinică a tuturor oportunităţilor pe care le oferă ţara...

Analiza Climatului Organizațional

Motivaţie . Homo mensura est! (Omul este măsura tuturor lucrurilor) Pentru a da cele mai bune rezultate, procesul de organizare modernă a muncii...

Strategia de afaceri la firma Fan Courier Express SRL

CAPITOLUL I ASPECTE TEORETICE CU PRIVIRE LA STRATEGIA FIRMEI 1.1. Noţiuni teoretice despre „conceptul de strategie” Rădăcinile etimologice ale...

Planificare și prognoză - strategia financiară a firmei

Strategia financiara a firmei 1.Notiuni generale. Conceptul de strategie a firmei. O strategie economica are rolul de a defini, prin obiective...

Importanța planificării strategice în organizații

Introducere Prin această lucrare îmi propun să prezint aspectele teoretice și practice cele mai importante referitoare la planificarea strategică....

Plan de Afaceri - SC Lactate Capriatis SRL

1. Descrierea afacerii 1.1. Ideea afacerii Unul dintre primele animale domesticite de către om, capra îşi demonstrează utilitatea şi în zilele...

Tehnici Utilizate în Cadrul Planificării Strategice

INTRODUCERE Lucrarea de faţă reprezintă o analiză a subiectului pentru cercetare ce ţine de tehnicile utilizate de către manageri în procesul...

Planul de Afaceri și Analiza Riscurilor Lui

1. Definirea planului de afaceri De-a lungul timpului economia în ansamblul ei a cunoscut o evoluţie acceleratǎ, care a fost susţinutǎ de apariţia...

Te-ar putea interesa și

Plan de Afaceri - SC Diana SRL

INTRODUCERE Dezvoltarea societăţii contemporane se caracterizează printr-o evoluţie extrem de dinamică, determinând schimbări nu numai în ceea ce...

Economie și Marketing

PLANIFICAREA STRATEGICA Satisfactia clientului presupune un efort total din partea tuturor compartimentelor firmei (si nu numai din partea...

Managementul internațional aplicat în cadrul companiei SC Roli Trans SRL

INTRODUCERE Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Managementul întreprinderilor mici și mijlocii - studiu de caz SC Niramaro Prodcom SRL

INTRODUCERE În întreaga lume, o importanţă din ce în ce mai mare o prezintă preocuparea specialiştilor pentru definirea noilor concepte de afaceri...

Plan de Afaceri SC Roli Trans SRL

Introducere Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Planul de Afaceri în Optica de Management și Proiectarea unui Angrenaj cu Dinți Drepți

Capitolul I Planificarea (previziunea) – funcţie esenţială a managementului unei entităţi Motto: „Cumpătarea în exploatarea resurselor e ca un...

Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane

CAPITOLUL 1 RECRUTAREA, SELECŢIA ŞI ANGAJAREA RESURSELOR UMANE 1.1. ORGANIZAREA PROCESULUI DE RECRUTARE A RESURSELOR UMANE Succesul unei...

Cercetări de marketing în managementul firmei

CONTINUTUL SI LOCUL CERCETÃRILOR DE MARKETING ÎN MANAGEMENTUL FIRMEI Capitolul 1 CONTINUTUL CERCETÃRILOR DE MARKETING Situând la baza oricãrei...

Ai nevoie de altceva?